Bukti peradaban maju di Mesir sateuacan firaun?

Teu aya anu tiasa mastikeun saha anu leres-leres ngawangun Piramida Giza atanapi ngukir Sphinx, atanapi persis nalika aranjeunna diwangun. Pernyataan naon waé anu ngawangun éta, atanapi nalika aranjeunna diciptakeun, mangrupikeun téori murni.
Bukti peradaban maju di Mesir sateuacan firaun? 1

Dunya beunghar ku tempat-tempat anu pikaresepeun anu gaduh seueur misteri kuno, sareng teu heran yén Giza Plateau Mesir menonjol di antara aranjeunna. Saha waé anu gaduh minat sakedik dina sajarah sareng peradaban sadar kana kanyataan ieu. Ieu kusabab di dataran ieu, Piramida Agung sareng wali anu dipahat, Sphinx Ageung, nangtung ― tapi nangtung sabaraha lami ??

Piramida Ageung Giza

Mesir kuno maju peradaban di Mesir
3D rendering arsitektur monumen warisan Mesir kuno. Sphinx anu kawéntar di payun sareng piramida di tukangeun sareng tangkal palem dina tuang. © Kiridit Gambar: Fred Mantel | Dilisensikeun ti Dreamstime.com (Éditorial/Commercial Use Stock Photo)

Sanaos seueur teori, aya kontropérsi panjang ngeunaan saha anu ngawangun éta Piramida Giza atanapi ngukir Sphinx, atanapi nalika aranjeunna diwangun. Sagala pernyataan ngeunaan saha anu ngawangunna atanapi nalika aranjeunna diwangun murni spekulatif, sahenteuna numutkeun sababaraha panaliti mandiri sareng ahli teori alternatif.

Kusabab lampu tina sagala rupa téori anu aya di sakuriling struktur misterius ieu, henteu sigana sipat konvensional (teoritis) tina pembina piramida tiasa diperkuat cukup. Desain internal Piramida Ageung; tilu kamar, salah sahiji di darat, sareng jalan anu nyambungkeunana, langkung saé tibatan naon waé di Giza.

Jalan tol anu nyababkeun Kamar Raja disebut na jangkungna tilu puluh genep kaki! Di sisi anu sanésna, sadaya jalan anu sanésna henteu diwangun cukup jangkung pikeun nampung rata-rata lalaki atanapi awéwé.

Petikan panjang dina piramida Giza, Kairo, Mesir. © Kredit Gambar: Dmitrii Melnikov | Dilisensikeun ti DreamsTime.com (Éditorial Paké Saham Poto, ID:221813066)
Jalan anu panjang dina piramida Giza, Kairo, Mesir. © Kiridit Gambar: Dmitrii Melnikov | Dilisensikeun tina DreamsTime.com (Éditor Paké Saham Poto, KTP: 221813066)

Aya ogé konfigurasi unik Kamar Raja ogé Kamar Ratu. Duanana ieu ngandung dua batang, hiji di unggal sisi rohangan. Kamar Ratu ngandung ceruk corbelled diwangun kana témbok wétan na, sareng langit-langit King's Chamber's diwangun ku lima lempengan granit anu ditumpuk hiji di luhur anu séjén. Naha kamar ieu diwangun ku cara ieu masih henteu dipikaterang bahkan ku panaliti aliran utama.

Téori resmi nyaéta piramida mangrupikeun kuburan sareng Raja Khufu tetep robih pipikiran ngeunaan dimana kamar kamakamna bakal disimpen; sahingga, alesan pikeun tilu kamar di Great Piramida. Nanging, upami dibandingkeun sareng cara ngubur khas Mesir (mastaba sareng makam di Lebak Raja-Raja), piramida Giza, sareng khususna Piramida Ageung, henteu adil dina konsep Mesir tina kuburan.

Pandangan kuno Mesir di alam baka

peradaban maju di Mesir
Anubis ngahadiran mummy almarhum. © Kiridit Gambar: MRU

Urang Mesir percanten kahirupan akhirat, sareng makam mangrupikeun bagian penting tina kapercayaan éta. Sakumaha makam Raja Tutankhamun nyakseni, rohangan intern anu maot kedah dihias ku seni sareng dieusian ku katuangan jalma éta.

