Shkencëtarët gjejnë prova të "oqeanit" qindra milje nën sipërfaqen e Tokës

Zbulimi i një “oqeani” nën sipërfaqen e Tokës është një zbulim magjepsës që ka potencialin të ndryshojë të kuptuarit tonë për përbërjen e planetit. Kjo na sjell një hap më afër idesë së Zhyl Vernit për një oqean brenda Tokës.

Toka është një planet gjithnjë në zhvillim dhe me kaq shumë ende të panjohura rreth saj. Me përparimin në teknologji, ne po zbulojmë shumë mistere të fshehura. Një ekip ndërkombëtar studiuesish analizoi një diamant të rrallë, i cili besohej se ishte formuar në një thellësi prej rreth 410 milje nën Botsvana.

Shkencëtarët gjejnë prova të "oqeanit" qindra milje nën sipërfaqen e Tokës 1
Disa nga përfshirjet kryesore në diamant, duke përfshirë enstatitin, ringwoodite, koezit, dhe ndoshta perovskite. © Natyra GEOSCIENCE

Studimi, botuar në revistë Natyra GEOSCIENCE, zbuloi se rajoni midis mantelit të sipërm dhe të poshtëm të planetit tonë mund të mos jetë aq i fortë sa mendonim dikur.

Kufiri midis mantelit të sipërm dhe të poshtëm të planetit tonë – një rajon i njohur si zona e tranzicionit, e cila arrin qindra milje në brendësi të Tokës – mban shumë më tepër ujë dhe dioksid karboni të bllokuar sesa mendohej më parë.

Hulumtimi mund të ketë implikime të gjera në kuptimin tonë të ciklit të ujit të Tokës dhe se si ai evoluoi në botën oqeanike që njohim sot gjatë 4.5 miliardë viteve të fundit.

Frank Brenker, studiues në Institutin për Gjeoshkencat në Universitetin Goethe në Frankfurt dhe ekipi i tij demonstruan se zona e tranzicionit nuk është një sfungjer i thatë, por përmban sasi të konsiderueshme uji. Sipas Brenker, “kjo na afron edhe një hap më afër idesë së Zhyl Vernit për një oqean brenda Tokës”.

Ndërsa ky rezervuar i madh ka të ngjarë të jetë një llum i errët sedimenti dhe shkëmbi me ujë - dhe me presione pothuajse të paimagjinueshme - mund të jetë i jashtëzakonshëm (ndoshta më i madhi në botë) në vëllim të përgjithshëm.

"Këto sedimente mund të mbajnë sasi të mëdha uji dhe CO2," tha Branker. "Por deri më tani ishte e paqartë se sa hyn në zonën e tranzicionit në formën e mineraleve dhe karbonateve më të qëndrueshme, me ujë - dhe për këtë arsye ishte gjithashtu e paqartë nëse sasi të mëdha uji ruhen vërtet atje."

Sipas deklaratës, vetëm zona e tranzicionit mund të mbajë deri në gjashtë herë sasinë e ujit që gjendet në të gjithë oqeanet e Tokës së bashku.

Diamanti i studiuar e ka origjinën nga një vendndodhje e mantelit të Tokës ku druri i ziles – një element që zhvillohet vetëm në presione dhe temperatura të larta në mantelin e Tokës, por që mund të ruajë mjaft mirë ujin – është i bollshëm. Arma e tymosjes për studiuesit: diamanti i studiuar përfshinte ringwoodite, dhe rrjedhimisht edhe ujë.

Pas hulumtimit të një diamanti të krahasueshëm në vitin 2014, shkencëtarët supozuan se zona e tranzicionit të Tokës kishte shumë ujë, por të dhënat e fundit i japin mbështetje teorisë.

"Nëse keni vetëm një mostër, ai mund të jetë thjesht një rajon lokal me ujë," tha Suzette Timmerman, një gjeokimiste e mantelit dhe doktoreshë në Universitetin e Albertës, e cila nuk ishte e përfshirë në studim, për Scientific American, "ndërsa tani që ne kemi mostrën e dytë, tashmë mund të themi se nuk është vetëm një dukuri e vetme.”

Në fund të fundit, mos harroni se oqeanet mbulojnë rreth 70 për qind të sipërfaqes së Tokës, kështu që nuk duhet të jetë për t'u habitur që kur bëhet fjalë për eksplorimin, ne sapo kemi gërvishtur sipërfaqen. Deri më tani, sytë e njeriut kanë parë vetëm rreth 5 përqind të dyshemesë së oqeanit - do të thotë se 95 përqind është ende e paeksploruar. Imagjinoni sa gjëra misterioze mund të presë në të vërtetë ky oqean nëntokësor.

Ka kaq shumë që ne duhet të zbulojmë ende për planetin tonë. Zbulimi ka implikime të rëndësishme për të kuptuarit tonë të ciklit të ujit të Tokës dhe origjinës së jetës në planetin tonë. Mezi presim kërkimet e ardhshme mbi këtë temë që padyshim do të hedhin më shumë dritë mbi këtë zbulim intrigues.


Hulumtimi u botua fillimisht në Gjeoshkenca e natyrës në 26 shtator 2022.