Omayra Sánchez: Budak awéwé Kolombia anu kajebak dina aliran leuweung vulkanik tina Armero Tragedi

Omayra Sánchez: Budak awéwé Kolombia anu kajebak dina aliran leuweung vulkanik tina Armero Tragedi 1

Omayra Sánchez Garzón, budak awéwé Kolombia 13 taun, anu hirup damai sareng kulawargana anu alit di kota Armero di Tolima. Tapi anjeunna henteu pernah nyangka yén waktos anu poék aya di sakurilingna di handapeun alam tiiseun, sareng moal lami deui bakal ngelek sakabeh wilayahna, ngajantenkeun janten salah sahiji bencana paling parah dina sajarah manusa.

Tragedi Armero

Nevado-del-Ruiz-1985
Gunung seuneuan Nevado del Ruiz/Wikipedia

Dina tanggal 13 Nopémber 1985, bituna gunungapi Nevado del Ruiz letusan gunung anu ayana caket ka daérah Armero, ngahasilkeun lahar anu ageung (aliran lebu lebu vulkanik anu dicampur sareng cai) lebu vulkanik anu dicampur sareng és anu ngahalangan sareng ngancurkeun sakumna kota Armero sareng 13 kampung sanésna di Tolima, nyababkeun diperkirakeun 25,000 maot. Sekuel tragis ieu janten dikenal salaku Armero Tragedi - lahar paling parah dina sajarah anu kacatet.

Nasib Omayra Sánchez

Sateuacan bitu, Sánchez aya di bumi sareng bapakna Álvaro Enrique anu mangrupakeun kolektor nasi sareng sorgum, lanceukna Álvaro Enrique sareng bibi María Adela Garzón, sareng indungna María Aleida parantos ngumbara ka Bogotá dina bisnis.

Dina wengi bencana, nalika sora lahar anu caket mimiti kadéngé, Sánchez sareng kulawargana hudang, hariwang ngeunaan curukna badé caket tina bituna. Tapi dina kanyataanana, lahar langkung pikasieuneun sareng éksténsif ageung ngalangkungan imajinasi aranjeunna anu nyerang imahna teu lami, salaku hasilna, Sánchez kajebak dina handapeun potongan beton sareng puing-puing sanés anu sumping sareng lahar sareng anjeunna henteu tiasa ngaleupaskeun nyalira.

Usaha utmost pikeun nyalametkeun Omayra Sánchez trapped dina mudflow vulkanik

Sababaraha jam ka hareup anjeunna ditutupan ku beton sareng leutak tapi anjeunna, Nanging, meunang leungeun ngaliwatan retakan puing. Nalika tim nyalametkeun parantos sumping sareng saurang panyelamat merhatoskeun pananganna anu nonjol tina tumpukan puing sareng nyobian ngabantosan anjeunna, aranjeunna sadar yén suku na leres-leres kajebak handapeun bagian ageung hateup imahna.

Sanaos, sababaraha sumber parantos masihan sababaraha pernyataan ngeunaan tingkat ka mana Omayra Sánchez kajebak. Sababaraha nyarios yén Sánchez "kajebak dugi ka beuheung na", sedengkeun Germán Santa Maria Barragan, wartawan anu damel salaku sukarelawan dina tragedi Armero nyarios yén Omayra Sánchez kajebak dugi kana cangkéngna.

Omayra-Sanchez-garzon
Poto ikonik Frank Fournier ngeunaan Omayra Sánchez

Sánchez nyangkut sareng henteu tiasa gerak tina pingping ka handap, tapi awak luhurna sabagian bébas tina beton sareng puing-puing anu sanés. Para penyelamat méréskeun ubin sareng kai di sakuliling awakna sabisa-bisa salami hiji dinten.

Sakali anjeunna dibébaskeun tina pingping ka luhur, anu nyalametkeun nyobian narik anjeunna kaluar tapi mendakan mustahil pikeun ngalakukeunana tanpa pegat suku na dina prosés.

