paleontologji

bletët e mumifikuara faraon

Fshikëzat e lashta zbulojnë qindra bletë të mumifikuara nga koha e faraonëve

Përafërsisht 2975 vjet më parë, faraoni Siamun qeveriste Egjiptin e Poshtëm ndërsa dinastia Zhou sundonte në Kinë. Ndërkohë, në Izrael, Solomoni priste pasardhjen e tij në fron pas Davidit. Në rajonin që ne tani e njohim si Portugali, fiset ishin afër përfundimit të epokës së bronzit. Veçanërisht, në vendndodhjen e sotme të Odemira në bregun jugperëndimor të Portugalisë, kishte ndodhur një fenomen i pazakontë dhe i pazakontë: një numër i madh bletësh u shkatërruan brenda fshikëzave të tyre, tiparet e tyre të ndërlikuara anatomike të ruajtura në mënyrë të përsosur.
Çfarë sekreti fshihet pas këtyre fosileve të ruajtura jashtëzakonisht shumë me një shkëlqim "të artë"? 5

Çfarë sekreti fshihet pas këtyre fosileve të ruajtura jashtëzakonisht me një shkëlqim "të artë"?

Një studim i kohëve të fundit zbuloi se shumë nga fosilet e argjilës Posidonia të Gjermanisë nuk e marrin shkëlqimin e tyre nga piriti, i njohur zakonisht si ari i budallait, i cili mendohej prej kohësh të ishte burimi i shkëlqimit. Në vend të kësaj, nuanca e artë është nga një përzierje e mineraleve që lë të kuptohet në kushtet në të cilat u formuan fosilet.