Naha aranjeunna ngalakukeun ritual ieu sanés kusabab tahayul, sabab panginten disangka, tapi pikeun hubungan spiritual. Éta praktis, numutkeun kapercayaanna, sareng tujuanna pikeun nyegah énergi (sumanget) jalma éta tina nyerep deui kana kakuatan spiritual Alam.

Pikeun urang Mesir kuno, Ba ngahirupkeun jalma hirup, padahal Ka mangrupikeun énergi anu ngaluarkeun tina jalma éta. Sanaos sanés analogi anu pas, Ka sareng Ba mangrupikeun pamikiran tradisional Kulon salaku roh sareng jiwa. Aspék penting sanés kapercayaan Mesir ngalambangkeun kalanggengan, ankh, kagambar salaku ibis anu dijingjing.

Bukti peradaban maju di Mesir sateuacan firaun? 2
Patung ka, di dieu yén firaun Hor, nyayogikeun tempat fisik pikeun ka kamanif. © Kiridit Gambar: Wikimedia Commons

Ka, diwakilan dina seni ku panangan anu diulur, dipercaya mangrupikeun bagian tina kasadaran sareng tanaga manusa (sumanget manusa atanapi kualitas batin) anu aya hubunganana sareng dunya saharita. Éta bagian urang sambung kana awak fisik; dimana cicingna, katuanganana, ogé jalma-jalma anu anjeunna kenal.

Ka tiasa diibaratkeun kana kapribadian hiji, anu nalika maot dipisahkeun tina awak, sareng sacara alami milari jalan pikeun sakali deui wujud. Ba, diwakilan ku sirah manusa jangjang, atanapi kadang manuk rai manusa, ngagambarkeun bagian tina eling anu abadi.

Nalika batur maot, éta tujuanana ogé harepan kulawarga, yén Almarhumah Ka bakal milarian jalan pikeun tetep ngahiji sareng Ba-na. Pikeun ngabantosan ngahijikeun ieu abadi, harta benda almarhum dikumpulkeun babarengan ku kulawarga sareng disimpen dina kuburan sareng layon mummified.

Pelenyepan nyegah awak tina terurai sareng mulih deui ka bumi Bumi, sedengkeun makam, sareng harta benda almarhum, dijantenkeun 'bumi' pikeun Ka. Hasilna, Ka ngajaga idéntitasna di dunya spiritual sareng tiasa milarian Ba ​​na pikeun ngahontal ankh, anu nyababkeun wujud almarhum sareng anu dimulyakeun di saluareun wates hiji bumi.

Piramida sareng konsép makam Mesir

Sapertos makam pharaonic anu ukiran kana Lebak Raja-Raja, mastabas karajaan diwangun nalika jaman baheula - sababaraha awal 3000 BCE - ogé dirancang kalayan 'bumi' dina pikiran, sabab bumi éta aya hubunganana sareng Ka jalma.

Kasus anu ditetepkeun: ti dinasti kagenep, mastaba Mereruka didamel sacara proporsi sapertos agam ku tilu puluh dua kamar anu dihias ku patung sareng gambar seni, contona, adegan satwa di sapanjang Walungan Nil.

Sipat kahirupan rumah tangga Mesir, sahingga éndah dilebetkeun kana desain makamna, henteu aya dina piramida Giza. Piramida Giza henteu ngandung seni atanapi hiéroglif naon waé, henteu sapertos ciri makam Mesir.

Janten naha janten piramida Giza umumna dianggap makam Firaun dinasti kaopat? Alesanna kusabab pakaitna kompleks Giza sareng ngembangkeun sanésna sapuluh mil kidul di Sakkara dimana urang Mesir leres-leres ngawangun kuburan salaku piramida.

