'Bishat e bubullimave' të ngjashme me rinocerontët u bënë masive në evolucionin hap të syrit pasi dinozaurët vdiqën

Vetëm 16 milionë vjet pas goditjes së asteroidit vrasës të dinosaurëve, gjitarët e lashtë të njohur si 'bishat e bubullimës' u rritën 1,000 herë më shumë.

Zhdukja e dinosaurëve ishte një ngjarje katastrofike që ende është e mbuluar me mister. Por ajo që është edhe më magjepsëse është ajo që ndodhi pas zhdukjes. Rezulton se gjitarët që i mbijetuan goditjes lulëzuan më pas, veçanërisht një grup të afërmsh kuajsh të ngjashëm me rinocerontët.

'Bishat e bubullimave' të ngjashme me rinocerontët u rritën masive në evolucionin e mbylljes së syrit pasi dinozaurët vdiqën 1
Llojet e ngjashme me rinocerontët ekzistonin deri në fund të periudhës së Eocenit, rreth 35 milionë vjet më parë. © Oscar Sanisidro / Perdorim I drejte

Ata shpejt u rritën në përmasa masive, duke u bërë të njohura si "bisha të bubullimës". Si ndodhi kaq shpejt kjo? Përgjigja qëndron në një goditje rrufeje evolucionare që ndodhi në mbretërinë e kafshëve pas përplasjes së asteroidit, sipas një studimi të ri të publikuar më 11 maj në revista Science.

Gjetjet sugjerojnë se përmasat e mëdha të trupit u dhanë të paktën disa gjitarëve një avantazh evolucionar pasi dinozaurët u zhdukën.

Gjitarët në përgjithësi vrapuan në këmbët e dinosaurëve dukshëm më të mëdhenj gjatë epokës së Kretakut (145 milionë deri në 66 milionë vjet më parë). Shumë prej tyre ishin nën 22 paund (10 kilogramë).

Megjithatë, ndërsa dinosaurët u zhdukën, gjitarët shfrytëzuan një mundësi kyçe për të lulëzuar. Pak e arritën atë si dhe brontotherët, një prejardhje e gjitarëve të zhdukur që peshonte 40 paund (18 kg) në lindje dhe është më e lidhur ngushtë me kuajt aktualë.

'Bishat e bubullimave' të ngjashme me rinocerontët u rritën masive në evolucionin e mbylljes së syrit pasi dinozaurët vdiqën 2
Brontoterra e Amerikës së Veriut nga Eoceni. © Wikimedia Commons / Perdorim I drejte

Sipas autorit të parë të studimit Oscar Sanisidro, një studiues me Grupin Kërkimor të Ekologjisë dhe Evolucionit të Ndryshimeve Globale në Universitetin e Alcalá në Spanjë, grupet e tjera të gjitarëve arritën përmasa të mëdha përpara se të arrinin, brontotherët ishin kafshët e para që arrinin vazhdimisht madhësi të mëdha.

Jo vetëm kaq, ata arritën peshën maksimale prej 4-5 tonësh (3.6 deri në 4.5 tonë metrikë) në vetëm 16 milionë vjet, një periudhë e shkurtër kohore nga këndvështrimi gjeologjik.

'Bishat e bubullimave' të ngjashme me rinocerontët u rritën masive në evolucionin e mbylljes së syrit pasi dinozaurët vdiqën 3
Fosili Brontotherium hatcheri në Muzeun Kombëtar të Historisë Natyrore, Uashington, DC © Wikimedia Commons / Perdorim I drejte

Fosilet e Brontotheres janë gjetur në atë që tani është Amerika e Veriut dhe ata fituan emërtimin "Thunder Beast" nga anëtarët e kombit Sioux, të cilët besonin se fosilet vinin nga "Kuajt e Thunder" gjigantë, që do të bredhin fushat gjatë stuhive.

Paleontologët e kuptuan më parë se brontotherët u rritën mjaft shpejt. Problemi është se ata nuk kishin asnjë shpjegim të besueshëm se si deri më sot.

Grupi mund të ketë marrë një nga tre rrugët e ndryshme. Një teori, e njohur si rregulli i Cope, propozon që i gjithë grupi gradualisht u rrit në përmasa me kalimin e kohës, njësoj si të hipësh në një shkallë lëvizëse nga i vogël në të madh.

Një teori tjetër propozon që në vend të një rritjeje konstante me kalimin e kohës, kishte momente të rritjes së shpejtë që do të pësonin rrafshnaltë periodikisht, të ngjashme me vrapimin e shkallëve, por që ndalonin për të rifituar frymën në ulje.

Teoria e tretë ishte se nuk kishte rritje të qëndrueshme në të gjitha speciet; disa u ngritën, disa zbritën, por mesatarisht, më shumë përfunduan të mëdha dhe jo pak. Sanisidro dhe kolegët zgjodhën skenarin më të mundshëm duke analizuar një pemë familjare që përfshin 276 individë të njohur bronto të tjerë.

Ata zbuluan se hipoteza e tretë i përshtatet më së miri të dhënave: në vend që të rriteshin gradualisht me kalimin e kohës ose të fryheshin dhe pllajatoheshin, speciet individuale bronto-njerëzore ose do të rriteshin ose do të zvogëloheshin ndërsa zgjeroheshin në zona të reja ekologjike.

Nuk u desh shumë kohë që një specie e re u shfaq në të dhënat fosile. Megjithatë, speciet më të mëdha mbijetuan ndërsa ato më të vogla u zhdukën, duke rritur madhësinë mesatare të grupit me kalimin e kohës.

Sipas Sanisidro, përgjigja më e besueshme është konkurrueshmëria. Për shkak se gjitarët ishin të vegjël gjatë kësaj periudhe, kishte shumë konkurrencë midis barngrënësve më të vegjël. Më të mëdhenjtë kishin më pak konkurrencë për burimet ushqimore që kërkonin, duke u dhënë atyre një shans më të lartë për të mbijetuar.

Bruce Lieberman, një paleontolog në Universitetin e Kansasit, i cili nuk ishte i lidhur me studimin, tha për Live Science se ishte i impresionuar nga sofistikimi i studimit.

Kompleksiteti i analizës goditi Bruce Lieberman, një paleontolog në Universitetin e Kansas, i cili nuk ishte i përfshirë në hulumtim.

Sanisidro thekson se ky studim shpjegon vetëm se si krijesat e ngjashme me rinocerontët u bënë gjigantë, por ai planifikon të testojë vlefshmërinë e modelit të tij në specie të tjera të mëdha gjitarësh në të ardhmen.

“Gjithashtu, ne do të donim të eksploronim se si ndryshimet në madhësinë e trupit të brontos mund të kenë ndikuar në karakteristika të tjera të këtyre kafshëve, si përmasat e kafkës, prania e shtojcave kockore”, të tilla si brirët, tha Sanisidro.

Është e mahnitshme të mendosh për ndryshimet e shpejta që ndodhën në mbretërinë e kafshëve pas ngjarjeve të tilla katastrofike. Evolucioni i këtyre specieve është një kujtesë e përshtatshmërisë së jashtëzakonshme të jetës në Tokë dhe se sa në mënyrë drastike bota mund të ndryshojë në vetëm pak çaste.


Studimi fillimisht u botua në revista Science në maj 11, 2023.