Batu umur 4 milyar taun ti Bumi kapanggih di Bulan: Naon anu ceuk ahli teori?

Dina Januari 2019, para ilmuwan di Australia ngadamel penemuan anu ngareureuwas, ngungkabkeun yén sakumpulan batu anu dibawa balik ku awak kapal pendaratan bulan Apollo 14 saleresna asalna ti Bumi.
Batu umur 4 milyar taun ti Bumi kapanggih di Bulan: Naon anu ceuk ahli teori? 1
© Kredit Gambar: NASA

Élmuwan geus lila percaya yén Bulan kabentuk tina lebu ditinggalkeun sanggeus planét ukuran Mars disebut Theia (ogé katelah "Thea") tabrakan jeung Bumi. Kajadian cataclysmic ieu ditampi sacara lega salaku panjelasan utama pikeun kumaha Bumi ngagaduhan satelitna, tapi masih seueur anu urang henteu terang ngeunaan momen dinamis ieu dina sajarah planét urang.

Batu umur 4 milyar taun ti Bumi kapanggih di Bulan: Naon anu ceuk ahli teori? 2
Ilustrasi planét sedeng-ukuran nabrak Bumi ngabalukarkeun ngabeledug. Unsur gambar ieu dilengkepan ku NASA. © Kredit Gambar: MR.Somchat Parkaythong / Shutterstock

Nalika astronot Apollo ngajajah permukaan bulan, aranjeunna mendakan sababaraha batu aneh anu sigana teu tempatna. Pecahan sudut ieu katelah batu "biru-loop" kusabab warna biru-héjo anu khas sareng penampilan anu digulung nalika ditingali dina pembesaran.

Ieu batu aneh munggaran kapanggih di Bulan ku astronot salila misi Apollo 14 taun 1971. Ti saprak éta, élmuwan geus ngaidentifikasi spésimén sarupa di sagala rupa situs séjén di Bulan. Tapi naon persisna, sareng ti mana asalna, tetep misteri.

Batu umur 4 milyar taun ti Bumi kapanggih di Bulan: Naon anu ceuk ahli teori? 3
Sampel 14321, mindeng katelah Big Bertha, nyaéta breksi 9.0 kilogram anu kapanggih di Stasion C1 deukeut pasisian kawah urang. Gambar dicandak di Laboratorium Panarima Bulan. © Kredit Gambar: Wikimedia Commons

Dina Januari 2019, para ilmuwan di Australia ngadamel penemuan anu ngareureuwas, ngungkabkeun yén sakumpulan batu anu dibawa balik ku awak kapal pendaratan bulan Apollo 14 saleresna asalna ti Bumi.

Élmuwan nyatakeun dina artikel anu diterbitkeun dina jurnal Earth and Planetary Science Letters yén batu éta tiasa janten bagian tina lebu anu dilungsur ka bulan ti Bumi salaku akibat tina astéroid nabrak sareng planét urang milyaran taun katukang.

The pebbles dikumpulkeun salila misi Apollo 14, anu diluncurkeun dina 1971 sarta mangrupa misi luar angkasa katilu anu hasil darat di bulan. Alan Shepard, Stuart Roosa, sareng Edgar Mitchell nyéépkeun sababaraha dinten ngurilingan bulan pikeun ngalaksanakeun ékspérimén sareng pengamatan ilmiah, sedengkeun Shepard sareng Mitchell milu dina rohangan 33 jam leumpang dina permukaan bulan.

Batu umur 4 milyar taun ti Bumi kapanggih di Bulan: Naon anu ceuk ahli teori? 4
Komandan Apollo 14 Alan Shepard nangtung ku Modular Equipment Transporter (MET). MET, anu dingaranan astronot "becak", mangrupikeun karanjang pikeun ngangkut alat, kaméra sareng kasus conto dina permukaan bulan. Shepard bisa dicirikeun ku belang nangtung dina helm na. © Kredit Gambar: Wikimedia Commons

Sajaba ti éta, astronot balik kalawan kasarna 42kg batu. Koléksi lebu bulan ieu nyayogikeun kami seueur inpormasi ngeunaan komposisi sareng évolusi bulan.

