Lente vikinge: A bënë vikingët një teleskop?

Vikingët ishin të famshëm për dashurinë e tyre për eksplorim dhe zbulim. Udhëtimet e tyre në toka të reja dhe zbulimet e kulturave të reja janë të dokumentuara mirë. Por a bënë ata edhe një teleskop për këtë qëllim të veçantë? Ndoshta çuditërisht, përgjigja nuk është e qartë.

Epoka e Vikingëve ishte një periudhë e zhvillimit të shpejtë - në shumë mënyra. U zbuluan sistemet e lumenjve dhe vijat bregdetare, u krijuan tregtia dhe tregjet, u formuan qytetet dhe u vendos sistemi feudal.

anijet e vikingëve
© Shutterstock

Megjithatë, shumica e njerëzve habiten kur zbulojnë se vikingët ishin gjithashtu mjeshtër mjeshtër që shpikën shumë gjëra që ne përdorim sot. A bënë edhe teleskopë? Ndoshta jo, por ata mund të krijojnë versionin e tyre të teleskopit në formën e "Lente viking" të cilat aktualisht janë duke u debatuar nëse kualifikohen si komponent kryesor i teleskopit apo jo. Pra, çfarë janë saktësisht lentet Viking?

Vikingët mund të kishin përdorur një teleskop qindra vjet përpara se prodhuesit holandezë të syzeve të shpiknin pajisjen në fund të shekullit të 16-të.

Kjo mundësi e jashtëzakonshme u shfaq për herë të parë nga një studim i lenteve të sofistikuara të njohura nga një vend Viking në ishullin Gotland në Detin Baltik në vitin 2000.

Lentet Visby ofrojnë dëshmi se teknikat e sofistikuara të prodhimit të lenteve po përdoreshin nga artizanët mbi 1,000 vjet më parë, në një kohë kur studiuesit sapo kishin filluar të eksploronin ligjet e përthyerjes. Lentet duhet të jenë bërë nga shumë prova dhe gabime.
Lentet Visby ofrojnë dëshmi se teknikat e sofistikuara të prodhimit të lenteve po përdoreshin nga artizanët mbi 1,000 vjet më parë, në një kohë kur studiuesit sapo kishin filluar të eksploronin ligjet e përthyerjes. Lentet duhet të jenë bërë nga shumë prova dhe gabime. © Domeni Publik

"Duket se dizajni i lenteve eliptike u shpik shumë më herët nga sa menduam dhe më pas njohuritë humbën." Sipas studiuesit kryesor, Dr Olaf Schmidt, nga Universiteti Aalen në Gjermani.

Kjo lente ishte një elipsoid pothuajse i përsosur. Shfaqja tredimensionale e një sipërfaqeje të përbërë nga të gjitha seksionet.
Kjo lente ishte një elipsoid pothuajse i përsosur. Shfaqja tredimensionale e një sipërfaqeje të përbërë nga të gjitha seksionet. © Foto: Olaf Schmidt

"Sipërfaqja e disa lenteve ka një formë pothuajse të përsosur eliptike." tha Dr Schmidt. "Ato padyshim ishin bërë në një torno rrotulluese."

I ndjeri Dr Karl-Heinz Wilms dëgjoi për herë të parë për të ashtuquajturën thjerrëza "Visby" në vitin 1990, kur ai po kërkonte për ekspozita për një muze të Mynihut. Ai u emërua pas qytetit të madh në Gotland. Dr Wilms gjeti një fotografi të lentës në një libër dhe planifikoi të ekzaminojë origjinalin.

Lentet e ekzaminuara në Visby. Rreshti i sipërm: lente të pamontuara. Rreshti i poshtëm: lente të montuara, përveç "topit". Këto lente fillimisht u menduan të ishin zbukurime.
Lentet e ekzaminuara në Visby, Gotland. Rreshti i sipërm: lente të pamontuara. Rreshti i poshtëm: lente të montuara, përveç "topit". Këto lente fillimisht u menduan të ishin zbukurime. © Foto: Olaf Schmidt

Por vetëm në vitin 1997 një ekip prej tre shkencëtarësh shkuan në Gotland për të parë nga afër se cilat ishin në fakt 10 lente të mbyllura në depon e një muzeu lokal.