Di Sakkara taun 1881, ahli Mesir Mesir, Gaston Maspero (1846-1916) mendakan yén ruang bawah laut Piramida Pepi I (penguasa kadua dinasti kagenep) diukir ku hiéroglif.

Dina panjelajah anu salajengna, kauninga yén sajumlah lima piramida di Sakkara ogé ngandung prasasti, ti dinasti kalima, genep, katujuh, sareng kadalapan Karajaan Tua.

Dina 1952, Dr. Samuel AB Mercer (1879-1969), profésor Bahasa Semitik sareng Egyptology di Universitas Toronto, nyebarkeun tarjamahan lengkep basa Inggris ngeunaan "Téks Piramida" dina jilid nami anu sami.

Numutkeun ka Mercer, The Pyramid Teks ngandung 'kecap anu kedah diucapkeun' ngeunaan ritual panguburan, formula magis, sareng lagu-lagu agama, ogé doa sareng petisi atas nami raja anu maot.

Kalayan piramida di Sakkara dikonfirmasi salaku makam logika gaul janten sadayana piramida kedah janten makam. Salajengna, kumargi aya dua kuburan (ladang mastaba) di wétan sareng kulon piramida Giza paling kalér, asumsina yén sadaya piramida mangrupikeun kuburan mangrupikeun kasimpulan anu didukung ku para sejarawan. Nanging, kaayaan piramida Sakkara - seuseueurna anu dipercaya diwangun saatos piramida Giza, ngagaduhan masalah serius dina pergaulan logis ieu.

Di Sakkara, ngan ukur Djoser 'Léngkah Piramida,' anu sanés piramida leres, aya dina bentuk anu sopan (The Step Pyramid dimimitian salaku mastaba sareng teras dirobih janten piramida.) Sadaya piramida Sakkara anu sanésna, anu seuseueurna ti dinasti kalima sareng kagenep, ayeuna janten reruntuhan sareng mirip gundukan puing.

Piramida léngkah raja Mesir kuno Djoser. © Kredit Gambar: Walter Stiedenroth | Dilisensikeun ti DreamsTime.com (Éditorial Paké Saham Poto, ID:216602360)
Léngkah piramida raja Mesir kuno Djoser. © Kredit Gambar: Walter Stiedenroth | Dilisensikeun tina DreamsTime.com (Éditor Paké Saham Poto, KTP: 216602360)

Numutkeun ka musyawarah Egyptologists, Piramida Léngkah Djoser di Sakkara diwangun nalika dinasti katilu sareng mangrupikeun cikal bakal piramida dinasti kaopat di Giza Plateau. Saatos pamekaran piramida di Giza, pikeun alesan naon, fokus wangunan piramida ngalih deui ka Sakkara.

Piramida Ageung: Parangkat?

Bukti peradaban maju di Mesir sateuacan firaun? 3
Piramida Hébat Giza © Kredit Gambar: pixel

Beda anu gampang dititénan tur jelas dina piramida Giza sareng piramida Sakkara, anu sadayana kedahna didamel nalika jaman anu sami, janten masalah. Jelas, téhnik pangwangunan, ogé matérial, pikeun piramida Giza bénten sareng anu di Sakkara, atanapi upami kitu urang ngarepkeun piramida di kadua situs bakal tahan waktos ku cara anu sami. Aranjeunna henteu.

Poin penting nyaéta: Naha para insinyur sareng buruh konstruksi di Karajaan Kuna ngalangkungan metodena ti dinasti kaopat dugi ka dinasti kalima? Sigana aranjeunna henteu, anu kajadian pisan panasaran dibere stabilitas peradaban Mesir. Bisa jadi ogé yén dinasti kaopat Mesir teu ngawangun piramida Giza.

Teu aya piramida anu sanés di Mesir (dunya pikeun masalah éta) sapertos piramida Giza, sareng khususna Piramida Ageung. Salaku tambahan, teu aya bukti langsung pikeun ngadukung klaim anu dilakukeun ku sajarawan aliran utama yén Piramida Ageung, atanapi piramida Giza anu sanésna nyaéta makam. Ogé teu aya catetan anu ditingalkeun ku tukang na ngeunaan naon éta pikeun atanapi nalika éta diwangun.

