Teu aya anu terang naha mummy kuno Lady Dai ti China dilestarikan pisan!

Teu aya anu terang naha mummy kuno Lady Dai ti China dilestarikan pisan! 1

Hiji awéwé Cina ti Dinasti Han parantos dilestarikan langkung ti 2,100 taun sareng anjeunna bingung dunya intelektual. Disebut "Lady Dai," anjeunna dianggap mumi anu paling terpelihara anu kantos dipanggihan.

Mayit Lady Dai, Xin Zhui
Tayangan slaid: Makam sareng awak Lady Dai anu dilestarikan

Kulitna lemes, panangan sareng suku na tiasa dibengkokkeun, organ internalna gembleng, sareng anjeunna masih gaduh cair nyalira Getih Tipe-A, rambut rapih sareng bulu panon.

Makam Lady Dai - papanggihan teu kahaja

Di 1971, sababaraha padamel ngawangun mimiti ngali di lamping bukit anu namina Mawangdui, caket kota Changsha, Hunan, Cina. Aranjeunna ngawangun panyumputan razia hawa anu lega pikeun rumah sakit caket dieu, dina prosés, aranjeunna ngali jero gunung.

Sateuacan 1971, bukit Mawangdui henteu kantos dianggap tempat anu dipikaresep ku arkéologis. Nanging, ieu robih nalika para padamel kajujuran kuburan anu disumputkeun handapeun seueur lapisan taneuh sareng batu.

Pangwangunan panyumputan serangan udara dibatalkeun sareng, sababaraha bulan saatos teu dihaja padamelana, sakumpulan arkeolog internasional mimiti ngali situs éta.

Makam tétéla ageung pisan yén prosés penggalian lumangsung salami sataun, sareng para arkéologis peryogi bantosan ti sakitar 1,500 sukarelawan, kalolobaanana mahasiswa SMU lokal.

Karya anu diperhatoskeun aranjeunna hasil sabab mendakan makam kuno Li Chang, anu Marquis of Dai, anu ngatur propinsi sakitar 2,200 taun ka pengker, dina jaman pamaréntahan dinasti Han.

Nyonya dai
The Coffin of Xin Zhui, The Lady of Dai. © Flickr

Makamna ngandung langkung ti sarébu artefak langka anu berharga, kalebet patung emas sareng pérak musisi, dukun, sareng sato, barang-barang rumah tangga rumit, barang-barang perhiasan anu dirancang kalayan taliti, sareng sakumpulan kumpulan baju anu didamel tina sutra kuno anu alus.

Nanging, anu berharga di luhur sadayana nyaéta mendakan mumia Xin Zhui, pamajikan Li Chang sareng Marquise of Dai. Mumi, anu ayeuna dikenal salaku Lady Dai, Diva Mummy, sareng Beauty Sleeping Cina, dipendakan dibungkus sababaraha lapisan sutra sareng disegel dina opat peti peti anu rumit anu saling caket.

Peti belah paling luar dicét hideung pikeun ngalambangkeun maotna sareng ngaloloskeun almarhum kana gelap di alam dunya. Éta ogé dihias ku bulu tina sababaraha rupa manuk sabab urang Cina kuno yakin yén jiwa anu maot kedah melak bulu sareng jangjang sateuacan tiasa janten abadi di alam baka.

Misteri anu aya di balik mummy Lady Dai

Lady of Dai, ogé katelah Xin Zhui, cicing dina jaman dinasti Han, anu ngarajaan ti 206 SM dugi 220 Masehi di Cina, sareng mangrupikeun pamajikan ti Marquis of Dai. Saatos pupusna, Xin Zhui dikubur di lokasi anu jauh di jero bukit Mawangdui.

Xin Zhui, The Lady Dai
Rekonstruksi Xin Zhui, The Lady Dai

Numutkeun ka otopsi, Xin Zhui kaleuwihan beurat, ngalaman nyeri punggung, tekanan darah tinggi, arteri macét, panyakit ati, sarun, diabetes, sareng ngagaduhan jantung parah parah anu nyababkeun anjeunna maot serangan jantung dina yuswa 50. Éta ngarah élmuwan yakin yén anjeunna mangrupikeun panyakit jantung anu paling lami dipikanyaho. Xin Zhui hirup mewah janten anjeunna dijulukan "The Diva Mummy."

Hebatna, arkéologis forensik parantos nyimpulkeun yén tuangeun terakhir Xin Zhui mangrupikeun sajian tina melon. Di makamna, anu dikubur 40 kaki handapeun taneuh, anjeunna ngagaduhan papakéan anu ngagaduhan 100 baju sutra, 182 potongan lacquerware, makeup sareng peralatan mandi anu mahal. Anjeunna ogé ngagaduhan 162 patung ukiran kai anu ngawakilan palayan di makamna.

Numutkeun rékaman, awak Xin Zhui dibungkus dina 20 lapis sutra, dicelupkeun dina cairan anu henteu kanyahoan asem anu nyegah bakteri tina tumuh sareng disegel dina opat peti mati. Kolong tina peti keur mayit ieu teras dibungkus ku 5 ton areng sareng disegel ku liat.

Lady Dai Xin Zhui
Makam No. 1, dimana awak Xin Zhui dipendakan © Flickr

Arkéologis ogé mendakan tilas raksa dina peti na, nunjukkeun yén logam toksik panginten tiasa dianggo salaku agén antibakteri. Makamna didamel awas sareng kedap udara janten baktéri moal tiasa subur - tapi tetep misteri ilmiah kumaha awakna dilestarikan kalayan saé pisan.

Aya seueur patarosan anu teu acan diwaler, sareng sanaos urang Mesir mangrupikeun hal anu paling terkenal pikeun mummies na, urang Tionghoa panginten anu paling suksés dina éta.

Metode pelestarian kuno Cina henteu invasif sapertos urang Mesir, anu ngaluarkeun seueur organ internal tina maotna pikeun pelestarian misah. Kanggo ayeuna, pelestarian Xin Zhui anu luar biasa tetep janten misteri.

kecap final

Teu aya ragu yén Lady Dai hirup dina kahirupan anu ringkes sareng teu saurang ogé terang seueur perkawis kahirupan pribadosna kusabab "rahasia" dina budaya Cina. Anjeunna maot nalika anjeunna tuang mélon, tapi dina waktos éta, anjeunna sigana henteu sadar yén pupusna caket sareng élmuwan anu panasaran bakal usik beuteung na 2,000 taun ka hareup.

Barina ogé, aranjeunna masih heran kumaha awak tina garis waktos sapertos kitu tiasa dilestarikan kalayan saé. Ayeuna, mumi Lady Dai sareng kaseueuran artefak anu dipulihkeun tina makamna tiasa ditingali di Museum Propinsi Hunan.

Mumi Lady Dai:

Leave a Reply

Email alamat anjeun teu bakal dipedar. widang dibutuhkeun nu ditandaan *

Artikel saméméhna
Veronica Seider - awéwé kalayan visi panon super-manusa 2

Veronica Seider - awéwé kalayan visi panon super-manusa

Pasal salajengna
Violet Jessop Miss Unsinkable

"Miss unsinkable" Violet Jessop - salamet tina Kapal Titanic, Olimpiade sareng Britannic Shipwrecks