Shpella Lascaux dhe arti primordial mahnitës i një bote të humbur prej kohësh

Të kuptuarit e proceseve të mendimit të njeriut paleolitik nuk është një punë e lehtë. Velloja e kohës është një mister i përjetshëm, një re që mbështjell historinë njerëzore dhe hedh një hije sekretesh, gjëegjëzash dhe gjetjesh arkeologjike hutuese. Por ajo që kemi deri tani është larg nga primitive.

Shpella Lascaux
Shpella Lascaux, Francë. © Bayes Ahmed/flickr

Njeriu paleolitik ka shumë më tepër sesa mund ta imagjinojmë në fillim. Ai kishte një pamje komplekse dhe të natyrshme të botës dhe një marrëdhënie të përsosur me natyrën, e cila ishte një lidhje e vërtetë dhe e drejtë. Shpella Lascaux, një kryevepër e artit të shpellave paleolitike dhe një imazh domethënës i botës që ekzistonte rreth 17 mijëvjeçarë më parë, është prova ideale e ndërgjegjësimit të rritur të njeriut të hershëm për mjedisin natyror.

Bashkohuni me ne ndërsa ndjekim gjurmët e paraardhësve tanë gjuetarë-mbledhës, përmes botës së fshehtë dhe të egër të Paleolitit të Sipërm, në një përpjekje për të kuptuar botën enigmatike të njeriut që ishte.

Zbulimi aksidental i shpellës Lascaux

Shpella Lascaux dhe arti primordial mahnitës i një bote të humbur prej kohësh 1
Arti primordial i shpellës Lascaux. © Domeni publik

Shpella Lascaux ndodhet në Francën jugore, pranë komunës Montignac në rajonin e Dordogne. Kjo shpellë e mahnitshme u gjet rastësisht në vitin 1940. Dhe ai që e bëri zbulimin ishte… një qen!

Më 12 shtator 1940, ndërsa doli për një shëtitje me pronarin e tij, një djalë 18-vjeçar i quajtur Marcel Ravidat, një qen i quajtur Robot ra në një vrimë. Marsel dhe tre shokët e tij adoleshent vendosën të zbrisnin në vrimë me shpresën për të shpëtuar qenin, vetëm për të kuptuar se ishte një bosht 50 këmbë (15 metra). Sapo hynë brenda, të rinjtë kuptuan se kishin hasur në diçka absolutisht të pazakontë.

Muret e sistemit të shpellave ishin zbukuruar me imazhe të ndritshme dhe realiste të kafshëve të ndryshme. Djemtë u kthyen rreth 10 ditë më vonë, por këtë herë me dikë më kompetent. Ata ftuan Abbe Henri Breuil, një prift katolik dhe arkeolog, si dhe z. Cheynier, Denis Peyrony dhe Jean Bouyssonie, kolegët dhe specialistët e tij.

Ata vizituan shpellën së bashku dhe Breuil bëri disa vizatime të sakta dhe domethënëse të shpellës dhe muraleve në mure. Fatkeqësisht, shpella Lascaux nuk u ekspozua për publikun deri tetë vjet më vonë, në vitin 1948. Dhe ishte kjo që vulosi pjesërisht dënimin e saj.

Ajo shkaktoi një sensacion dhe tërhoqi një numër të madh njerëzish – pothuajse 1,200 çdo ditë. Qeveria dhe shkencëtarët nuk arritën të parashikonin pasojat për artin e shpellës. Frymëmarrjet e kombinuara të kaq shumë njerëzve brenda shpellës çdo ditë, si dhe dioksidi i karbonit, lagështia dhe nxehtësia që ata krijuan, ndikuan në pikturat dhe shumë prej tyre ishin dëmtuar deri në vitin 1955.

Ventilimi jo i duhur rriti lagështinë, duke bërë që likenet dhe kërpudhat të rriten në të gjithë shpellën. Shpella u mbyll përfundimisht në vitin 1963 dhe u bënë përpjekje të mëdha për të rikthyer artin në formën e tij të pacenuar.

Veprat e ndryshme të artit që mbulojnë muret e shpellës Lascaux duket se janë vepra e brezave të shumtë të njerëzve. Kjo shpellë ishte dukshëm domethënëse, qoftë si vend ceremonial apo i shenjtë, qoftë si vend banimi. Në çdo rast, është e dukshme se ai ka qenë në përdorim për shumë vite, nëse jo dekada. Piktura është krijuar rreth 17,000 vjet më parë, në qytetërimet e hershme Magdalene të Paleolitit të Sipërm.