Ieu nyiptakeun masalah panjelasan. Upami Piramida Ageung sanés makam, kumaha éta? Candi mistis pikeun ritual inisiasi atanapi proyek padamelan umum anu dirancang pikeun ngahijikeun nagara? Atanapi, naha éta mangrupikeun hal anu sanés?

Téori anu réa, tapi hiji-hijina téori anu luar biasa anu urang terang yén ngaliput sadaya aspek desain interior Great Pyramid, nyaéta téori Christopher Dunn yén éta mangrupikeun mega-alat tibatan makam anu diwangun ku blok batu. Numutkeun ka Dunn, Great Pyramid mangrupikeun mesin pikeun ngahasilkeun kakuatan ku cara ngarobah geter tektonik kana listrik.

Bukti peradaban maju di Mesir sateuacan firaun? 4
Ilustrasi piramida Mesir dina wengi némbak cahaya atanapi sinar listrik tina tip ngalawan langit anu pinuh ku béntang. © Kredit Gambar: Tose | Dilisensikeun ti Dreamstime.com (Éditorial/Commercial Use Stock Photo)

Aya sababaraha alesan pikeun nampi analisis Dunn. Mimiti, anjeunna ngajelaskeun desain interior sareng sadaya buktina sanés dina Great Piramida ku cara kohesif.

Kadua, anjeunna nunjukkeun katerampilan téknis anu diperyogikeun pikeun ngalengkepan konstruksi anu tepat. Katilu, kaahlian sareng karir Dunn aya dina pabrikasi presisi sareng industri manufaktur, anu ngajantenkeun anjeunna mumpuni unik pikeun ngutarakeun pendapat profesional ngeunaan téhnik sareng alat tina tukang ngawangun piramida Giza.

Kanyataanna, perusahaan konstruksi modéren teu tiasa ngawangun Piramida Ageung dinten ayeuna upami henteu nyiptakeun heula alat-alat sareng téhnik khusus pikeun nungkulan blok batu anu beuratna bénten tina sapuluh dugi ka lima puluh ton. Upaya sapertos kitu bakal saageungan sareng gedong pembangkit listrik tenaga listrik atanapi pembangkit listrik tenaga nuklir anu meryogikeun puluhan miliaran dolar dina sumber daya.

Sanaos perekonomian modéren urang benten tibatan dunya kuno, sumber daya anu diperyogikeun ayeuna upami dibandingkeun teras sami! Batuna kedah dikarebut sareng dipindahkeun sareng padamel kedah dibayar.

Kanyataan yén sumber anu gedé pisan didedikasikan pikeun pangembangan piramida Giza salami waktos anu lami. Di sisi anu sanésna, panaliti aliran utama ngusulkeun yén Piramida Giza diwangun dina 24 taun, sedengkeun, nyatana, arsitéktur, masif sareng jitu na ngabuktoskeun yén teu mungkin pikeun ngarengsekeun konstruksi ageung sapertos dina jangka waktu anu pondok ieu. Ieu sababna aya hiji pamanggih, yén gedong piramida mangrupikeun utilitarian, sareng sanés pikeun kasombongan pharaonic dinasti kaopat ngagaduhan batu permata panggedéna di dunya.

Prasajarah - buktina sareng sudut pandang

Aya seueur panaliti mandiri anu nunjuk kana buktina anu jelas nyarioskeun carita anu béda pisan ngeunaan Mesir baheula anu mimiti. Kinten-kinten kira-kira 3000 SM, ngadegna sareng tumetepna padumukan permanén di Lembah Nil Luhur nyababkeun kamekaran peradaban. Teras naha Giza sareng daérah sakitarna dipilih salaku titik fokus pikeun mimiti Mesir Dinasti? Éta kusabab 'peradaban' parantos aya tiheula, siga umur tilu piramida sareng ageung Sphinx nyaksian. Tanpa terang piramida anu didesainna, urang Mesir mimiti ogé nganggap aranjeunna pasti kuburan.

