Zbulimi i një varreze të epokës së bronzit në Salisbury, Angli

Një ndërtim i ri i banesave në Salisbury ka zbuluar mbetjet e një varreze të madhe të rrumbullakët dhe peizazhin e saj.

Wiltshire njihet mirë për barrot e epokës së bronzit, veçanërisht ato që gjenden brenda zonës së Trashëgimisë Botërore të Stonehenge dhe mbi shkumësat e Cranborne Chase. Në të kundërt, dihet pak për vende të ngjashme pranë qytetit mesjetar të Salisbury.

Zbulimi i një varreze të epokës së bronzit në Salisbury, Angli 1
Hendeku qendror i unazës në Zonën 1, është nën gërmim nga ekipi Andover i CA. © Arkeologjia e Cotswold / Perdorim I drejte

Megjithatë, Vistry's Ndërtimi i një kompleksi të ri banimi në periferi të Harnham, një periferi jugore e Salisbury-t, ka lejuar zbulimin e një pjese të mbetjeve të një varreze gjigante të rrumbullakët dhe peizazhit të saj.

Barrot e rrumbullakëta u formuan fillimisht gjatë periudhës së neolitit, por shumica u bënë gjatë epokës së Beaker dhe bronzit të hershëm (2400 - 1500 pes) dhe zakonisht përbëhen nga një varr qendror, një tumë dhe një hendek mbyllës.

Diametri i tyre mund të variojë nga më pak se 10 m në 50 m befasues, me shumicën mesatarisht 20-30 m. Punimet e tyre tokësore ndryshojnë gjithashtu, me disa që kanë tuma masive qendrore ('kambanë këmbanore'), të tjera me tuma të vogla bërthamore dhe brigje të jashtme ('varrima me disqe'), dhe të tjerë që kanë zgavra qendrore ('varra pellgjesh').

Kanalet e tyre do të kishin prodhuar materiale për tumën e barit, e cila do të ishte e ndërtuar me shkumës, papastërti dhe terren. Barrot zakonisht lidhen me varre; disa përfshijnë vetëm një individ të vetëm, ndërsa të tjerët kanë një sërë varrimesh dhe, në raste të rralla, disa varrime.

Zbulimi i një varreze të epokës së bronzit në Salisbury, Angli 2
Pamje e barrows nën gërmim. © Arkeologjia e Cotswold / Perdorim I drejte

Barrows Netherhampton Road ishin rrafshuar të gjitha nga shekuj bujqësi dhe tani janë thjesht gropa, edhe pse njëmbëdhjetë varrime dhe tre kremime të pandryshuara kanë mbijetuar.

Varreza përbëhet nga rreth njëzet ose më shumë barrows që shtrihen nga skaji i Harnham në nivelin e luginës Nadder, lart dhe përgjatë kodrës përreth me shkumës në atë që është kufiri verior i peizazhit të Cranborne Chase.

Arkeologët kanë gërmuar vetëm pesë nga varrezat e varrezave, të cilat janë të organizuara në grupe të vogla çiftesh ose grupesh prej gjashtë apo më shumë. Të paktën tre nga barrot tona janë zgjatur ndjeshëm dhe njëra filloi me një hendek pak ovale që u zëvendësua përfundimisht nga një hendek afërsisht rrethor.

Forma ovale sugjeron se kjo e fundit ka qenë neolitike, ose është ndërtuar në një zonë neolitike. Një varr masiv në qendër të tij përmbante mbetjet e skeletit të të rriturve dhe fëmijëve; varre të tilla janë të rralla, dhe në mungesë të sendeve të varreve, ato do të jenë në shënjestër të datimit me radiokarbon. Barrow zbuloi dy varre të mëtejshme, të dy prej të cilave kishin varre Beaker, të cilat me shumë gjasa ishin prodhuar në fillim të epokës së bronzit.

Zbulimi i një varreze të epokës së bronzit në Salisbury, Angli 3
Arkeologu Jordan Bendall, duke gërmuar kazmat e brirëve. © Arkeologjia e Cotswold / Perdorim I drejte

Karroca ovale preu gropa neolitike me gropa të brirëve të drerit të kuq. Briri i drerit vlerësohej shumë dhe përdorej për të ndërtuar kallëpe me dorë ose sfurk dhe grabujë me doreza të drejta prej druri të fortë. Ajo u modelua gjithashtu në krehër dhe kunja, vegla dhe armë si koka topuz dhe dyshekë, dhe përdorej në rituale.

Ekspertët e kockave të kafshëve dhe kockave të punuara do t'i shqyrtojnë këto për të parë nëse ka ndonjë provë të dukshme të frakturës së qëllimshme ose modeleve të veshjes. Këto mund të tregojnë modifikime për përdorim, si p.sh. grykat dhe llambat që përdoren për thurjen e strallit, si çekiç, ose për rrahjen me presion të strallit për të formuar vegla.

