Kota Bodas: A misterius leungit "Kota Dewa Monyet" kapanggih di Honduras

Kota Bodas mangrupikeun kota legendaris anu leungit tina peradaban kuno. Urang India ningali éta salaku tanah kutukan anu pinuh ku déwa anu bahaya, satengah dewa sareng harta karun anu leungit.
Kota Bodas: "Kota Dewa Monyet" anu leungit misterius kapanggih di Honduras 1

Naha pangeusi kuno Honduras pernah cicing di kota anu didamel tina batu bodas? Éta patarosan anu parantos ngabingungkeun para arkeolog salami abad. Kota Bodas, ogé katelah Kota Dewa Monyet, mangrupikeun kota kuno anu leungit anu pernah dikubur di handapeun lapisan leuweung hujan. Teu nepi ka 1939 nu ngajajah jeung panalungtik Theodore Morde manggihan tempat misterius ieu jeung wangunan na diwangun sagemblengna tina batu bodas jeung emas; lajeng deui, eta leungit dina jangka waktu. Misteri naon anu aya di jero leuweung hujan Honduras?

The Lost White City: Naon National Geographic kapanggih di jero leuweung hujan Honduras?
© Shutterstock

Kota Bodas Honduras

Kota Bodas mangrupakeun kota leungit mitologis kalawan struktur bodas jeung effigies emas dewa monyét di jantung hiji leuweung impenetrable di Honduras wétan. Dina 2015, anu sakuduna kapanggihna ruruntuhan na sparked perdebatan dipanaskeun anu terus nepi ka poé ieu.

Carita revolves sabudeureun misteri macabre, kayaning maotna anéh penjelajah na. Nurutkeun kana Pech India, kota ieu erected ku dewa jeung dilaknat. folklore séjén patali speaks of arcane deities satengah manusa jeung satengah sumanget. Citadel ogé katelah "Kota Dewa Monyet". Diperkirakeun tiasa dipendakan di daérah La Mosquitia di basisir Karibia Honduras.

Gambar konsepsi artis Virgil Finlay ngeunaan Theodore Moore "Kota Leungit Dewa Monyet". Asalna diterbitkeun dina The American Weekly, September 22, 1940
Gambar konsepsi artis Virgil Finlay ngeunaan Theodore Moore "Kota Leungit Dewa Monyet". Asalna diterbitkeun dina The American Weekly, 22 Séptémber 1940 © Wikimedia Commons

Kota Bodas: ulasan ringkes ngeunaan legenda

Sajarah Kota Bodas tiasa disusud deui ka tradisi Pech India, anu ngajelaskeun éta salaku kota kalayan kolom bodas anu ageung sareng témbok batu. Éta bakal diwangun ku dewa, anu bakal ngukir batu-batu ageung. Numutkeun Pech Indians, kota ieu ditinggalkeun alatan "mantra" India kuat.

Honduras Payas India ogé nyarita ngeunaan Kaha Kamasa, kota suci dedicated ka dewa monyét. Ieu bakal kaasup effigies monyét jeung patung emas masif ti dewa monyét.

legenda ieu heightened salila Nalukkeun Spanyol. The conquistador Spanyol Hernán Cortés, anu mingpin hiji ekspedisi anu ngabalukarkeun runtuhna Kakaisaran Aztec sarta mawa porsi badag tina naon ayeuna daratan Méksiko dina kakawasaan Raja Castile dina awal abad ka-16, dipikawanoh arca, mentioning jumlah badag. tina emas di benteng. Anjeunna milarian leuweung tapi henteu mendakan Kota Bodas.

