Misteri di balik 'Panon Sahara' - Struktur Richat

Panon Sahara, Struktur Richat

Diantara daptar tempat hottest di Bumi, gurun Sahara di Mauritania, Afrika pasti inohong dina lineup, dimana hawa bisa ngahontal saluhur 57.7 darajat Celsius. Angin anu kuat sareng panas ngarusak daérah anu lega sapanjang taun tapi aya ogé tempat misteri di gurun; sarta sakuliah dunya, eta katelah 'Panon tina Sahara.'

'Panon Sahara' - Struktur Richat

panon Sahara
Panon Sahara - struktur batu bulistir anu ngagunasika anu ngintip tina lautan keusik di gurun Sahara.

Struktur Richat, atawa leuwih ilahar disebut 'Panon Sahara', mangrupakeun kubah géologis - sanajan masih kontroversial - ngandung batu nu predate penampilan kahirupan di Bumi. Panon nyarupaan biru panon banteng sarta perenahna di Sahara Kulon. Seuseueurna para ahli géologi percaya yén kabentukna Panon dimimitian nalika superbuana Pangea mimiti pisah.

Kapanggihna 'Mata Sahara'

Pikeun abad, ngan sababaraha suku nomaden lokal terang ngeunaan formasi luar biasa ieu. Ieu mimiti difoto dina 1960s ku Proyék Gemini astronot, anu nganggona salaku tengara pikeun ngalacak kamajuan urutan badaratna. Teras, satelit Landsat nyandak gambar tambihan sareng nyayogikeun inpormasi ngeunaan ukuran, jangkungna, sareng tingkat formasiana.

Ahli géologi mimitina percaya yén 'Panon Sahara' nyaéta kawah dampak anu diciptakeun nalika hiji obyék ti luar angkasa ngabanting kana beungeut Bumi. Sanajan kitu, studi lila ngeunaan batu di jero struktur némbongkeun yén asal-usulna sagemblengna dumasar Bumi.

Rincian struktural 'Panon Sahara'

Misteri di balik 'Mata Sahara' - Struktur Richat 1
The Blue Eye of the Sahara katingalina héran sabab éta ciri utama anu katingali di gurun raksasa anu kalebet.

'Panon Sahara', atanapi sacara resmi katelah Struktur Richat, mangrupikeun kubah anu simetris pisan, rada elips, jero eroded kalayan diaméter 25 mil. Batu sédimén anu kakeunaan dina kubah ieu umurna ti Telat Proterozoic dina tengah kubah dugi ka batu pasir Ordovician sakitar sisina. Érosi béda tina lapisan tahan quartzite parantos nyiptakeun-lega réspérénsi cuestas. Pusatna diwangun ku breccia siliceous anu ngaliput daérah anu diaméterna sahenteuna 19 mil.

Diekspos dina bagian jero Struktur Richat aya sababaraha rupa batuan beku anu ngaganggu sareng ékstrusi. Éta kalebet batu vulkanik rhyolitik, gabbros, carbonatites sareng kimberlites. Batuan rhyolitik diwangun ku aliran lava sareng batuan tuffaceous anu robih sacara hidrotermal anu mangrupikeun bagian tina dua pusat letusan anu bénten-bénten, anu ditafsirkeun mangrupikeun sésa-sésa anu dikikis tina dua maars.

Numutkeun ka pemetaan lapangan sareng data aeromagnetik, batuan gabbroic ngawangun dua gén cincin koncentric. Bendungan cincin jero lébarna sakitar 20 méter sareng tempatna sakitar 3 kilométer ti tengah Struktur Richat. Jaringan cincin luarna sakitar 50 méter lébarna sareng caket 7 dugi 8 kilométer ti tengah struktur ieu.

Tilu puluh dua kryat karbonatit sareng kandang parantos dipetakeun dina Struktur Richat. Kéna umumna panjangna kira-kira 300 méter sareng biasana dugi ka 1 dugi ka 4 méter. Éta diwangun ku karbonatit masif anu kalolobaanana henteu ngagaduhan vesikel. Batuan karbonatit parantos aya dina waktos parantos tiis antara 94 sareng 104 juta taun ka pengker.

Misteri balik asal muasal 'Mata Sahara'

Struktur Richat munggaran dijelaskeun antara taun 1930-an sareng 1940-an, salaku Kawah Richât atanapi liang kancing Richât. Dina 1948, Richard-Molard nganggap éta hasil tina a dorong laccolithic. Engké asal na ieu sakeudeung dianggap salaku struktur dampak. Tapi panilitian anu langkung caket antara taun 1950-an sareng 1960-an nunjukkeun yén éta dibentuk ku prosés terestrial.