Hasilna, aranjeunna ngahudangkeun deui Giza Plateau sareng ngajantenkeun janten Necropolis, teras dilegakeun ka Sakkara dimana aranjeunna ngawangun kuburan dina bentuk piramida, sanaos kualitasna langkung handap sareng henteu ngasuh kamampuan anu didamel ku piramida Giza aslina. Wangunan piramida, bahkan anu langkung alit di Sakkara, sumberdaya anu kuat, sahingga urang Mesir ngabalikkeun ngubur bangsawanna dina mastaba tradisional.

Skénario ieu, anu nyungkeun peradaban baheula kalayan katerampilan téknis anu maju, nyababkeun masalah anu sanés. Éta henteu cocog sareng modél sajarah anu tiasa ditarima. Nanging, anggapan yén peradaban baheula aya teu dumasarkeun kana piramida Giza hungkul. Aya ogé Sphinx, anu di 1991 éta sacara géologis tanggal antara 7,000 sareng 9,000 taun ku tim John Anthony West sareng géologis Dr Robert Schoch.

Salaku tambahan kana éta, megaliths of Nabta Playa di kidul-kulon Mesir, anu dipercaya mangrupikeun diagram nempoan bintang, numutkeun ahli astrofisika Dr. Thomas Brophy, anu henteu ngan ukur jarak ti Bumi ka bintang sabuk Orion, tapi ogé laju radial ogé. Panemuan 'sirah ngagaru' anu sanésna nyaéta batu pondasi 1260-ton candi Baalbek, beulah kulon Beirut di Libanon, salah sahiji anu kénca di tambang na.

Batu pondasi anu ageung di Baalbek, Libanon, anu asal-usulna tetep misteri. Komplek kuil Heliopolis. © Kredit Gambar: Pavlo Baishev | Dilisensikeun ti DreamsTime.com (Éditorial/Commercial Use Stock Photo, ID:107214851)
Batu pondasi anu gedé pisan di Baalbek, Libanon, anu asalna tetep misteri. Komplek candi Heliopolis. © Kredit Gambar: Pavlo Baishev | Dilisensikeun tina DreamsTime.com (Éditor / Paké Komérsial Paké Saham, KTP: 107214851)

Jelas sajarah gaduh rahasia sorangan, tapi aya cukup buktina pikeun ngesahkeun, sakumaha tiori, yén peradaban langkung lami tibatan anu parantos urang percanten. Sejarah, numutkeun urang Mesir kuno sorangan, negeskeun ieu. Numutkeun kana Papyrus of Turin, anu mangrupikeun daptar lengkep raja dugi ka Karajaan Anyar, sateuacan Menes (sateuacan 3000 BCE) nyaéta: "... terhormat Shemsu-Hor, [ngarajaan] 13,420 taun Ngatur dugi ka Shemsu-Hor, 23,200 taun"

Dua garis ieu dina daptar raja jelas. Numutkeun kana dokuménna, total taun sajarah Mesir balik deui 36,620 taun. Argumen yén taun dina daptar raja henteu ngagambarkeun taun-taun anu sabenerna, tapi sababaraha anu sanésna, langkung pondok, pangukuran waktos sigana langkung mangrupikeun usaha ngajelaskeun jauh tibatan ngajelaskeun.

Urang Mesir kuno ngagarap sistem kalénder anu canggih anu ngalibetkeun sataun 365 dinten, anu sacara périodik dilereskeun ngalangkungan sifat anu bisa diprediksi sareng siklik dina béntang Sirius. Unggal 1,461 taun, naékna hélikasi Sirius nandaan mimiti taun anyar. Siklus Sirius tunggal pakait sareng 1,461 taun, dimana unggal taun sami sareng 365.25 dinten.

Intina, panyiri Taun Anyar dina naékna hélikasi Sirius mangrupikeun 'taun kabisat' Mesir kuno. Tangtosna, nangtoskeun panjangna sifat siklik Sirius ngabutuhkeun panineungan lintang salami rébuan taun anu hartosna asal Mesir pharaonic, atanapi sumber pangetahuanna, kedahna tiheula. Naha ieu kanyataan ti ahli sajarah anu ayeuna resep ngajauhan jarakna?

