12 penemuan kuno sateuacan waktosna

Naha anjeun terang yén komputer anu munggaran didamel taun 100 SM?
12 penemuan kuno sateuacan waktosna 1

Aya penemuan anu sigana didamel dina jaman modéren tapi éta leres-leres didamel mangabad-abad bahkan mangtaun-taun ka tukang.

12 penemuan kuno sateuacan waktosna 2
© Kredit Gambar: Wikimedia Commons

Ieu daptar 12 téknologi kuno paling canggih sareng panemuan anu sateuacanna ti jamanna:

1 | Operasi kosmétik sareng pas prostetik - 3,000 SM

12 penemuan kuno sateuacan waktosna 3
Prosthetics asalna ti Wétan Deukeut kuno circa 3000 SM, kalawan bukti pangheubeulna prosthetics muncul di Mesir jeung Iran kuna. © Kredit Gambar: Wikimedia Commons

Pamasangan prostésis anu pangheulana kacatet dina sajarah pikeun ngabenerkeun cacad penampilan di Mesir kuno, rébuan taun ka pengker. Éta jempol prostetik kai, dipendakan dina mumia. Sanaos jempol jagoan, éta karajinan rapih sareng sigana ngabantosan jalma anu nyandakana rada gampang.

12 penemuan kuno sateuacan waktosna 4
Pelat VI & VII tina Edwin Smith Papyrus di Rare Book Room, New York Academy of Medicine

Perawatan pikeun perbaikan plastik tina irung rusak mimiti disebatkeun dina Edwin Smith Papyrus, transkripsi téks médis Mesir Kuno. Éta salah sahiji risalah bedah pangkolotna anu dikenal, tanggal ti Karajaan Tua ti 3000 dugi ka 2500 SM.

12 penemuan kuno sateuacan waktosna 5
Métode India kuno pikeun rekonstruksi irung, digambarkeun dina Majalah Gentleman, 1794 © Kredit Gambar: Wikimedia Commons

Conto sanés bedah plastik kuno dilakukeun di India dina 800 SM nalika saurang lalaki didamel deui ku jambatan irung nganggo kulit dina dahi sareng pipi.

Di sagigireun ieu, Sushruta, saurang dokter India salami abad ka-6 SM, masihan sumbangan penting pikeun bidang operasi plastik sareng katarak anu urang teraskeun.

2 | Sistem solokan - sakitar 2,600 SM

12 penemuan kuno sateuacan waktosna 6
Sistem Drainase Mohenjo-Daro © Harappa.Com

Sistem pembuangan canggih anu munggaran dina sajarah manusa dipendakan di Mohenjo-Daro jeung Harappan, dua padumukan panggedena peradaban Lembah Indus, ayeuna di Pakistan. Aya jamban umum lengkep, kolam renang sareng sistem solokan pikeun sakumna kota.

Salaku tambahan, sababaraha sistem drainase kuno di kota kuno Babul, Cina, sareng Roma, sareng éta masih aya dugi ka ayeuna.

3 | Pakarang seuneu - sakitar 420 SM

12 penemuan kuno sateuacan waktosna 7
Kapal Bizantium ngagunakeun Seuneu Yunani ngalawan kapal pemberontak, Thomas the Slav, 821. Ilustrasi abad ka-12 ti Skylitzes Madrid © Kredit Gambar: Wikimedia Commons

Pakarang maut ieu, namina Yunani Seuneu, dianggo ku kaisar Romawi Wétan salaku senjata pemusnah massal pikeun kapal musuh. Éta pipa tambaga, ngaluarkeun bahan kimia anu kaduruk pisan ti jero. Mimitina, pompa kulit sareng kai bakal dipaké pikeun nyuntik kimia ieu kana pipa. Di luhur pipa, aya jalma anu nangtung kalayan seuneu nalika aliran bahan kimia nembé bitu, sareng éta bakal hurung sateuacan dipecat kana kapal musuh. Éta bahkan tiasa ngaduruk pisan kana cai.

Padahal Seuneu Yunani mimiti dianggo ku urang Romawi dikepung di Konstantinopel antara 673 Masehi sareng 678 Maséhi, sejarawan Aténia Thucydides nyebatkeun yén dina ngepung ti Delium dina 424 SM tabung panjang dina roda dipaké anu niupkeun seuneu maju nganggo gosong ageung.

