Kota Pavlopetri atanapi Atlantis anu tenggelam: Kota umur 5,000 taun kapendak di Yunani

Kota sunken of Pavlopetri geus dipikawanoh pikeun ngaranna saprak kapanggihna taun 1962 sarta geus pakait jeung sagala rupa téori ngeunaan asal jeung fungsina salaku pakampungan.
Kota Pavlopetri atanapi Atlantis anu tenggelam: Kota umur 5,000 taun kapendak di Yunani 1

Rekening kacatet munggaran ngeunaan kota jero cai dipercaya nyaéta kota mitos Atlantis. Carita matak ieu mimiti dirékam ku Plato dina 360 SM, ngajéntrékeun éta salaku kota pulo utopia kalayan taman alam, walungan, jeung cai mancur nu tilelep handapeun laut sanggeus perang gagal jeung Athena.

Kota Pavlopetri atanapi Atlantis anu tenggelam: Kota umur 5,000 taun kapendak di Yunani 2
Ilustrasi kota mitos Atlantis. © Shutterstock.com

Kiwari, sagara jeung sagara anu nutupan sapertilu permukaan Bumi nyumputkeun rusiah anu teu kaétang di jerona. Jutaan kapal karam anu teu dijelajah sareng kota anu tenggelam mangrupikeun sababaraha misteri kuno anu dikubur ku cai sareng waktosna. Dina rasa ieu, basisir Yunani geus disaksian salah sahiji papanggihan paling héran kali panganyarna.

Pavlopetri, kota jero cai pangkolotna di dunya

Kota Pavlopetri atanapi Atlantis anu tenggelam: Kota umur 5,000 taun kapendak di Yunani 3
Ruruntuhan Pavlopetri ayana jarakna pondok ti garis basisir, ngan sababaraha méter handapeun cai di Vatika Bay di kidul Yunani. © Dana Monumen Dunya

Dina awal 1960-an, sésa-sésa palabuhan Pavlopetri, kota Yunani anu asalna ti Jaman Perunggu, kapanggih. Ti saprak éta, sababaraha panilitian parantos dilakukeun pikeun ngungkabkeun rusiah anu disumputkeun handapeun cai. Sababaraha ahli geus numbu kota kuno Pavlopetri jeung sajarah legendaris Atlantis.

Kota Pavlopetri atanapi Atlantis anu tenggelam: Kota umur 5,000 taun kapendak di Yunani 4
Peta Pavlopetri sateuacan tilelep © SpaceInTime

Nicholas Flemming, ti Oceanography Institute di Universitas Southampton, éta jawab manggihan sésa-sésa pakampungan ieu dina 1962. Tempatna di wewengkon Peloponnese di kidul Yunani, deukeut hiji kota leutik disebut Pavlopetri. Diperkirakeun yén kota éta parantos teuleum salami 5,000 taun.

Kanyataan anu pikaresepeun ngeunaan kota jero cai ieu nyaéta ayana sababaraha méter jero, anu matak ngagampangkeun diajar. Hal ieu dipercaya jadi kota jero cai rencanana pangkolotna dipikawanoh pikeun titimangsa. Ku sabab kitu, éta gancang jadi bagian tina padumukan jero cai misterius séjén, kayaning kota Cina of Shi Cheng jeung Jepang kontroversial Yonaguni ruruntuhan jero cai.

Tim anu béda-béda nyobian ngabéréskeun misteri

Sateuacan Flemming mendakan kota Pavlopetri, ahli géologi anu namina Folkion Negris parantos tiasa ngaidentipikasi kota éta dina taun 1904. Saatos Flemming mendakan deui tempat éta, pamanggihanna dipariksa deui ku tim arkeolog jero cai anu sanés dina 1968.

Teras, di 2009, Universitas Nottingham, dina arahan John C. Henderson, ngamimitian proyek 5 taun pikeun ngajalajah situs éta. Éta nampi dukungan ti Kamenterian Kabudayaan Yunani sareng Pariwisata, sahingga ngabentuk Proyék Pavlopetri pikeun Arkéologi Underwater.

Panilitian arkéologis sami pikaresepeun sabab rumit, sabab éta nyababkeun mendakan deui tempat sareng objék anu lami pisan. Salaku tambahan, tafsiran anu didamel tina tempat kedah dipiguraan dina kontéks sareng waktos anu sanés tibatan urang. Dina kasus Pavlopetri, sadaya ieu kedah dilakukeun di jero cai.

