The Theopetra Cave: Rahasia kuna ngeunaan struktur jieunan manusa pangkolotna di dunya

The Theopetra Gua éta imah manusa saprak 130,000 taun ka tukang, boasting loba rusiah arkais sajarah manusa.
The Theopetra Cave: Rahasia kuno struktur jieunan manusa pangkolotna di dunya 1
Rékréasi pamandangan Jaman Batu di guha Theopetra. © Kartson

Neanderthal mangrupikeun salah sahiji subspésiés manusa anu paling pikaresepeun anu kantos aya. jalma prasejarah ieu stocky, otot, boga brows nonjol sarta irung protruding aneh. Sora geulis aneh, katuhu? Masalahna, Neanderthal ogé hirup pisan béda ti naon urang manusa ngalakukeun kiwari. Aranjeunna thrived di lingkungan kasar dimana aranjeunna moro sato buruan badag kawas mammoths woolly sarta cicing di guha ngajaga diri aman ti elemen sarta prédator.

The Theopetra Cave: Rahasia kuno struktur jieunan manusa pangkolotna di dunya 2
Neanderthal, spésiés punah atawa subspésiés manusa arkais anu hirup di Eurasia nepi ka 40,000 taun ka tukang. The "sabab leungit Neanderthal ngeunaan 40,000 taun ka tukang tetep kacida dilombakeun. © Wikimedia Commons

Neanderthal parantos katingal di seueur guha di Éropa, anu nyababkeun sababaraha arkeolog yakin yén manusa kuno ieu nyéépkeun seueur waktos di lokasi sapertos kitu. Seuseueurna ahli satuju yén Neanderthal henteu ngawangun tempat-tempat ieu nyalira tapi kedah dianggo lami sateuacan manusa modern ngalakukeun. Tapi, hipotésis ieu bisa jadi teu bener, sabab aya hiji iwal - Gua Theopetra.

Gua Theopetra

Gua Theopetra
Theopetra (sacara harfiah "Batu Allah"), situs prasejarah, kira-kira 4 km ti Meteora, Trikala, Thessaly, Yunani. © Shutterstock

Sajumlah guha kuno anu pikaresepeun tiasa dipendakan caket Meteora, struktur batu anu megah, unik sareng aneh di Yunani kuno. Gua Theopetra salah sahijina. Ieu situs arkéologis hiji-of-a-jenis, sahingga peneliti boga keupeul hadé tina jaman prasejarah di Yunani.

Hal ieu dipercaya yén Theopetra Gua, ayana dina formasi batu kapur Meteora Thessaly, Tengah Yunani, ieu dicicingan salaku awal salaku 130,000 taun ka tukang, sahingga situs konstruksi manusa pangheubeulna di Bumi.

Arkeolog ngaku yén aya bukti penjajahan manusa kontinyu dina guha, dating kabeh jalan deui ka tengah. jaman Palaeolithic tur neraskeun nepi ka ahir jaman Neolitikum.

Lokasi Gua Theopetra sareng detil strukturna

Gua Theopetra
The Theopetra Rock: Guha Theopetra aya di sisi kalér-wétaneun formasi batu kapur ieu, 3 km kiduleun Kalambaka (21°40′46′′E, 39°40′51′′N), di Thessaly, Yunani tengah. . © Wikimedia Commons

Tempatna kira-kira 100 méter (330 suku) di luhur lebak, Gua Theopetra tiasa dipendakan di lamping kalér-wétaneun pasir kapur anu katelah "Theopetra Rock". Lawang ka guha nyadiakeun pintonan stunning sahiji komunitas picturesque of Theopetra, bari Walungan Lethaios, cabang Walungan Pineios, ngalir teu jauh.

Ahli géolog ngira-ngira yén pasir kapur mimiti ngawangun tempat antara 137 jeung 65 juta taun ka tukang, salila periode Cretaceous Upper. Numutkeun papanggihan tina penggalian arkéologis, bukti mimiti habitation manusa guha balik deui ka jaman Palaeolithic Tengah, anu lumangsung kurang leuwih 13,0000 taun ka tukang.

Gua Theopetra
Rékréasi pamandangan Jaman Batu di guha Theopetra. © Kartson

Guha téh kira-kira 500 méter pasagi (5380 sq ft) dina ukuran sarta geus dicirikeun salaku kasarna quadrilateral dina bentuk jeung nooks saeutik di periphery na. Lawang ka Gua Theopetra cukup ageung, anu ngamungkinkeun cahaya alami anu seueur pisan nembus ka jero guha.