4 | Jam alarm - sakitar 400 SM

12 penemuan kuno sateuacan waktosna 8
Jam alarm Plato mangrupikeun alat hudang mimiti dina sajarah manusa, Museum Kotsanas, Herakleion © TripAdvisor

Di jaman kuno, filsuf Yunani Plato ngagunakeun méter cai anu tiasa ngaluarkeun sinyal yén parantos waktuna kuliah na subuh. Jam tangan dumasar-cai anu sami teras didamel di Roma kuno sareng Wétan Tengah.

5 | Robot - 323 SM

12 penemuan kuno sateuacan waktosna 9
Tina buku anu nyoba ngajelaskeun ilusi tukangeun otomat maén catur Kempelen (katelah The Turk) saatos ngadamel rekonstruksi alat. 1789, Perpustakaan Universitas Humboldt © Kredit Gambar: Wikimedia Commons

Versi awal robot modéren, ngawangun awéwé disimpen dina luhur mercusuar di Pulo Pharos di Alexandria, Mesir kuno. Nalika siang, aranjeunna tiasa ngahurungkeun sareng ngetok bel. Wengi-wengi, aranjeunna badé nyaring sapertos tarompét, tandana pelaut ngeunaan jarak basisir.

6 | Alat ukur jarak - abad ka-3 SM

12 penemuan kuno sateuacan waktosna 10
Pahlawan Alexandria (10 AD - 70 AD) ngajelaskeun alat Odometer anu sami dina bab 34 Dioptra na. Ieu mangrupikeun rekonstruksi odometer Pahlawan, Pusat Élmu Thessaloniki sareng Museum Téknologi. © Kredit Gambar: Wikimedia Commons

Ahli fisika Yunani Archimedes mangrupikeun anu mimitina mendesain alat (Odométer) pikeun ngukur jarak anu ditempuh ku kendaraan. Éta katingalina sapertos jajaran roda leutik, nomer ukiran, ngagambarkeun panjang kendaraan dina perjalanan. Sanaos alat munggaranna dijelaskeun ku Vitruvius kira-kira 27 jeung 23 SM, panemu anu sabenerna dipercaya Archimedes of Syracuse (c. 287 SM - k. 212 SM) nalika Perang Punik Kahiji.

Alat anu sami dipendakan di Tiongkok kuno, diciptakeun ku Zhang Heng, élmuwan dina Dinasti Han Wétan.

7 | Batre - sakitar abad ka-3 SM

12 penemuan kuno sateuacan waktosna 11
Dina 1938, arkéologis Jérman Wilhelm Konig mendakan jar liat kuno anu katingali anéh sareng anu sanés sapertos éta salaku bagian tina koleksi di Museum Nasional Irak, anu disababkeun ka Kakaisaran Parthian © Credit Credit: History InsideOut

Vas liat ieu, disebut Batré Baghdad, dipasang pipa tambaga sareng batang beusi di jero. Éta panginten sanggup ngahasilkeun énergi listrik ku réaksi oksidasi dina jero bejana. Kanyataanna, jalma-jalma tetep henteu terang naon pikeun kakuatan ieu kusabab nalika éta teu aya alat anu ngahasilkeun listrik. Aya tiori yén éta dipaké pikeun ngubaran panyawat, sareng téori anu sanés nyaéta batré ieu dianggo pikeun nyimpen dokumén anu penting. Teu aya anu terang leres naon anu lumangsung di ditu ku potongan-potongan aneh ieu.

8 | Panto otomatis - abad ka-1 Maséhi

12 penemuan kuno sateuacan waktosna 12
Gambar Animasi ku P. Hausladen, RS Vöhringen © Kredit Gambar: Asal Purba

Di Yunani kuno, jalma-jalma terang kumaha ngadamel panto otomatis di kuil, didorong ku mesin uap. Jalma-jalma bakal ngahurungkeun seuneu handapeun altar, di luhurna aya pipa anu ngandung cai. Kukus anu dileupaskeun bakal ngahurungkeun turbin sareng ngabantosan panto kuil sacara otomatis kabuka. Trik ieu ogé nyiptakeun ilusi samar anu misterius di jero candi.