Ulikan panganyarna ngeunaan sababaraha elemen ieu, kumaha oge, geus nunjukkeun yén sahenteuna salah sahiji batu gede lunar dikumpulkeun ku Shepard jeung Mitchell bisa jadi asalna di Bumi.

Batu umur 4 milyar taun ti Bumi kapanggih di Bulan: Naon anu ceuk ahli teori? 5
Dua awak lalaki ngajajah bulan tina Apollo 14 misi badarat lunar, difoto jeung dikumpulkeun batu badag gambar ngan luhureun puseur pasti tina gambar ieu. Batu, casting kalangkang kaluar ka kénca, nyaeta bulan sampel nomer 14321, disebut salaku batu baskét-ukuran ku newsmen sarta nicknamed "Big Bertha" ku penyidik ​​poko. © Wikimedia Commons

Numutkeun Profesor Alexander Nemchin ti Curtin University's School of Earth and Planetary Sciences di Australia Kulon, komposisi salah sahiji batu bulan pisan sarupa granit, kalawan jumlah considerable of quartz jero. Bari quartz geus ilahar di Bumi, éta incredibly hésé manggihan eta dina bulan.

Saterusna, para ilmuwan nalungtik zircon dikandung dina batu, mineral nu milik grup neo-silikat hadir dina duanana Bumi jeung Bulan. Aranjeunna katalungtik yén zircon dicirikeun dina batu cocog bentuk terestrial tapi teu nanaon saméméhna kauninga dina bahan lunar. Élmuwan mendakan yén batu éta dikembangkeun dina lingkungan pangoksidasi, anu bakal jarang pisan di bulan.

Numutkeun Nemchin, observasi ieu nyadiakeun bukti signifikan yen batu teu dijieun dina bulan, tapi asalna ti Bumi. Anjeunna henteu ngaluarkeun ideu yén batu éta dikembangkeun dina kaayaan anu sami dina samentawis kajadian dina bulan, tapi anjeunna nyimpulkeun yén ieu teu mungkin.

Sabalikna, panalungtik ngusulkeun kamungkinan anu béda. Aranjeunna hipotésis yén batu ieu dipindahkeun ka bulan sanggeus nyiptakeunana, berpotensi salaku hasil tina dampak astéroid jeung Bumi milyaran taun ka tukang.

Numutkeun pamanggih ieu, astéroid tabrakan jeung Bumi milyaran taun ka tukang, ngaleupaskeun lebu jeung batu gede kana orbit, sababaraha nu landed di bulan.

Batu umur 4 milyar taun ti Bumi kapanggih di Bulan: Naon anu ceuk ahli teori? 6
Astronot Apollo 14 Edgar Mitchell sareng Alan Shepard diajar Big Bertha salami pengarahan pers di Laboratorium Panarima Lunar Johnson Space Center. © Kredit Gambar: Wikimedia Commons

Gagasan ieu bakal ngajelaskeun naha batu éta katingalina gaduh makeup kimiawi anu cocog sareng kaayaan planet terestrial tinimbang kaayaan planet lunar. Éta ogé saluyu sareng kapercayaan ngeunaan jinis bom anu ngarobih Bumi milyaran taun ka pengker.

Numutkeun seueur ahli, astéroid sareng météorit tiasa narajang Bumi nalika tahap awal pangwangunanna, nyababkeun gangguan anu ageung dina permukaanna.

Saterusna, dianggap yén bulan sahenteuna tilu kali leuwih deukeut ka Bumi dina mangsa ieu, sahingga kamungkinan pisan yén bulan ogé kapangaruhan ku puing ngalayang salaku hasil tina tabrakan ieu.