Proyék arkéologi anu ditugaskeun pikeun nalungtik kota di jero cai Pavlopetri ngagunakeun alat sareng téhnik canggih. Aranjeunna ngagabungkeun arkéologi sareng robotika jero cai sareng grafik canggih pikeun nalungtik dasar laut. Ku cara kieu, aranjeunna tiasa ngahirupkeun deui kota anu badé sirna kusabab hoyong dijagaan.

Kota Pavlopetri atanapi Atlantis anu tenggelam: Kota umur 5,000 taun kapendak di Yunani 10
Proyék panilitian anu dihasilkeun nganggo kombinasi novél arkéologi, robotika jero cai, sareng grafik canggih pikeun survey ka dasar laut sareng ngahirupkeun kota kuno. © Proyék Arkéologi Pavlopetri jero cai

Pavlopetri mangrupikeun kota anu mimiti leungit anu dipilarian sacara digital dina 3D nganggo téknologi pemetaan sonar. Kualitas gambar anu dihasilkeun unik, ngarekonstruksikeun kota kana tingkat anu henteu pernah katingali sateuacanna. Ketepatan tilu diménsi ngamungkinkeun tim ngagaduhan ideu anu hampir akurat ngeunaan tempatna siga 5,000 taun ka pengker.

Analisis anu dilakukeun di dasar laut ngamungkinkeun pikeun ngaidentipikasi rébuan objék dina tempat anu ngagampangkeun pamahaman kumaha kahirupan sapopoe di Pavlopetri saprak 3000 SM. Para ahli nunjukkeun yén kota éta tenggelam sakitar 1100 SM salaku akibat tina lini, erosi, naékna permukaan laut atanapi malah tsunami.

Kota Pavlopetri atanapi Atlantis anu tenggelam: Kota umur 5,000 taun kapendak di Yunani 11
Rékonstruksi digital gedong-gedong di Pavlopetri anu beuleum ku laut kira-kira 1100 SM. © ️ Proyék Arkéologi Pavlopetri jero cai

Sakitar 5,000 taun ka pengker, kahirupan di Pavlopetri ngagaduhan tingkat peradaban anu luhur sareng kota ngagaduhan arsitektur anu luar biasa. Jalan, imah dua lantai, candi, kuburan sareng sistem manajemén cai pipa rumit, sareng kamajuan anu sanés. Ieu hiji-hijina situs anu beuleum anu lami pisan anu tiasa dianggap kota anu leres-leres direncanakeun.

Hubungan Pavlopetri jeung Atlantis

Kota Pavlopetri atanapi Atlantis anu tenggelam: Kota umur 5,000 taun kapendak di Yunani 12
Plato's Atlantis © Flickr / Fednan

Atlantis munggaran disebatkeun langkung ti 2,000 taun ka pengker ku Plato, anu nyarios yén nagara-nagara pulau parantos tilelep rébuan taun ka pengker.

"Ngaliwatan lini telenges jeung caah, dina hiji poé jeung peuting musibah ... [sakabeh ras] ... ieu swallowed up ku Bumi, sarta pulo Atlantis ... ngiles kana bojong laut." - Plato

Mertimbangkeun yén kaseueuran lokasi anu disarankeun pikeun Atlantis aya di atanapi caket Laut Tengah, kapuloan sapertos Sardinia, Kreta sareng Santorini, Sisilia, Siprus sareng Malta, sareng kumaha kamakmuran kota Pavlopetri, ogé umur na ruruntuhan, seueur dugi ka nyangka yén éta aya hubunganana sareng carita Plato's Atlantis.

Leave a Reply

Email alamat anjeun teu bakal dipedar. widang dibutuhkeun nu ditandaan *

Artikel saméméhna
8 raja turun ti kahyangan jeung maréntah salila 241,200 taun - 'Daptar Raja Sumeria' diumumkeun 13

8 raja turun ti sawarga jeung maréntah salila 241,200 taun - 'Daptar Raja Sumeria' diumumkeun

Pasal salajengna
The Exorcism Of Clara Germana Cele

Exorcism of Clara Germana Cele - Carita kapayun ti 1906