Éksplorasi Theodore Morde sareng maotna anu teu kaduga

Penjelajah Amérika Theodore Morde linggih dina méjana di leuweung hujan Honduras nalika ngajalajah la Mosquitia taun 1940
Penjelajah Amérika Theodore Morde linggih dina méjana di leuweung hujan Honduras nalika ngajalajah la Mosquitia taun 1940 © Wikimedia Commons

Theodore Morde mangrupikeun penjelajah anu kasohor anu ngajajah leuweung La Mosquitia pikeun ngudag Kota Bodas di 1939 sareng mendakan rébuan artefak salami ekspedisi éksténsif na. Morde ngaklaim geus kapanggih citadel, nu bakal geus ibukota Chorotegas, hiji suku saméméhna ti Maya:

Di lawang éta diwangun piramida dua kolom di sisi na. Di kolom katuhu aya gambar lancah sareng di kénca gambar buaya. Di luhureun piramida diukir dina batu, patung kolosal monyét jeung altar pikeun kurban saméméh dijieun di kuil.

Sigana mah Morde mendakan tembok-tembokna, anu ditumbuh acan dina bentuk anu santun. Kusabab Chorotegas éta "pisan terampil dina stonework," éta rada mungkin yen aranjeunna diwangun katuhu aya di Mosquitia.

Morde ngadamel perbandingan anu pikaresepeun antara Mono-Dewa prasejarah sareng Hanuman, déwa monyét dina mitologi Hindu. Anjeunna nyatakeun yén aranjeunna sami pisan!

Hanuman, The Divine Monkey India, Tamil Nadu
Hanuman, The Illahi Monyét. India, Tamil Nadu © Wikimedia Commons

Penjelajah ogé nyebatkeun "Tari Monyet Paéh," upacara kaagamaan anu jahat anu dilakukeun (atanapi dilaksanakeun) ku pribumi di daérah éta. Upacara ieu dianggap teu pikaresepeun kusabab kanyataan yén monyét mimiti diburu teras diduruk.

Nurutkeun legenda satempat, monyét téh turunan ulaks, mahluk nu diwangun ku satengah manusa jeung satengah roh nu nyarupaan monyét corpulent. Monyét sacara ritual dibantai pikeun ngingetkeun mahluk bahaya ieu (aranjeunna bakal tetep hirup di leuweung, nurutkeun folklor).

Morde henteu nampi dana langkung seueur pikeun ngalaksanakeun panalungtikanana sareng, saatos anjeunna kapanggih maot di imah kolotna di Dartmouth, Massachusetts, dina 26 Juni 1954. Morde kapanggih ngagantung tina pancuran, sareng maotna dianggap bunuh diri. ku pamariksaan médis. Pupusna nyababkeun ideu konspirasi ngeunaan pembunuhan anu dituju ku pajabat pamaréntahan AS rahasia.

Bari loba theorists engké negeskeun kakuatan jahat aya di balik pupusna. Sanajan sababaraha laporan saterusna nyebutkeun Morde ieu katandangan mobil di London "teu lila" sanggeus piknik na Honduras. Naon rusiah deadly bakal aya di White House pikeun maéhan calon manggihan?

Papanggihan dugaan dijieun ku National Geographic

Dina Pébruari 2015, National Geographic nyebarkeun éta ruruntuhan Kota Bodas geus kapanggih. Nanging, inpormasi ieu katingalina nipu sareng dikritik ku sababaraha ahli. Lamun éta kota leungit kawentar, éta kudu dilaksanakeun sababaraha tanda nu patali legenda, kayaning monyét emas badag - nu teu acan kapanggih. Naon anu kapendak kedah janten deui ruruntuhan Mosquitia anu teu kaétang.

Sanajan pamanggihan kontroversial panganyarna National Geographic urang, Kota Bodas Honduras tetep hiji misteri sajarah teu kaungkab. Éta ngan ukur dongéng, tapi urang India ngajelaskeunna sacara jelas. Loba ruruntuhan kuna geus kapanggih di sakuliah Honduras Mosquitia salaku hasil tina eksplorasi abad ka-XNUMX.

Artikel saméméhna
Asal misterius tina megalit kuna 'raksasa' di Yangshan Quarry 2

Asal misterius tina megalit kuna 'raksasa' di Yangshan Quarry

Pasal salajengna
Misteri naon anu aya di balik kera Loys? 3

Misteri naon anu aya di balik kera Loys?