Salla e demave

Shpella Lascaux dhe arti primordial mahnitës i një bote të humbur prej kohësh 2
Lascaux II - Salla e demave. © flickr

Pjesa më e spikatur dhe e jashtëzakonshme e shpellës është e ashtuquajtura Salla e Demave. Të shohësh artin që është pikturuar në këto mure të bardha kalciti mund të jetë vërtet një përvojë befasuese, duke ofruar një lidhje më të thellë dhe më kuptimplotë me botën e të parëve tanë, me jetën mitike, primordiale të paleolitit.

Muri kryesor i pikturuar është 62 këmbë (19 metra) i gjatë dhe ka 18 këmbë (5.5 metra) në hyrje deri në 25 këmbë (7.5 metra) në pikën e tij më të gjerë. Tavani i lartë i harkuar e bën xhuxh vëzhguesin. Kafshët e pikturuara janë të gjitha në një shkallë shumë të madhe, mbresëlënëse, disa prej të cilave arrijnë 16.4 këmbë (5 metra) në gjatësi.

Imazhi më i madh është ai i një aurochs, një lloj bagëtie të egra të zhdukur - kështu quhet Salla e Demave. Janë dy rreshta aurokësh të pikturuar, përballë njëri-tjetrit, me saktësi mahnitëse në formën e tyre. Ka dy në njërën anë dhe tre në anën e kundërt.

Rreth dy aurochs janë pikturuar 10 kuaj të egër dhe një krijesë misterioze me dy vija vertikale në kokë, e cila duket se është një auroch e keqinterpretuar. Nën aurokët më të mëdhenj janë gjashtë drerë më të vegjël, të lyer me të kuqe dhe okër, si dhe ariu i vetmuar - i vetmi në të gjithë shpellën.

Shumë prej pikturave në sallë duken të zgjatura dhe të shtrembëruara, sepse shumë prej tyre janë pikturuar për t'u vëzhguar nga një pozicion i veçantë në shpellë, i cili jep pamjen e pashtrembëruar. Salla e demave dhe shfaqja madhështore e artit në të është cituar si një nga arritjet e mëdha të njerëzimit.

Galeria Axial

Galeria tjetër është ajo Axial. Ajo është gjithashtu e stolisur me një mori kafshësh, të lyera në të kuqe, të verdhë dhe të zezë. Pjesa më e madhe e formave janë ato të kuajve të egër, ku figura qendrore dhe më e detajuar është ajo e aurokeve femërore, e lyer me të zezë dhe e hijezuar me të kuqe. Një kalë dhe aurochs të zeza janë pikturuar si në rënie - kjo pasqyron një metodë të zakonshme gjuetie të njeriut paleolitik, në të cilën kafshët shtyheshin të hidheshin nga shkëmbinjtë deri në vdekje.

Lartë sipër është një kokë aurochs. I gjithë arti në galerinë Axial kërkonte skela, ose ndonjë formë tjetër ndihme për të lyer tavanin e lartë. Përveç kuajve dhe aurochs, ka edhe një përfaqësim të një dhie dhie, si dhe disa drerë megaceros. Shumë prej kafshëve u pikturuan me saktësi mahnitëse dhe me përdorimin e aspekteve tre-dimensionale.

Ka edhe simbole të çuditshme, duke përfshirë pikat dhe drejtkëndëshat e lidhur. Kjo e fundit mund të përfaqësonte një lloj kurthi që përdorej në gjuetinë e këtyre kafshëve. Aurochs zeza janë rreth 17 këmbë (5 metra) në madhësi.

Kalimi dhe Absida

Shpella Lascaux dhe arti primordial mahnitës i një bote të humbur prej kohësh 3
Arti i kalimit në shpellën Lascaux. © Adibu456/flickr

Pjesa që lidh Sallën e Demave me ato galeritë e quajtura Naos dhe Absida quhet Kalim. Por edhe pse është pikërisht ajo – një rrugëkalim – mban një përqendrim të madh arti, duke i dhënë po aq rëndësi sa një galeri e duhur. Mjerisht, për shkak të qarkullimit të ajrit, arti është përkeqësuar mjaft.

Ai përbëhet nga 380 figura, duke përfshirë 240 përshkrime të plota ose të pjesshme të kafshëve si kuaj, dreri, aurochs, bizon dhe dhi i dhisë, si dhe 80 shenja dhe 60 imazhe të përkeqësuara dhe të papërcaktuara. Ai përmban gjithashtu gdhendje në shkëmb, veçanërisht ato të kuajve të shumtë.

Galeria tjetër është Absida, e cila ka një tavan sferik të harkuar që të kujton një absidë në një bazilikë romane, pra edhe emrin. Tavani në lartësinë e tij është rreth 9 këmbë (2.7 metra) në lartësi dhe rreth 15 këmbë (4.6 metra) në diametër. Vini re se në periudhën paleolitike, kur u bënë gdhendjet, tavani ishte shumë më i lartë dhe arti mund të ishte bërë vetëm me përdorimin e skelave.

