12,000 taun ka tukang, Cina dicicingan ku jalma misterius endog-headed!

Arkeolog ngagali 25 rorongkong tina kuburan di Propinsi Jilin di Cina timur laut. Anu pangkolotna umurna 12 rébu taun. Sabelas rangka jalu, bikang, jeung anak - ngan dina satengahna - miboga tangkorak elongated.
12,000 taun ka tukang, Cina dicicingan ku jalma misterius endog-headed! 1

Cina mangrupikeun salah sahiji peradaban kontinyu pangkolotna di dunya. Sajarah maranéhanana dirékam dimimitian dina abad ka-5 SM, kalawan mecenghulna dinasti Zhou, tapi bukti arkéologis nunjukkeun sajarah maranéhanana manjangan leuwih jauh deui. Catetan tinulis munggaran nujul ka jalma semi-mitus disebut "Kaisar Konéng" jeung advisors beastly na - katelah "Foolish Old Men".

The Foolish Old Man Removes the Mountains, lukisan ku Xu Beihong
The Foolish Old Man Ngaleungitkeun Pagunungan, lukisan ku Xu Beihong © Wikimedia Commons

Dukun ieu cicing di pondok primitif dijieun tina tulang mammoth, dihias ku twigs jeung daun. Aranjeunna moro elks jeung kijang keur dahareun, furs keur pakean, sarta tulang pikeun parabot. Lalaki ubar maranéhanana concocted ramuan gaib tina bumbu lokal jeung tutuwuhan pikeun ngubaran kasakit jeung tatu. Tapi nalika aranjeunna maot, awakna dikubur dina tumpukan batu pikeun ngajaga roh-roh jahat tina sésa-sésa. Tapi kuburan anu nembe kapendak di propinsi Jilin gaduh carita anu béda pikeun dicaritakeun.

Panaliti ti Jilin University School of Archaeology sareng Texas A&M University di Dallas kaget mendakan "anomali" - ampir 25 rorongkong kuno anu aneh - tina kuburan di Propinsi Jilin di timur laut Cina. Aranjeunna ngaduga yén seueur di antarana nyaéta "eggheads" dina waktos anu jauh. Papanggihan ieu diterbitkeun dina Amérika Journal of Antropologi Fisik dina Juli 2019.

Tangkorak katelah M72. tangkorak manusa reshaped ieu kapanggih di timur laut Cina, sarta ieu ngahaja dirobah
Tangkorak katelah M72. tangkorak manusa reshaped ieu kapanggih di timur laut Cina, sarta ngahaja dirobah © Qian Wang

Ieu téh aya rusiah yén karuhun jauh urang scarred huluna sorangan jeung turunan mimiti maranéhanana ngagunakeun métode béda dijieunna tina kai, rags, sarta tali. Rébuan taun, jalma-jalma di sakumna dunya ngahayangkeun 'perbaikan' sapertos kitu.

Sababaraha, khususna di Afrika, masih terus. Pikeun tujuan naon? Patarosan ieu teu boga jawaban definitif. Élmuwan bingung, tapi aranjeunna pasti: kedah aya sababaraha jinis insentif anu kuat anu mangaruhan jalma kuno pikeun ngalakukeun panyiksaan.

Tilu gambar métode anu dipaké ku bangsa Maya pikeun ngawangun sirah anak urang.
Tilu gambar métode anu dipaké ku bangsa Maya pikeun ngawangun sirah anak urang. © Wikimedia Commons

Arkeolog teu bisa ngaluarkeun kamungkinan yén cacad dilatih pikeun ngalakukeun fungsi sosial krusial. Panginten aranjeunna diproyeksikan janten imam agama khusus sareng ngarasa yén gaduh sirah anu panjang bakal masihan aranjeunna bakat anu luar biasa, sapertos komunikasi sareng kakuatan anu langkung luhur. Dina basa sejen, aranjeunna bakal nyieun aranjeunna wijaksana.

Sahenteuna, aranjeunna dipikaresep percaya yén ku ngadorong deui huluna maranéhanana, maranéhna bakal mangtaun hal kacida mangpaatna, kayaning ngadeg sosial. The ahli teori astronot kuno jawaban téh lugas: eggheads éta, kanyataanna, mahluk calakan anu asalna ti alam sejen. Warga lokal cacad sirahna supados siga aranjeunna.

Tangkorak katelah M45, kasus pangheubeulna dipikawanoh ngeunaan modifikasi sirah dina catetan. Tanggalna kira-kira 12,000 taun ka tukang.
Tangkorak katelah M45, kasus pangheubeulna dipikawanoh ngeunaan modifikasi sirah dina catetan. Tanggalna kira-kira 12,000 taun ka tukang. © Qian Wang

Diperkirakeun yén kacenderungan pikeun ngarobih sirah nyababkeun planét sakitar 9,000 taun ka pengker. Papanggihan Cina ieu manjang periode ieu deui ampir dua rébu taun deui, méré alesan rasional yakin yén obsesi ieu mimiti dimimitian di Cina.

Lajeng eta dimekarkeun sakuliah dunya pikeun sababaraha rebu taun, nepi ka Amérika Kidul, Mesir, wewengkon Volga, Ural, jeung Krimea. Theorists astronot kuna boga nanaon ngomong lian ti anggapan rongkah ieu. Barina ogé, éta ngarojong carita mahluk luar angkasa ngadatangan Bumi sarta ngamungkinkeun urang pikeun speculate yén maranéhna bisa geus landed di Propinsi Jilin, Cina, rébuan taun ka tukang - salila awal peradaban manusa modern.

12,000 taun ka tukang, Cina dicicingan ku jalma misterius endog-headed! 2
tangkorak elongated jalma Paracas dipamerkeun di Museo Regional de Ica di kota Ica di Peru. © Wikimedia Commons

Aya ratusan tangkorak elongated, sarta sababaraha bisa jadi asalna alam. Ku alatan éta, maranéhna bisa sabenerna nyarupaan tangkorak extraterrestrial, tapi kumaha urang bisa ngakuan jeung ngabedakeun aranjeunna? Kami henteu tiasa ngaksés sadaya panemuan, tapi sababaraha naék kacurigaan.

Artikel saméméhna
Dinosaurus umur 110 juta taun anu dilestarikan saé pisan teu kahaja kapanggih ku panambang di Kanada 3

Dinosaurus umur 110 juta taun anu dilestarikan pisan teu kahaja kapanggih ku panambang di Kanada

Pasal salajengna
The Theopetra Cave: Rahasia kuno struktur jieunan manusa pangkolotna di dunya 4

The Theopetra Cave: Rahasia kuna ngeunaan struktur jieunan manusa pangkolotna di dunya