Megjithatë, duket qartë se vikingët nuk i bënë vetë lentet. "Ka të dhëna se lentet mund të jenë prodhuar në (perandorinë e lashtë të) Bizantit ose në rajonin e Evropës Lindore." tha Dr Schmidt.

Disa nga lentet mund të shihen në Gotland's Fornsal, muzeu historik në Visby. Disa janë në Muzeun Kombëtar Suedez në Stokholm. Të tjerët kanë humbur.

Vikingët ishin marinarë dhe lundërtarë të mëdhenj, por pse të përdorni një lente? Vikingët dihet se kanë treguar një interes të madh për yjet dhe yjësitë. Vikingët madje shkuan aq larg sa të bënin tabelat e tyre të konstelacioneve.

Disa forma kafshësh theriomorfike u gjetën në objekte të epokës vikinge, të cilat mund të përfaqësojnë yjësi. Vikingët kishin një arsye krejtësisht të mirë për të vizatuar forma të çuditshme në këto artefakte: a ishte komunikimi me qenie jashtëtokësore?

Gjatë epokës së Vikingëve, kishte dy lloje teleskopësh në përdorim: sekstanti (një pajisje për llogaritjen e gjerësisë gjeografike) dhe sfera armillare (një glob qiellor). Kjo e fundit është më se e mundshme ajo që tërhoqi vëmendjen e vikingëve.

Sfera armillare ishte një pajisje e mbajtur në krahë, në mënyrë që një person të mund ta përdorte atë për të parë yjet. Kjo pajisje mbeti në përdorim deri në Rilindjen e hershme dhe u përdor nga shumë kultura të lashta, duke përfshirë vikingët.

Është sugjeruar që vikingët zhvilluan një teleskop rudimentar gjatë shekullit të 9-të ose të 10-të, afërsisht në të njëjtën kohë kur u regjistrua për herë të parë interesimi i tyre për yjet. Megjithatë, dëshmia më e vjetër për përdorimin e astronomisë nga vikingët për lundrim vjen nga viti 889, kur në Skandinavi u hartua një hartë që bazohej në njohuritë shkencore të kohës.

Vikingët kishin njohuri të gjera për oqeanin dhe jetën detare, kështu që është e mundur që ata dolën me idenë e përdorimit të një sekstanti të modifikuar për të parë nëse ata ishin afruar apo jo pranë vijës bregdetare të një mase misterioze tokësore. Vikingëve as që u desh të prisnin.

Në fund, pyetja nëse vikingët bënë apo jo një teleskop të sofistikuar, mbetet një nga enigmat historike më të diskutuara mes historianëve dhe entuziastëve. Ndërsa nuk ka prova të qarta që vikingët kishin një pajisje të tillë, ka shumë teori dhe pjesë të provave që sugjerojnë se ata mund të kenë pasur akses në këtë teknologji.

Teoria e parë vjen nga fakti se vikingët ishin detarë dhe eksplorues të shkëlqyer. Ata ishin në gjendje të kalonin oqeanet dhe të lundronin nëpër ujëra të trazuar. Kjo sugjeron se ata kishin një nivel të sofistikuar teknologjie që i lejonte ata të ndërtonin anije të forta dhe pajisje lundrimi.

Një tjetër dëshmi është ekzistenca e sagave islandeze. Këto histori tregojnë për udhëtimet dhe aventurat e vikingëve, dhe disa prej tyre përmendin përdorimin e teleskopëve. Nëse duhen besuar këto saga, atëherë është e mundur që vikingët të kenë pasur akses në këtë teknologji.

Sidoqoftë, prova më bindëse është fakti se vikingët ishin në gjendje të arrinin në Amerikën e Veriut. Kjo ishte një vepër që ishte e mundur vetëm me ndihmën e një teleskopi. Për të bërë një udhëtim kaq të gjatë, vikingëve do t'u duhej të ishin në gjendje të shihnin tokën nga larg.

Ndërsa nuk ka prova të qarta që vikingët kishin një teleskop, provat e disponueshme sugjerojnë se kjo është një mundësi. Vikingët ishin një popull i sofistikuar që kishin akses në teknologjinë e përparuar. Nëse do të kishin një teleskop, do të kishte qenë një mjet i vlefshëm që do t'i ndihmonte ata në eksplorimin e botës.