Zbulohen mbetjet e rrugës me gurë të fundosur 7,000-vjeçare në brigjet e Kroacisë

Arkeologët zbuluan një rrugë të neolitit të vonë të zhytur nën ujë në brigjet e Kroacisë.

Rrënojat e zhytura në ujë të një rruge 7,000-vjeçare fshihen nën ujë në brigjet e ishullit kroat të Korçulës. Struktura neolitike dikur e lidhte ishullin me një tokë të lashtë artificiale.

Një zhytës eksploron një rrugë nënujore që ishte varrosur nga balta për mijëra vjet.
Nën depozitat e baltës së detit, një arkeolog detar studion një rrugë që dikur lidhte një vendbanim parahistorik në det të hapur me ishullin e Korçulës kontinentale. © Mate Perica / Sveuçilište u Zadru përmes Facebook | Perdorim I drejte

Arkeologët njoftuan zbulimin e "strukturave të çuditshme" në një postim në Facebook më 6 maj 2023, duke i përshkruar ato si mbetjet e një rruge që tani janë zhytur rreth 16 këmbë (5 metra) nën detin Adriatik.

Rruga përbëhet nga "pllaka guri të grumbulluara me kujdes" me përmasa afërsisht 13 këmbë (4 m) të gjera. Shtruesit e gurit ishin varrosur nga balta gjatë mijëvjeçarëve. Arkeologët mendojnë se rruga prej guri u ndërtua nga Hvari, një kulturë e humbur detare që banonte në zonë gjatë periudhës së neolitit (6,000 para Krishtit deri në rreth 3,000 para Krishtit).

Vendndodhja e zhytur neolitike pranë ishullit Korçula
Vendndodhja e zhytur neolitike pranë ishullit Korçula. © Sveuçilište u Zadru përmes Facebook | Perdorim I drejte.

"Ne gjetëm gjithashtu qeramikë të zbukuruar të neolitit të vonë, një sëpatë guri, artefakte kockash, thika stralli dhe majë shigjetash," tha Mate Parica, një asistent profesor në Departamentin e Arkeologjisë në Universitetin e Zarës në Kroaci, i cili mori pjesë në gërmim. "Gjetjet e qeramikës na ndihmuan t'ia atribuonim këtë vend kulturës Hvar."

Arkeologët mendojnë se rruga dikur lidhte një vendbanim të afërt të Hvarit, të quajtur Soline, me Korçulën. Arkeologët zbuluan Soline, i cili gjithashtu është zhytur në ujë, por dikur banonte në një tokë artificiale, në vitin 2021 gjatë një studimi të mëparshëm arkeologjik. Nga druri i datimit me radiokarbon të gjetur në vend, ata përcaktuan se vendbanimi daton afërsisht në vitin 4,900 para Krishtit, sipas deklaratës së përkthyer.

"Njerëzit ecën në këtë rrugë pothuajse 7,000 vjet më parë," tha Universiteti i Zadarit në një deklaratë në Facebook për zbulimin e tij më të fundit.

Dëshmi për një vend tjetër antik në brigjet e ishullit Korçula
Dëshmi për një vend tjetër antik në brigjet e ishullit Korçula. © Sveuçilište u Zadru përmes Facebook | Perdorim I drejte.

Ky nuk është sekreti i vetëm që ka mbajtur Korçula. I njëjti ekip kërkimor ka zbuluar një vendbanim tjetër nënujor në anën e kundërt të ishullit që është jashtëzakonisht i ngjashëm me Soline dhe prodhon disa artefakte intriguese të Epokës së Gurit.