Telat abad ka-XNUMX Egyptologist Walter Emery sigana parantos sapuk prinsipna yén asal Mesir kuno asalna ti jaman baheula. Emery yakin yén basa tertulis Mesir kuno diluar tina panggunaan simbol gambar, bahkan nalika jaman baheula, sareng tanda-tandana ogé dianggo pikeun ngagambarkeun sora, sareng sistem numerik.

Nalika hieroglyphics parantos ditata sareng dianggo dina arsitektur, naskah kursif parantos dianggo umum. Kacindekan na nyaéta: "Sadaya ieu nunjukkeun yén basa tulisan kedahna ngagaduhan jaman pangembangan anu cukup di tukangeunana, anu henteu aya tilas anu parantos kapendakan di Mesir."

Agama Mesir Kuno ogé nyaksiankeun pamekaran anu cukup. Agama aranjeunna, anu langkung mangrupikeun filsafat alam sareng kahirupan tibatan 'agama', didasarkeun kana tingkatan canggih anu, dina sagala hal, katingalina langkung ilmiah tibatan mitos.

Simbolisme sareng alam: Cara mikir Mesir

Tina sudut pandang Kulon anu modéren, agama aranjeunna parantos ditagih salaku primitif sareng musyrik sareng muncul salaku méntal dewa mitologis. Henteu aya anu tiasa janten jauh tina bebeneran. Sumber tina salah paham ieu mangrupikeun kecap Mesir 'neter' anu ditarjamahkeun kana basa Yunani salaku 'dewa,' anu terasna nyandak hartos déwa anu di Westernisasi.

Hartosna saleresna tina 'neter' nyaéta ngajelaskeun hiji aspék déwa, sanés déwa anu disembah. Intina, neters nyebut prinsip alam ku cara ilmiah anu praktis. Nanging, hartos neter khusus dikomunikasikan ku cara sacara visual simbolis. Nalika manusa kagambar ku sirah sato, ieu nandakeun prinsip sakumaha anu kajantenan di manusa.

Upami sasatoan sadayana kagambar éta mangrupikeun rujukan kana prinsip sacara umum. Alternatipna, sirah manusa anu kagambar dina sato ngagambarkeun prinsip éta sabab aya hubunganana sareng hakékat ketuhanan dina diri umat manusa, sanés jalma khususna, tapi purwakanti; salaku Ba abadi diwakilan ku manuk berwajah manusa.

Conto sanésna nyaéta Anubis (jackal), anu mingpin prosés mummification. Anjeunna ngalakukeun éta salaku ngagambarkeun prosés dékomposisi atanapi fermentasi. Sacara alami, jackal nyimpen mangsa na sareng ngamungkinkeun ngahanca sateuacan dikonsumsi.

Ku alatan éta, anjeunna anu mingpin ritual mummification digambarkan dina seni salaku lalaki kalayan sirah tina jackal, kukituna ngagambarkeun maot manusa salaku prinsip pencernaan kapanggih di alam. Tina sudut pandang universal, dékomposisi awak nyaéta, kana Alam, pencernaan.

Maka, organ-organ éta aya hubunganana sareng pencernaan, saatos dikaluarkeun tina almarhum, disimpen dina toples Canopik kalayan tutupna ngawangun gambar sirah jackal. Ieu kebenaran anu nyababkeun mummification Mesir anu henteu pernah dicarioskeun ku buku-buku sajarah urang.

Peradaban maju sateuacan Firaun Mesir kuno

Munculna dumadakan Mesir Dinasti, dina awal milénium katilu SM, mangrupikeun misteri anu paling hébat peradaban. Kumaha budaya Afrika Kalér kuno anu kuno ieu ngatur dirina janten peradaban anu megah sapertos kitu? Salah sahiji aspek anu tiasa dipopohokeun nyaéta manusa, anatomis manusa modéren geus lila pisan.

