Batu Cochno: Naha peta béntang 5000 taun ieu janten bukti peradaban maju anu leungit?

Arkeolog teu bisa mastikeun naon persis digambarkeun dina slab masif, detailing kawas planét jeung béntang.
Batu Cochno

Batu Cochno, kapanggih di West Dunbartonshire, Skotlandia, dipercaya ngandung conto pangalusna tina Perunggu Jaman cangkir jeung ukiran ring di Éropa, kalawan ratusan spirals grooved, indentations ukiran, desain geometri, sarta pola ngahudangkeun tatarucingan tina rupa-rupa jenis.

A Sketsa Batu Cochno ku WA Donnelly di 1895
A Sketsa Batu Cochno ku WA Donnelly dina 1895 © Wikimedia Commons

Batu Cochno munggaran didokumentasikeun dina 1887 ku Pdt James Harvey. 78 taun ti harita, batu éta dikubur deui dina taun 1965 pikeun ngajagaan tina vandalisme. The Rev James Harvey kapanggih 42ft ku 26ft batu di 1887, dina widang deukeut naon kiwari kompléks perumahan Faifley di pinggiran Clydebank. Cai mibanda sabudeureun 90 indentations ukiran katelah "cup" jeung "ring" markings.

Tanda cangkir sareng cincin mangrupikeun jinis seni kuno anu diwangun ku déprési kerung anu dipotong kana permukaan batu sareng kadang-kadang dikurilingan ku bunderan konsentris anu ogé terukir kana batu. Karya seni mucunghul salaku petroglyph on batu gede alam jeung outcrops, kitu ogé dina megaliths kayaning cists slab, cingcin batu, jeung makam petikan.

Tanda batu Cochno
Rincian cup sareng tanda cincin dina Batu Cochno. © Komisi Royal ngeunaan Monumen Kuna sareng Sejarah Skotlandia.

Inggris Kalér, Skotlandia, Irlandia, Portugal, North West Spain, North West Italy, Central Greece, sareng Swiss mangrupikeun lokasi anu paling umum. Sanajan kitu, variétas comparable geus kapanggih di sakuliah dunya, kaasup di Mexico, Brazil, jeung India.

Tanda cangkir sareng cincin dina batu Cochno, anu dikira umurna ampir 5,000 taun, dibarengan ku salib pra-Kristen anu terukir dina hiji oval, ogé dua pasang tapak suku anu diukir, masing-masing ngan ukur opat jari. Kusabab rupa-rupa tanda dina eta, Batu Cochno geus dinyatakeun monumen dijadwalkeun sarta mangrupa significance nasional.

Tapak-tapak sukuna opat-opat naék kana beungeut Batu Cochno.
Tapak-tapak sukuna opat-opat naék kana beungeut Batu Cochno. © Komisi Royal ngeunaan Monumen Kuna sareng Sejarah Skotlandia.

Arkeolog teu bisa mastikeun naon persis digambarkeun dina slab masif, detailing kawas planét jeung béntang. Teu aya pernyataan konklusif ti panalungtik ngeunaan harti lambang intricate kapanggih dina beungeut cai. Naha éta peta langit atanapi bumi? Atawa éta hiji altar dimana ritual dilaksanakeun?

Sanajan significance aslina tina Batu Cochno geus poho, rupa spekulasi geus diajukeun ngeunaan naon fungsi na mungkin geus.

Sababaraha malah geus ngaku yén slab sabenerna portal a, hirup jeung maot, symbolizing rebirth. Bari sababaraha arkeolog geus téori yén gambar intricate tina domes, garis, sarta cingcin, mangrupa ekspresi kuno seni batu anu geus kapanggih di réa patempatan di dunya.

Numutkeun para ahli, simbol-simbol éta balik deui ka Neolitikum sareng Jaman Perunggu awal tapi aya sababaraha petunjuk anu parantos kapendak ti jaman Beusi.

Panaliti Alexander McCallum ngusulkeun yén Batu Cochno mangrupikeun peta anu nunjukkeun padumukan sanés di Clyde Valley. Numutkeun Alexander, markings luar biasa anu reminiscent tina bunderan pamotongan gede pisan nu geus jadi mindeng attributed ka peradaban extraterrestrial.

The Crop Circle of Liddington, Inggris.
The Crop Circle of Liddington, Inggris © lucy pringle

Dina taun-taun ayeuna, Batu Cochno henteu dikubur, diulik sareng dikubur deui ku arkeolog sababaraha kali. Aranjeunna ngagali situs sareng ngagunakeun pamariksaan sareng fotografi modéren (téknologi pencitraan 3D) pikeun ngarékam karya seni, ngaharepkeun jumlah data anu ageung anu aranjeunna kumpulkeun bakal ngabantosan panaliti sanés pikeun napsirkeun garis kuno anu misterius ieu. Ku alatan éta, harti Batu Cochno tetep hiji misteri nu teu kaungkab nepi ka ayeuna.

Artikel saméméhna
Naha prasasti ieu dina Piramida Agung sami sareng hieroglyphics aneh Roswell UFO? 1

Naha prasasti ieu dina Piramida Agung sami sareng hieroglyphics aneh Roswell UFO?

Pasal salajengna
Mokele-Mbembe - monster misterius di Lembah Walungan Kongo 2

Mokele-Mbembe - monster misterius di Citarum Walungan Kongo