Tingujt e çuditshëm të regjistruar lart në atmosferën e Tokës i kanë habitur shkencëtarët

Një mision me balonë me energji diellore zbuloi një zhurmë të përsëritur infratingujsh në stratosferë. Shkencëtarët nuk e kanë idenë se kush dhe çfarë po e bën atë.

Shkencëtarët nga Sandia National Laboratories nisën një mision me tullumbace me energji diellore që çoi një mikrofon në një rajon të atmosferës së Tokës të quajtur stratosferë.

Tingujt e çuditshëm të regjistruar lart në atmosferën e Tokës i kanë hutuar shkencëtarët 1
Pamje nga Stratosfera – Foto e marrë nga avioni në 120000 metra. © RomoloTavani / Istock

Misioni kishte për qëllim studimin e mjedisit akustik në këtë rajon. Megjithatë, ajo që ata zbuluan i la shkencëtarët në mëdyshje. Ata regjistruan tinguj të lartë në atmosferën e Tokës që nuk mund të identifikohen.

La zhurma të çuditshme kanë lënë ekspertët të hutuar dhe për momentin, nuk ka asnjë shpjegim për këto tinguj misterioz. Për shkak se ky rajon është zakonisht i qetë dhe pa stuhi, turbulenca dhe trafik ajror komercial, mikrofonat në këtë shtresë të atmosferës mund të dëgjojnë si tingujt natyrorë ashtu edhe tingujt e krijuar nga njeriu.

Megjithatë, mikrofoni në studim kapte zhurma të çuditshme që përsëriten disa herë në orë. Origjina e tyre ende nuk është identifikuar.

Tingujt u regjistruan në diapazonin e infratingullit, që do të thotë se ata ishin në frekuencat 20 herc (Hz) dhe më të ulëta, shumë nën rrezen e veshit të njeriut. "Ka sinjale misterioze infratingujsh që ndodhin disa herë në orë në disa fluturime, por burimi i tyre është plotësisht i panjohur," tha në një deklaratë Daniel Bowman nga Sandia National Laboratories.

Bowman dhe kolegët e tij përdorën mikrobarometra, të cilët fillimisht u zhvilluan për të monitoruar vullkanet dhe janë të aftë të zbulojnë zhurmat me frekuencë të ulët, për të mbledhur të dhëna akustike nga stratosfera. Mikrobarometrat zbuluan sinjalet infra të kuqe të përsëritura të pashpjegueshme, përveç tingujve të pritshëm natyrorë dhe të krijuar nga njeriu.

Sensorët u ngritën lart nga balona të prodhuara nga Bowman dhe kolegët e tij. Balonat, të cilat kishin diametër që varionin nga 20 deri në 23 këmbë (6 deri në 7 metra), ishin bërë nga materiale të zakonshme dhe të lira. Këto vegla të thjeshta mashtruese, të mundësuara nga rrezet e diellit, ishin në gjendje të arrinin lartësitë prej rreth 70,000 këmbësh (13.3 milje) mbi Tokën.

Tingujt e çuditshëm të regjistruar lart në atmosferën e Tokës i kanë hutuar shkencëtarët 2
Studiuesit me laboratorët kombëtarë Sandia fryjnë një tullumbace diellore me ajër të nxehtë me një ngarkesë me mikrobarometër infrazëri. © Darielle Dexheimer, Sandia National Laboratories / Perdorim I drejte

"Tulumbacet tona janë në thelb qese plastike gjigante me pak pluhur qymyr druri në brendësi për t'i bërë ato të errëta," tha Bowman. “Ne i ndërtojmë ato duke përdorur plastikë të bojës nga dyqani i pajisjeve, shirit transporti dhe pluhur qymyr druri nga dyqanet e furnizimeve piroteknike. Kur dielli shkëlqen mbi balonat e errëta, ajri brenda nxehet dhe bëhet i gjallë.”

Bowman shpjegoi se fuqia pasive diellore është e mjaftueshme për të shtyrë balonat nga sipërfaqja e planetit në stratosferë. Balonat u monitoruan duke përdorur GPS pas lëshimit, diçka që ekipi duhej të bënte sepse balonat shpesh mund të fluturojnë për qindra kilometra dhe të ulen në zona të vështira për t'u lundruar të botës.

Për më tepër, siç kanë treguar rastet e fundit, balonat kërkimore mund të ngatërrohen me gjëra të tjera, duke krijuar shqetësime aksidentale. Balonat me energji diellore si kjo mund të përdoren për të studiuar misteret edhe më larg nga Toka, përveçse për të ndihmuar në hetimin e mëtejshëm të këtyre tingujve të çuditshëm stratosferikë.

Automjete të tilla aktualisht janë duke u testuar për të zbuluar nëse ato mund të bashkëpunojnë me një orbiter të Venusit për të vëzhguar aktivitetin sizmik dhe vullkanik përmes atmosferës së saj të trashë. Balonat robotikë mund të lëvizin nëpër atmosferën e sipërme të "binjakut të keq të Tokës", lart mbi sipërfaqen e tij djallëzore të nxehtë dhe me presion të lartë, duke hetuar atmosferën e trashë dhe retë e acidit sulfurik.

Hulumtimi i ekipit që përmban zbulimin e këtyre burimeve të paidentifikuara infratingujsh u prezantua nga Bowman më 11 maj 2023, në Mbledhja e 184-të e Shoqatës Akustike të Amerikës që mbahet në Çikago.