Numutkeun studi genetik panganyarna, sakabeh jalma kiwari mangrupakeun turunan hiji awéwé Afrika tunggal anu walked Bumi 150,000 taun ka tukang. Numutkeun ahli genetika, DNA mitokondria na aya di urang sadayana.

Ieu lami pisan, 147,000 taun, pikeun karuhun urang tetep dina kaayaan anu kawilang primitif. Ngadukung téori alternatip, buktina, sababaraha di antawisna anomali pisan (khususna Great Pyramid) nunjukkeun yén aranjeunna henteu tetep primitif.

Dibikeun buktina kamampuan téknik kuno Mesir (tugu, candi, sareng artefak karajinan sanésna masih aya), ogé simbolisna anu canggih dina ngajelaskeun Alam, katingalina yén dina ngawangun masarakat anu dinasti, urang Mesir ti milénium katilu SM ngagaduhan kauntungan tina warisan ilmu.

Anu teu percanten tina pendekatan ieu sajarah, tangtosna, hoyong terang dimana buktosna peradaban téknis sareng prasejarah ieu. Upami peradaban sapertos kitu, pastina bakal aya bukti anu luar biasa pikeun ngadukung ayana. Upami pendekatan sacara éksklusif pikeun formasi géologis umumna ditampi salaku kanyataan, saha waé bakal satuju sareng anu teu percanten.

Nanging, punah ageung, salaku akibat tina bencana lingkungan kusabab vulkanisme, pangaruh asteroid atanapi komet, atanapi radiasi stellar (gamma), ayeuna sigana kanyataanna.

Numutkeun ka ahli geologi, parantos aya lima punah ageung dina sajarah Bumi: Ordovician (440-450 mya), Devonian (408-360 mya), Permian (286-248), Triassic (251-252 mya), sareng Cretaceous ( 144–65 mya). Sanaos sadayana bencana ieu lumangsung sateuacan sateuacan bentuk manusa modéren, aya dua bencana global anu kajantenan nembé.

Kira-kira 71,000 taun ka pengker, Gunung Toba, di Sumatra, bitu nyebarkeun lebu ageung pisan ka atmosfir. Éta mangrupikeun letusan vulkanik pangageungna dina dua juta taun ka pengker, ampir 10,000 kali langkung ageung tibatan ledakan Gunung St. Helen di 1980.

Kubah lava kawah Gunung St Helen ditutupan ku salju kalayan dasar garing. Gunung St Helens paling dipikawanoh pikeun bitu badagna dina 18 Méi 1980, acara vulkanik deadliest jeung paling ékonomis destructive dina sajarah AS. Lima puluh tujuh urang tiwas; 200 imah, 47 sasak, 15 mil kareta api, jeung 185 mil (298 km) jalan raya ancur. Longsoran lebu masif, dipicu ku gempa 5.1 skala Richter, nyababkeun letusan gurat anu ngirangan élévasi puncak gunung tina 9,677 ft ka 8,363 ft, nyésakeun lebar 1 mil, kawah ngawangun tapal kuda. © Kredit Gambar: Classicstyle | Dilisensikeun ti DreamsTime.com (Éditorial/Komersial Paké Saham Poto, ID:108676679)
Kubah lava kawah St. Helen katutup salju ku basa garing. Gunung St. Helens paling dikenal ku bitu na anu utami tanggal 18 Méi 1980, kajadian gunungapi paling parah sareng ékonomis anu paling parah dina sajarah Amérika Serikat. Lima puluh tujuh urang tiwas; 200 bumi, 47 sasak, 15 mil karéta api, sareng 185 mil jalan raya ancur. A longsor puing masif, dipicu ku gempa bumi saageung 5.1, nyababkeun bituna gurat anu ngirangan jangkungna puncak gunung tina 9,677 ft janten 8,363 ft, nyésakeun kawah ngawangun tapal kuda 1 mil. © Kredit Gambar: Gaya klasik | Dilisensikeun tina DreamsTime.com (Éditor / Paké Komérsial Paké Saham, KTP: 108676679)

Kaldera hasilna ngabentuk danau 62 mil panjang ku 37 mil lega, kalayan konsekuensi iklim ngancurkeun tur awét. Usum vulkanik genep taun lilana nuturkeun sareng saatos na umur és anu lumangsung sarébu taun. Kalayan halimun belerang na, usum vulkanik nurunkeun suhu global, nyiptakeun halodo sareng kalaparan ngirangan penduduk manusa.