Upami ide ieu leres, batu anu dipulangkeun ku awak Apollo 14 mangrupikeun salah sahiji batu terestrial pangkolotna anu kantos kapendak. Analisis zirkon nempatkeun umur batu kira-kira 4 milyar taun, sahingga rada ngora batan kristal zirkon kapanggih di Australia Kulon salaku batu Bumi pangkolotna dipikawanoh.

Batu-batu kuno ieu sigana sigana sakedik, batu-batu ageung, tapi aranjeunna gaduh poténsi pikeun ngarobih pangaweruh urang ngeunaan fase awal ayana Bumi.

Di luhur, ieu mangrupikeun pandangan umum ngeunaan élmu mainstream. Tapi aya tangkapan anu luar biasa dina penemuan ieu. Numutkeun sababaraha theorists, batu teu ngahontal beungeut bulan sacara alami, tapi ku sababaraha cara jieunan. Aranjeunna ngaku ieu, percanten ka Hipotesis Silurian.

Hipotesis Silurian dasarna nunjukkeun yén manusa sanés wujud kahirupan anu munggaran mekar di planét urang sareng yén upami aya antésédén 100 juta taun ka pengker, ampir sadayana buktina bakal leungit ayeuna.

Batu umur 4 milyar taun ti Bumi kapanggih di Bulan: Naon anu ceuk ahli teori? 7
Peradaban maju hirup di bumi sateuacan manusa. © Kredit Gambar: Zishan Liu | Dilisensikeun ti Dreamstime.Com (Éditorial/Komersial Paké Saham Poto)

Pikeun netelakeun, fisikawan sareng panulis panaliti Adam Frank nyatakeun dina potongan Atlantik, "Henteu sering anjeun nyebarkeun makalah anu nawiskeun hipotesis anu anjeun henteu ngadukung." Dina basa sejen, aranjeunna henteu percanten kana ayana peradaban kuna tina Time Lords jeung Kadal Jalma. Sabalikna, tujuanana nyaéta pikeun terang kumaha urang tiasa mendakan bukti peradaban kuno di planét anu jauh.

Éta sigana logis yén urang bakal nyaksian bukti peradaban sapertos kitu - saatosna, dinosaurus aya 100 juta taun ka pengker, sareng urang terang ieu kusabab fosilna parantos kapanggih. Sanajan kitu, maranéhanana éta sabudeureun pikeun leuwih ti 150 juta taun.

Éta penting sabab éta sanés ngan ukur ngeunaan sabaraha lami atanapi lega ruruntuhan peradaban imajinér ieu. Éta ogé ngeunaan sabaraha lila éta aya. Umat ​​manusa parantos ngalegaan ka sakumna dunya dina waktos anu pondok pisan - sakitar 100,000 taun.

Lamun spésiés séjén ngalakukeun hal nu sarua, Chances urang manggihan eta dina catetan géologis bakal jadi loba slimmer. Panaliti ku Frank sareng panulis klimatologina Gavin Schmidt tujuanana pikeun nunjukkeun cara pikeun ngadeteksi peradaban jero-waktos.

Janten, naha ahli téori éta leres? Naha ieu mungkin yén ampir 4 milyar taun ka pengker, peradaban maju sapertos urang mekar di planét ieu sareng aranjeunna tiasa mangaruhan permukaan bulan. Urang terang Bumi diperkirakeun umurna 4.54 milyar taun, tapi ieu ngan ukur perkiraan, teu aya anu tiasa nyimpulkeun persis nalika Bumi diciptakeun, sareng sabaraha peradaban anu disaksian dina sajarahna sorangan.

Artikel saméméhna
Ilustrasi seuneu Yunani ngalawan Arab di Konstantinopel, 7th cebntury CE.

Seuneu Yunani: Kumaha senjata rusiah kakaisaran Bizantium pikeun pemusnah massal jalanna?

Pasal salajengna
Cakar raksasa kapanggih ku anggota New Zealand Speleological Society dina 1987.

Cakar raksasa: Papanggihan pikasieuneun Gunung Owen!