Zbulimi i një varreze të epokës së bronzit në Salisbury, Angli 4
Vrima uji saksone nën gërmim nga Chris Ellis. © Arkeologjia e Cotswold / Perdorim I drejte

Dy strofkat e tjera fqinje u mungonin varret kryesore, ndoshta si rezultat i dëmeve të shkaktuara nga bujqësia shekullore. Këto të treja janë pjesë e një grupi më të gjerë barrowash, me tre ose katër të tjera të dukshme si shenja të korrave në anën veriore të rrugës Netherhampton.

Një ndërtesë e mundshme me tipare të fundosura – e përdorur ndoshta si strehë, punëtori ose dyqan dhe një gropë uji u zbuluan gjithashtu në këtë pjesë të sitit. Studiuesit zbuluan drurë pune të ruajtura nga mbytja e ujit, si dhe qeramikë saksone dhe tehe thika hekuri, dhe mund të jenë qeramika romake të mbledhura, në fund të gropës së ujit.

Rajoni i dytë zbuloi një tarracë kultivimi ('linçe') me një datë të mundshme të vonë të epokës së hekurit, e cila është mjaft e pazakontë në Wiltshire, si dhe një zonë e vendbanimeve të epokës së bronzit të vonë deri në epokën e hekurit me mbi 240 gropa dhe gropa.

Gropat përdoreshin kryesisht për hedhjen e mbeturinave, megjithëse disa mund të jenë përdorur për të ruajtur drithërat; materiali i nxjerrë nga këto gropa do të japë dëshmi se si ky komunitet jetonte dhe kultivonte tokën.

Zbulimi i një varreze të epokës së bronzit në Salisbury, Angli 5
Imazhet ajrore të Zonës 2, tregojnë dy kanalet unazore dhe pjesët e gropave. © Arkeologjia e Cotswold / Perdorim I drejte

Zona 2 është gjithashtu vendi ku arkeologët zbuluan strofullat e mbetura. Njëri ishte një hendek i thjeshtë i gdhendur përmes një depozite të hershme të larjes së kodrave; varre me djegie u zbuluan brenda dhe rreth hendekut.

Karroca tjetër ishte gdhendur në shkumës dhe qendra e saj ishte vendosur në një pjerrësi modeste, duke nxitur shikimin nga terreni i poshtëm i luginës së lumit Nadder.

Në qendër të tij ishte një varrim i një keci, i cili ishte shoqëruar nga një enë ushqimore e trajtuar e tipit 'Yorkshire', e quajtur kështu për shkak të profilit të saj me kreshta dhe sasisë së dekorimit.

Ky stil i anijes, siç sugjeron emri, është më i përhapur në Anglinë veriore dhe mund të jetë një tregues që njerëzit lëviznin në distanca të konsiderueshme.

Analiza e izotopeve të skeletit mund të tregojë nëse fëmija ka lindur në atë zonë apo është rritur diku tjetër. Sigurisht, kushdo që krijoi tenxheren e varrosur me kecin e njihte qeramikën jo vendase.

Zbulimi i një varreze të epokës së bronzit në Salisbury, Angli 6
Majë shigjete e neolitit të vonë dhe pjesë e një rrotullimi boshti të epokës së bronzit të vonë. © Arkeologjia e Cotswold / Perdorim I drejte

Kjo baro përmban gropa të prera neolitike që përmbajnë qeramikë Grooved Ware, e cila e ka origjinën në disa qytete në Orkney afërsisht 3000 pes përpara se të përhapej në të gjithë Britaninë dhe Irlandën.

Ai u përdor gjithashtu nga ndërtuesit e Stonehenge dhe rrethimeve masive të henge të Durrington Walls dhe Avebury. Këto depozitime gropa shpesh përmbajnë gjurmë të sendeve të copëtuara dhe të djegura, mbetje festash dhe objekte të çuditshme të rralla ose të huaja.

Gropat e Netherhampton-it nuk bëjnë përjashtim, duke prodhuar një guaskë fistoni, një top intrigues balte, një dhëmbëz mikro - në thelb një sharrë stralli - dhe tre maja shigjetash të zhdrejta britanike, të cilat ishin të njohura gjatë gjithë periudhës së neolitit të vonë.

Kur të përfundojnë gërmimet aktuale, ekipi pas gërmimit do të fillojë analizimin dhe hulumtimin e materialit të gërmuar.

Ky zbulim mund të hedhë dritë të re mbi atë se si ishte jeta në këtë zonë gjatë epokës së bronzit dhe se si njerëzit jetonin dhe ndërvepruan me njëri-tjetrin. Ne jemi të ngazëllyer për të parë se çfarë tjetër është zbuluar ndërsa arkeologët vazhdojnë të punojnë në vend.