Numutkeun perkiraan ahli genetika, populasi dikirangan janten sakitar antara 15,000 sareng 40,000 individu. Profesor Genetika Asasi Manusa di Universitas Utah, Lynn Jorde, yakin éta bisa saageung 5,000.

Bahkan langkung caket kana waktos urang nyaéta musibah misterius dina akhir Jaman És, mung 10,000 taun ka pengker. Teu aya anu terang leres naha éta mangrupikeun akibat tina fénoména alami atanapi pangaruh astéroid. Anu dipikaterang nyaéta iklim anu drastis ngarobih kahirupan pikeun jalma-jalma anu hirup dina waktos éta.

Mangrupikeun kanyataan géologis anu dipikanyaho yén dina akhir Jaman És seueur spésiés Amérika Kalér janten punah, kalebet mammoth, onta, kuda, sloth ground, peccaries (mamalia hoofed sapertos babi), antelope, gajah Amérika, badak, armadillo raksasa , tapir, macan bergerot saber, sareng bison raksasa.

Éta ogé mangaruhan iklim lintang handap di Amérika Tengah sareng Amérika Kidul, ogé Éropa dina cara anu sami. Lahan-lahan éta ogé parantos ngungkabkeun bukti pupus massal. Nanging, mékanisme anu nyababkeun jaman És És ieu katukang janten misteri.

Upami peradaban kuno anu téknis maju aya di jaman baheula, naon kamungkinan kamungkinan peradaban éta salamet tina bencana global? Perkiraan tina bituna Toba henteu pikaresepeun. Sanés skénario anu astronom sareng ahli klimatologis ngawangun dinten ayeuna pikeun pangaruh asteroid téoritis.

Numutkeun buktina arkéologis, lalaki modérn anatomis (Cro-Magnon) muncul di Éropa Kulon 40,000 taun ka pengker. Dimana aranjeunna asalna parantos janten misteri anu parantos lami. Déduksi logis nyaéta aranjeunna hijrah ti Afrika. Nanging, hijrah sapertos kitu peryogi budaya inang, anu teu aya buktosna.

Sanaos kitu, tempat anu dipikaresep pikeun budaya host ieu bakalan di sapanjang basisir Laut Mediterania, anu sigana mangrupikeun séri danau cai tawar dina mangsa jauh. Upami peradaban kuno aya di daérah Laut Tengah, éta moal salamet tina panyakaran anu ngajantenkeun situ janten laut cai asin.

Upami éta leres-leres kitu, sésa-sésa jalma anu cicing dina perimeter peradaban éta bakal katingali ku urang, ayeuna, salaku anomali sapertos piramida Giza sareng batu raksasa Baalbek. Budaya Cro-Magnon di Éropa Kulon, sanaos sakalina mangrupikeun bagian tina peradaban Mediterania anu hébat, ogé bakal muncul salaku anomali. Pikeun urang, éta bakal saolah-olah aranjeunna muncul ti mana.


Inpormasi parantos dikumpulkeun tina: Majalah Fajar Anyar (Edisi Jul-Agustus 2006), dimana panulis Edward F. Malkowski ngabagi pamikiran anu luar biasa ku cara anu pikaresepeun.

Artikel saméméhna
Portal Stonehenge Saturnus

Portal hyperdimensional: Naha Stonehenge aya dina pangaruh Saturnus?

Pasal salajengna
Misteri Daptar Raja Turin

Daptar Raja Turin: Aranjeunna turun ti langit sareng maréntah salami 36,000 taun, papirus Mesir kuno parantos dikedalkeun