9 | Mesin vending - abad ka-1 Maséhi

12 penemuan kuno sateuacan waktosna 13
mesin dispensing cai suci kuna koin-dioperasikeun. © Kredit Gambar: Wikimedia Commons

Kiwari, mesin penjual otomatis tiasa ngajual ampir sadayana, ti mimiti cocooan dugi ka inuman panas sareng tiis sareng tuangeun. Tapi dina jaman baheula, ku mesin ieu, jalma-jalma ngan ukur tiasa ngagaleuh cai suci pikeun ngumbah panangan di candi. Nalika koin dilebetkeun kana mesin, sistem na sacara otomatis ngaleupaskeun sajumlah cai kana tangan konsumén (pangunjung).

10 | Seismograf - 132 Maséhi

12 penemuan kuno sateuacan waktosna 14
Réplika seismoskop Zhang Héng. Éta didamel tina perunggu hideung, bentukna sapertos toples anggur, dikurilingan ku dalapan naga, sirah naga nyanghareup ka dalapan bangkong kana dalapan arah. Unggal naga sareng bangkong aya hubunganana sareng titik kompas, janten tiasa gancang nunjukkeun persis dimana bencana ngirim bala. Éta diulas di Chabot Space & Science Center di Oakland, California. © Kiridit Gambar: Domain Publik

Penemuan anu luar biasa pikeun Zhang Heng, alat peringatan gempa bumi. Anjeunna ngalacak sareng ngarékam sadaya fenomena dina gempa bumi teras nyéépkeun seueur waktos pikeun nalungtik sareng nyiptakeun mesin gempa ukur sareng ramalan anu disebat "gempa bumi." Sanaos katingalina rada anéh, éta akurat pisan. Nalika gempa badé kajantenan, bola tambaga alit bakal diluncurkeun tina salah sahiji tina dalapan sungut naga sareng dileupaskeun kana cangkang bangkong saluyu di handap, nunjukkeun arah gempa.

11 | Kacamata Hideung - abad ka-10 Maséhi

12 penemuan kuno sateuacan waktosna 15
Kacamata Salju Eskimos '© Kredit Gambar: Fandom

Kacamata hideung munggaran anu diciptakeun ku Eskimo ngajaga panonna tina sorotan panonpoé dina salju. Tapi, aranjeunna henteu ngagaduhan gelas anu napel, tapi alat panyalindungan panon ukiran tina gading tina trailer, anu ngagaduhan dua lolongkrang atanapi dua liang alit pikeun ningali jalan.

12 penemuan kuno sateuacan waktosna 16
Kacamata Smoky Quartz Cina, abad ka-12 Maséhi

Pasangan kacamata munggaran diciptakeun engké di Cina, dina abad ka-12, sareng éta henteu didamel tina gelas, tapi tina permata anu disebut kuarsa asap. Kagunaanna pikeun nyumputkeun wajah anu nganggo tibatan ngajagaan panon tina sinar panonpoé.

12 | Komputer - taun 100 SM

12 penemuan kuno sateuacan waktosna 17
Mékanisme Antikythera mangrupikeun komputer analog kuno Yunani kuno anu ogé parantos didadarkeun salaku conto mimiti alat sapertos anu dianggo pikeun ngaduga posisi astronomi sareng gerhana pikeun tujuan kalénder sareng astrologis puluhan taun sateuacanna. Artefak ieu dicandak ti laut di 1901, sareng diidentifikasi dina 17 Méi 1902 salaku ngandung pakakas ku arkéologis Valerios Stais. © Kiridit Gambar: Domain Publik

Alat ieu, disebat Antikythera, dianggap komputer Yunani kuno sabab tiasa ngarekam obyék objék di jagad raya, sareng akurat ngaduga waktos waktos samagaha panonpoé sareng samagaha bulan. Henteu ngan éta, tapi éta ogé tiasa ngitung siklus opat taun ka Kaulinan Olimpiade kuno, sami sareng an Olimpiade.

Leave a Reply

Email alamat anjeun teu bakal dipedar.

Artikel saméméhna
'Tangkal Kahirupan' anu misterius di Bahrain - Tangkal umur 400 taun di tengah gurun Arab! 18

'Tangkal Kahirupan' anu misterius di Bahrain - Tangkal umur 400 taun di tengah gurun Arab!

Pasal salajengna
Carita ngageter tulang tukangeun Hotel Diplomat Kota Baguio, Pilipina 19

Carita ngageter tulang tukangeun Hotel Diplomat Kota Baguio, Pilipina