Papanggihan anu luar biasa ngungkabkeun rahasia kuno Gua Theopetra

Penggalian Gua Theopetra dimimitian dina 1987 sarta dituluykeun nepi ka 2007, sarta loba pamanggihan luar biasa geus dijieun di situs kuno ieu salila sababaraha taun. Ieu kudu dicatet yén nalika panalungtikan arkéologis mimitina dimimitian, Gua Theopetra ieu dipaké salaku panyumputan samentara pikeun angon lokal pikeun ngajaga sato maranéhanana.

Theopetra Gua arkeologi geus yielded sababaraha papanggihan intriguing. Salah sahijina aya hubunganana sareng iklim pangeusi guha. Arkeolog nangtukeun aya mantra panas tur tiis salila penjajahan guha urang ku analisa sampel sedimen ti unggal stratum arkéologis. Populasi guha fluctuated salaku iklim robah.

Numutkeun papanggihan digs arkéologis, guha geus terus nempatan salila période waktu Tengah jeung Upper Palaeolithic, Mesolitikum, sarta Neolitikum. Eta geus diadegkeun ku kapanggihna sababaraha barang, kayaning batubara jeung tulang manusa, yén guha ieu dicicingan antara taun 135,000 jeung 4,000 SM, sarta pamakéan samentara tetep salila Jaman Perunggu jeung kana période bersejarah nepi ka taun. 1955.

Barang-barang sanés anu kapendak di jero guha kalebet tulang sareng cangkang, ogé kerangka bobogohan deui ka 15000, 9000, sareng 8000 SM, sareng ngambah pepelakan sareng siki anu nembongkeun kabiasaan diet para penduduk prasejarah guha.

Tembok pangkolotna di dunya

Sésa-sésa témbok batu anu baheulana ngahalangan sawaréh lawang ka Gua Theopetra mangrupikeun penemuan anu luar biasa di dinya. Élmuwan tiasa ngaidentipikasi témbok ieu umurna sakitar 23,000 taun ku ngagunakeun pendekatan dating anu katelah pendaran anu dirangsang sacara optik.

Gua Theopetra
Tembok di Theopetra - kamungkinan struktur jieunan manusa pangkolotna. © Arkéologi

Peneliti yakin yén kusabab umur témbok ieu, nu pakait jeung epoch glasial panungtungan, warga guha urang bisa geus ngawangun éta pikeun ngajaga kaluar tiis. Geus diklaim yén ieu téh struktur jieunan manusa pangkolotna dipikawanoh di Yunani, sarta kamungkinan malah di dunya.

Sahenteuna tilu tapak suku hominid, etched onto lanté earthen lemes guha, diumumkeun ogé geus kapanggih. Geus dihipotesiskeun yén loba barudak Neanderthal, umur dua nepi ka opat, anu kungsi resided di guha salila période Palaeolithic Tengah nyiptakeun footprints dumasar kana bentuk jeung ukuran maranéhanana.

Avgi - gadis rumaja 7,000 taun kapanggih di guha

Sésa-sésa awéwé 18 taun, anu cicing di Yunani salami periode Mesolithic ampir 7,000 taun ka pengker, mangrupikeun salah sahiji pamanggihan anu paling penting di jero Gua Theopetra. Élmuwan rekonstruksi raray rumaja sanggeus sababaraha taun gawé intensif, sarta manéhna dibéré ngaran "Avgi" (Subuh).

Gua Theopetra
Rékréasi Avgi, anu kapanggih ku arkeolog Aikaterini Kyparissi-Apostolika, dipintonkeun di Museum Acropolis di Athena. © Oscar Nilsson

Professor Papagrigorakis, hiji orthodontist, ngagunakeun huntu Avgi salaku yayasan pikeun total rekonstruksi beungeutna. Kusabab kakurangan bukti, bajuna, khususna rambutna, hésé pisan didamel deui.

kecap final

Kompleks Gua Theopetra béda ti sagala séjén dipikawanoh situs prasejarah di Yunani, kitu ogé di dunya dina hal lingkungan jeung parabot téhnologis na, anu dipaké ku manusa pangheubeulna pikeun hirup di wewengkon.

Patarosan ieu: kumaha bisa manusa prasejarah geus diwangun saperti struktur kawilang kompléks, komo saméméh maranéhanana kungsi kapasitas nyieun parabot dasar? teka ieu geus intrigued élmuwan jeung non-ilmuwan sapuk - sarta sababaraha panalungtikan nunjukkeun yen jawaban bisa perenahna di feats rékayasa rongkah tina karuhun prasejarah urang.

Artikel saméméhna
12,000 taun ka tukang, Cina dicicingan ku jalma misterius endog-headed! 3

12,000 taun ka tukang, Cina dicicingan ku jalma misterius endog-headed!

Pasal salajengna
DNA alien dina awak karuhun manusa pangkolotna di dunya!

DNA alien dina awak karuhun manusa pangkolotna di dunya!