Tre fytyra të mumjes së lashtë egjiptiane të zbuluara në një rindërtim mahnitës

Si dukeshin egjiptianët e lashtë 2,000 vjet më parë? A kishin lëkurë të errët dhe flokë kaçurrelë? Një laborator me bazë në Virxhinia ka rikrijuar me sukses fytyrat e tre mumjeve duke përdorur ADN-në e tyre.

Misteret e Egjiptit të lashtë vazhdojnë të magjepsin njerëzit në mbarë botën. Piramidat ikonike, hieroglife të ndërlikuara, dhe ritualet komplekse të varrimit kanë kapur imagjinatën e shkencëtarëve dhe historianëve për shumë vite.

Sfinksi dhe Piramidat, Egjipt
Sfinksi dhe Piramidat, mrekullitë e famshme të botës, Giza, Egjipt. © Anton Aleksenko/Dreamstime

Tani, me ndihmën e teknologjisë së re, ne mund të marrim një paraqitje të shkurtër të asaj se si dukeshin në të vërtetë njerëzit e asaj periudhe kohore. Në shtator të vitit 2021, shkencëtarët zbuluan fytyrat e rindërtuara të tre burrave që jetonin në Egjiptin e lashtë mbi 2,000 vjet më parë përmes teknologjisë dixhitale, duke na lejuar t'i shohim ata siç do të dukeshin kur ishin 25 vjeç.

Ky proces i detajuar, i cili mbështetej në të dhënat e ADN-së të nxjerra prej tyre mbetjet e mumifikuara, u ka dhënë studiuesve një dritare të re në jetën e egjiptianët e lashtë.

Tre fytyra të mumjes së lashtë egjiptiane të zbuluara në rindërtimin mahnitës 1
Rindërtimi mjeko-ligjor i mumieve JK2911, JK2134 dhe JK2888. © Parabon NanoLabs

Mumjet erdhën nga Abusir el-Meleq, një qytet i lashtë egjiptian në një fushë përmbytjeje në jug të Kajros, dhe ato u varrosën midis 1380 para Krishtit dhe 425 pas Krishtit. Shkencëtarët në Institutin Max Planck për Shkencën e Historisë Njerëzore në Tübingen, Gjermani, sekuencoi ADN-në e mumieve në 2017; ishte rindërtimi i parë i suksesshëm i gjenomit të një mumje të lashtë egjiptiane.

Studiuesit në Parabon NanoLabs, Një ADN Kompania e teknologjisë në Reston, Virxhinia, përdori të dhënat gjenetike për të krijuar modele 3D të fytyrave të mamive duke përdorur fenotipizimin e ADN-së mjeko-ligjore, e cila përdor analizën gjenetike për të parashikuar formën e tipareve të fytyrës dhe aspekte të tjera të pamjes fizike të një personi.

“Kjo është hera e parë që është kryer fenotipizimi gjithëpërfshirës i ADN-së në ADN-në njerëzore të kësaj moshe,” thanë përfaqësuesit e Parabon në një deklaratë. Parabon zbuloi fytyrat e mumjeve më 15 shtator 2021, në Simpoziumin e 32-të Ndërkombëtar mbi Identifikimin e Njeriut në Orlando, Florida.

Snapshot, një mjet fenotipizimi i zhvilluar nga shkencëtarët, u përdor për të përcaktuar prejardhjen e individit, ngjyrën e lëkurës dhe tiparet e fytyrës. Sipas deklaratës, burrat kishin lëkurë kafe të çelur me sy dhe flokë të errët; Përbërja e tyre gjenetike ishte më e afërt me atë të njerëzve modernë në Mesdhe apo Lindjen e Mesme sesa me atë të egjiptianëve modernë.

Studiuesit më pas krijuan rrjeta 3D që përvijojnë tiparet e fytyrës së mumieve, si dhe harta të nxehtësisë që nxjerrin në pah ndryshimet midis tre individëve dhe përsosin detajet e secilës fytyrë. Rezultatet më pas u përzien nga artisti mjeko-ligjor i Parabon me parashikimet e Snapshot në lidhje me ngjyrën e lëkurës, syve dhe flokëve.

Sipas Ellen Greytak, drejtoreshë e bioinformatikës së Parabon, duke punuar me ADN e lashtë njerëzore mund të jetë sfiduese për dy arsye: ADN-ja shpesh është shumë e degraduar dhe zakonisht përzihet me ADN-në bakteriale. “Midis këtyre dy faktorëve, sasia e ADN-së njerëzore e disponueshme për sekuencë mund të jetë shumë e vogël,” tha Greytak.

Tre fytyra të mumjes së lashtë egjiptiane të zbuluara në rindërtimin mahnitës 2
© Universiteti i Kalifornisë San Francisko

Shkencëtarët nuk kanë nevojë për gjenomin e plotë për të marrë një pamje fizike të një personi, sepse shumica dërrmuese e ADN-së ndahet nga të gjithë njerëzit. Përkundrazi, ata duhet vetëm të analizojnë disa pika specifike në gjenom që ndryshojnë midis njerëzve, të njohura si polimorfizma të vetme nukleotide (SNP). Sipas Greytak, shumë nga këto SNP kodojnë për dallimet fizike midis individëve.

Tre fytyra të mumjes së lashtë egjiptiane të zbuluara në rindërtimin mahnitës 3
Hartat e nxehtësisë së fytyrave të ndryshme u mundësonin shkencëtarëve të përsosin detajet dhe të nxjerrin në pah dallimet në tiparet e mumjeve. © Parabon NanoLabs

Megjithatë, ka situata kur ADN-ja e lashtë nuk përmban mjaftueshëm SNP për të identifikuar një tipar specifik. Në rrethana të tilla, shkencëtarët mund të nxjerrin përfundimin e mungesës së materialit gjenetik nga vlerat e SNP-ve përreth, sipas Janet Cady, një shkencëtare e bioinformatikës Parabon.

Statistikat e llogaritura nga mijëra gjenome tregojnë se sa fort është i lidhur çdo SNP me një fqinj që mungon, shpjegoi Cady. Studiuesit më pas mund të krijojnë një supozim statistikor se çfarë ishte SNP që mungonte. Procedurat e përdorura në këto mumie të lashta mund të ndihmojnë gjithashtu shkencëtarët të rindërtojnë fytyrat për të identifikuar kufomat moderne.

Deri më tani, nëntë nga afërsisht 175 rastet e ftohta që studiuesit e Parabonit kanë ndihmuar në zgjidhjen duke përdorur gjenealogjinë gjenetike janë studiuar duke përdorur metodologjitë nga ky studim.

Është vërtet magjepsëse të shohësh këta individë të rikthyer në jetë 2,000 vjet më vonë përmes përdorimit të të dhënave të ADN-së dhe teknologjisë moderne.

Detajet dhe saktësia e rindërtimit janë vërtet të mahnitshme dhe ne jemi të ngazëllyer të shohim se si përparimet e ardhshme në teknologji mund të na ndihmojnë të kuptojmë më mirë paraardhësit tanë të lashtë. 


Më shumë informacion: Parabon® Rikrijon fytyrat e mumjes egjiptiane nga ADN-ja e lashtë