Substanca misterioze e bardhë, pluhur brenda rrënojave të lashta në Armeni i huton studiuesit!

Arkeologët në Armeni kanë zbuluar mbetjet e një furre buke 3,000-vjeçare që ende përmban grumbuj miell gruri.

Grumbuj të një lënde misterioze të bardhë pluhur, të gjetur brenda rrënojave të një ndërtese 3,000-vjeçare në Armeni, janë ëndrra e një historiani të kuzhinës – mbetjet e miellit të lashtë.

Mbetjet e miellit dukeshin si hi në shikim të parë.
Mbetjet e sasive të mëdha të miellit nga 3,000 vjet më parë u zbuluan nga një ekip arkeologësh polako-armen në Metsamor, Armeni. © Patrick Okrajek | Perdorim I drejte.

Një ekip arkeologësh polako-armen e bëri zbulimin ndërsa punonte në një vend arkeologjik në qytetin Metsamor, në Armeninë perëndimore, tetorin e kaluar. Pas identifikimit të miellit dhe gërmimit të disa furrave, ekipi kuptoi se struktura e lashtë dikur shërbente si një furrë e madhe buke, e cila në një moment u shkatërrua nga një zjarr.

Arkeologët filluan gërmimet për të mësuar më shumë rreth trashëgimisë gjigante të vendbanimit të rrethuar me mure gjatë Mbretërisë Urartu të Epokës së Hekurit. Duke u ndalur në mbetjet arkitekturore të një ndërtese të djegur që ishte në përdorim në qytetin e Poshtëm rreth viteve 1200-1000 para Krishtit, ata identifikuan "dy rreshta nga gjithsej 18 kolona druri që mbështesin një çati prej kallami me trarë druri", sipas një njoftimi nga Shkenca e Polonisë për shoqërinë.

Brenda kësaj godine, arkeologët zbuluan sasi të mëdha mielli.
Furra buke ekzistonte në një ndërtesë të madhe të mbështetur nga kolona, ​​e cila u shemb gjatë zjarrit. © Patrick Okrajek | Perdorim I drejte.

Mbeteshin vetëm bazat prej guri nga kolonat e ndërtesës dhe fragmente të kënduara të trarëve dhe çatisë së saj. Ndërsa struktura fillimisht u ndërtua për të shërbyer si depo, studiuesit thonë se ka prova që disa furra u shtuan më vonë.

Brenda atyre mbetjeve të shembura, ekipi vuri re një shtresë të gjerë pluhuri të bardhë me trashësi inç. Në fillim ata supozuan se ishte hi, por nën udhëheqjen e profesorit Kryzstztof Jakubiak, ekipi përdori një proces lundrimi për të lagur pluhurin misterioz dhe për të përcaktuar përbërjen e tij të vërtetë.

Mbetjet e miellit dukeshin si hi në shikim të parë.
Mbetjet e miellit dukeshin si hi në shikim të parë. © Patrick Okrajek | Perdorim I drejte.

Pas kryerjes së një analize kimike, ekipi përcaktoi se substanca ishte miell gruri i përdorur për të pjekur bukë. Ata vlerësuan se, në një kohë, afërsisht 3.5 ton (3.2 metrikë ton) miell do të ishin ruajtur brenda ndërtesës 82 me 82 këmbë (25 me 25 metra). Studiuesit vlerësojnë se furra e bukës ishte funksionale midis shekujve 11 dhe 9 para Krishtit gjatë epokës së hershme të hekurit.

"Kjo është një nga strukturat më të vjetra të njohura të këtij lloji në Metsamor," tha Jakubiak. “Për shkak se çatia e strukturës u shemb gjatë një zjarri, ajo mbrojti gjithçka dhe për fat, mielli mbijetoi. Është befasuese; në rrethana normale, gjithçka duhet të digjet dhe të zhduket plotësisht.”

Para se ndërtesa të bëhej një furrë buke, tha Jakubiak, ndoshta "ishte përdorur për ceremoni apo takime dhe më pas ishte kthyer në depo". Megjithëse mielli që u gjet nuk është i ngrënshëm në këtë pikë, shumë kohë më parë vendi dikur mbante 7,000 paund përbërës kryesor, duke treguar për një furrë buke të ndërtuar për prodhim masiv.

Megjithëse nuk dihet shumë për banorët e lashtë të Metsamorit, pasi ata nuk kishin një gjuhë të shkruar, studiuesit e dinë se qyteti i fortifikuar u bë pjesë e mbretërisë biblike të Uraratit (e shkruar edhe Urartu) pasi u pushtua nga mbreti Argishti I në 8. shekulli para Krishtit. Para kësaj, ajo do të kishte mbuluar 247 hektarë (100 hektarë) dhe dikur ishte "e rrethuar nga komplekse tempujsh me shtatë faltore", sipas Science në Poloni.

Arkeologët kanë zbuluar furra të ngjashme në të gjithë rajonin, por siç vuri në dukje Jakubiak në njoftimin zyrtar, Metsamor's është tani një nga më të vjetrat e gjetura në Kaukazin jugor dhe lindor.