Unggal-unggal jalma narik anjeunna, tingkat cai ogé naék di sakurilingna, sahingga katingalina anjeunna bakal tilelep upami aranjeunna teras-terasan ngalakukeun éta, janten para petugas penyelamat henteu mampuh nempatkeun ban di sakuliling awakna supados tetep ngambang.

Teras, para penyelam mendakan yén suku Sánchez ditéwak handapeun panto anu didamel tina bata, sareng panangan bibi na nangkeup pageuh kana suku sareng suku na.

Omayra Sánchez, budak awéwé Kolombia anu gagah

Sanaos kasulitanana, Sánchez tetep positip nalika anjeunna nyanyi ka wartawan Barragán, nyuhungkeun tuangeun anu amis, nginum soda, malahan sapuk pikeun diwawancara. Kadang-kadang, anjeunna sieun sareng ngadoa atanapi nangis. Dina wengi katilu, anjeunna mimiti halusinasi, nyarios, "Abdi henteu hoyong telat sakola" sareng nyebatkeun ujian matématika.

Naha mustahil pikeun nyalametkeun Omayra Sánchez?

Ngadeukeutan tungtung kahirupanana, panon Sánchez janten beureum, beungeutna ngabareuhan, sareng leungeun na janten bodas. Malah, dina hiji waktos anjeunna naros ka jalma-jalma pikeun nyingkah anjeunna supados aranjeunna tiasa istirahat.

Sababaraha jam sanggeusna penyelamat balik sareng pompa sareng nyobian nyalametkeunana, tapi suku na ditekuk handapeun beton siga anjeunna tuur, sareng mustahil pikeun ngabébaskeunna tanpa dipegatkeun suku.

omayra sanchez kajebak
Omayra Sanchez kajebak /YouTube

Kurangna peralatan bedah anu cekap pikeun nyalametkeun anjeunna tina akibat tina amputasi, médis anu teu berdaya mutuskeun ngantepkeun anjeunna maot kusabab éta bakal langkung manusiawi.

Sacara sadayana, Sánchez parantos nyéépkeun ampir tilu wengi anu teu kaampangan (langkung ti 60 jam) sateuacan anjeunna maot sakitar 10:05 dina 16 Nopémber, tina paparan, paling dipikaresep ti gangren sareng hipotermia.

Kecap panungtungan Omayra Sánchez

Dina momen akhir, Omayra Sánchez nembongan dina rekaman anu nyarios,

"Ibu, upami anjeun ngupingkeun, sareng saur anjeun aya, doakeun kuring supados abdi tiasa leumpang sareng disalametkeun, sareng jalma-jalma ieu ngabantosan kuring. Ibu, abdi bogoh ka anjeun sareng bapak sareng lanceuk kuring, wilujeng indung. "

Omayra Sánchez dina budaya sosial

Wani sareng harkat Omayra Sánchez némpél jutaan haté di sakumna dunya, sareng poto Sánchez, dicandak ku juru jurnalistik Frank Fournier teu lami sateuacan anjeunna pupus, diterbitkeun sacara internasional di sababaraha toko berita. Ieu engké ditunjuk salaku "Pérs Pencét Dunya Pikeun Taun 1986."

Dinten ayeuna, Omayra Sánchez tetep sosok positip anu henteu kapohokeun dina budaya populér anu diémutan ngalangkungan musik, literatur sareng sagala rupa tulisan peringatan, sareng makamna parantos janten tempat ziarah. Anjeun tiasa mendakan peringatan kuburanna Ieuh.

Leave a Reply

Email alamat anjeun teu bakal dipedar. widang dibutuhkeun nu ditandaan *

Artikel saméméhna
Kumaha kukupu kuno aya sateuacan kembang? 2

Kumaha kukupu kuno aya sateuacan kembang?

Pasal salajengna
Kajadian misterius monster USS Stein 3

Kajadian misterius monster USS Stein