Sanajan kitu, sanggeus studi éksténsif widang jeung laboratorium dina ahir 1960-an, euweuh bukti kredibel geus kapanggih pikeun metamorfismeu ngajempolan atanapi jinis deformasi naon waé anu nunjukkeun hypervelocity extraterrestrial dampak.

Sedengkeun coesite, hiji bentuk silikon dioksida dianggap salaku indikator metamorphism shock, mimitina parantos dilaporkeun aya dina sampel batu anu dikumpulkeun tina Struktur Richat, analisis salajengna ngeunaan sampel batu nyimpulkeun yén barite parantos dikenalkeun salaku coesite.

Gawé dina dating struktur ieu dipigawé dina 1990s. Ulikan renewed ngeunaan formasi Struktur Richat ku Matton et Al ti 2005 nepi ka 2008 dikonfirmasi kacindekan yen eta memang teu struktur dampak.

Panilitian multi-analitis 2011 ngeunaan megat megabreccias Richat nyimpulkeun yén karbonat dina megabreccias beunghar silika didamel ku cai hidroterma suhu handap, sareng strukturna peryogi panyalindungan khusus sareng panilitian salajengna ngeunaan asalna.

Téori anu ngayakinkeun ngeunaan asal-usul 'Mata Sahara'

Élmuwan masih gaduh patarosan ngeunaan Panon Sahara, tapi dua géologis Kanada gaduh téori anu tiasa dianggo ngeunaan asal usulna.

Aranjeunna nyangka yén formasi Panon dimimitian langkung ti 100 juta taun ka pengker, sabab Pangea supercontinent ieu dibobol ku tektonik pelat sareng anu ayeuna janten Afrika sareng Amérika Kidul silih reret.

Batuan molten nyorong ka luhur tapi henteu tiasa dilakukeun sapanjang jalan, nyiptakeun kubah lapisan batu, sapertos jerawat anu ageung pisan. Ieu ogé nyiptakeun garis sesar ngurilingan sareng nyebrangan Panon. Batuan lebur ogé ngabubarkeun batu kapur caket tengah Mata, anu runtuh janten hiji jinis batu khusus anu disebat breccia.

Sakedik saatos 100 juta taun ka pengker, Panon bitu pisan. Éta ambruk gelembung éta, sareng erosi damel sésana padamelan pikeun nyiptakeun Panon Sahara anu urang terang ayeuna. Cingirna didamel tina sababaraha jinis batu anu ngikis kalayan laju anu béda-béda. Bunderan paler caket tengah Mata nyaéta batu vulkanik anu diciptakeun nalika ledakan éta.

'Panon Sahara' - landmark ti luar angkasa

panon Sahara
Panon Sahara, leuwih resmi katelah struktur Richat, mangrupakeun ciri sirkular nonjol di gurun Sahara Kulon Mauritania nu geus narik perhatian saprak misi spasi pangheubeulna sabab ngabentuk bullseye conspicuous di expanse disebutkeun rada fitur of gurun. .

Astronot modéren resep pisan kana Panon sabab seueur Gurun Sahara mangrupikeun hiji keusik keusik anu teu pegat. Panon biru mangrupikeun salah sahiji istirahat dina monoton anu katingali ti luar angkasa, sareng ayeuna janten landmark utama pikeun aranjeunna.

'Panon Sahara' mangrupikeun tempat anu saé pikeun didatangan

Sahara Kulon teu gaduh deui kaayaan anu sedeng anu aya nalika pembentukan Mata. Nanging, masih mungkin pikeun nganjang ka gurun keusik anu garing sareng soca Sahara anu disebat bumi - tapi sanés perjalanan anu mewah. Wisatawan mimiti kedah kéngingkeun aksés ka visa Mauritanian sareng mendakan sponsor lokal.

Sakali ngaku, wisatawan disarankan pikeun ngatur perjalanan perjalanan lokal. Sababaraha pangusaha nawiskeun wahana pesawat terbang atanapi perjalanan balon hawa panas dina Panon, masihan pandangan ka manuk pikeun panon. The Eye tempatna caket kota Ouadane, anu naék mobil jauh tina strukturna, malahan aya hotél di jero Panon.

Leave a Reply

Email alamat anjeun teu bakal dipedar. widang dibutuhkeun nu ditandaan *

Artikel saméméhna
Erick Arrieta - murid anu kapanggih dicekik nepi ka maot ku python raksasa jeung kasus chilling tulang lianna 2

Erick Arrieta - murid anu kapanggih dicekik nepi ka maot ku python raksasa jeung kasus chilling tulang lianna

Pasal salajengna
Raksasa sareng mahluk anu teu dikenal asalna dirékam ku jaman baheula 3

Raksasa sareng mahluk anu teu dikenal asal dirékam ku jaman baheula