Duke gjykuar nga forma e rrumbullakët, pothuajse ceremoniale e kësaj salle, si dhe nga një numër i jashtëzakonshëm vizatimesh të gdhendura dhe artefaktet ceremoniale të gjetura atje, sugjerohet se Apsa ishte thelbi i Lascaux, një qendër e të gjithë sistemit. Është dukshëm më pak ngjyra se të gjithë artet e tjera në shpellë, kryesisht sepse i gjithë arti është në formën e petroglifeve dhe gdhendjeve në mure.

Ai përmban mbi 1,000 figura të shfaqura - 500 përshkrime të kafshëve dhe 600 simbole dhe shenja. Shumë nga kafshët janë dre dhe i vetmi përshkrim i renë në të gjithë shpellën. Disa nga gdhendjet unike në apsidë janë dreri i madh 6 këmbë (2 metra), më i madhi nga petroglifet e Lascaux, paneli i Musk Ox, Deli me Trembëdhjetë Shigjeta, si dhe gdhendja enigmatike e quajtur Large. Magjistari – i cili ende mbetet kryesisht një enigmë.

Misteri që është boshti

Një nga pjesët më misterioze të Lascaux është Pusi ose Boshti. Ajo ka një ndryshim lartësie prej 19.7 këmbësh (6 metra) nga Absida dhe mund të arrihet vetëm duke zbritur boshtin përmes një shkalle. Kjo pjesë e izoluar dhe e fshehur e shpellës përmban vetëm tre piktura, të gjitha të realizuara në pigmentin e zi të thjeshtë të dioksidit të manganit, por aq misterioze dhe magjepsëse sa që janë deri tani disa nga veprat më domethënëse të artit të shpellave prehistorike.

Imazhi kryesor është ai i një bizoni. Duket se është në një pozicion sulmues, dhe përballë tij, në dukje i goditur, është një burrë me penis të ngritur dhe kokën e një zogu. Pranë tij është një shtizë e rënë dhe një zog në një shtyllë. Bizoni në dukje përshkruhet si i zbërthyer ose që ka një vulvë të madhe dhe të spikatur. I gjithë imazhi është shumë simbolik dhe ndoshta përshkruan një pjesë të rëndësishme të besimit të banorëve të lashtë Lascaux.

Përveç kësaj skene, është një përshkrim mjeshtëror i një rinoceronti të leshtë, përveç të cilit ka gjashtë pika, në dy rreshta paralelë. Rinoceronti duket shumë më i vjetër se bizoni dhe veprat e tjera të artit, duke dëshmuar më tej se Lascaux ishte vepër e shumë brezave.

Imazhi i fundit në Bosht është një përshkrim i papërpunuar i një kali. Një gjetje e mahnitshme që u zbulua në sedimentet e dyshemesë, pak poshtë imazhit të bizonit dhe rinocerontit, është një llambë vaji me gur ranor të kuq - që i përket paleolitit dhe kohës së pikturave. Përdorej për të mbajtur yndyrën e drerit, e cila siguronte dritë për pikturën.

Shpella Lascaux dhe arti primordial mahnitës i një bote të humbur prej kohësh 4
Llambë vaji e gjetur në shpellën Lascaux nga kultura Magdalene. © Wikimedia Commons

Duket si një lugë e madhe që e bënte të lehtë mbajtjen gjatë lyerjes. Interesante, pas zbulimit, u zbulua se ena ende përmbante mbetje të substancave të djegura. Testet përcaktuan se këto ishin mbetjet e një fitili dëllinjë që ndezi llambën.

Naosi dhe Dhoma e Felines

Nave është galeria e radhës dhe gjithashtu shfaq vepra mahnitëse arti. Një nga veprat më të njohura të artit Lascaux është përshkrimi i pesë drerave që notojnë. Në murin e kundërt janë panelet që shfaqin shtatë dhia dhie, të ashtuquajturën Lopa e Zezë e Madhe dhe dy bizonët kundërshtarë.

Piktura e fundit, e njohur si Bizoni i Kryqëzuar, është një vepër arti mahnitëse, që tregon një sy të mprehtë që prezantoi me mjeshtëri perspektivën dhe tre dimensionet. Një aplikim i tillë i perspektivës nuk u pa më në art deri në shekullin e 15-të.

Një nga galeritë më të thella në Lascaux është Dhoma enigmatike e Felines (ose Feline Diverticulum). Është afërsisht 82 këmbë (25 metra) e gjatë dhe mjaft e vështirë për t'u arritur. Atje ka më shumë se 80 gdhendje, shumica e të cilave janë kuaj (29 prej tyre), nëntë përshkrime të bizonit, disa ajkë dhie, tre dre dhe gjashtë forma mace. Gdhendja shumë e rëndësishme në dhomën e maceve është ajo e një kali – e cila paraqitet nga përpara sikur të shikonte shikuesin.

Kjo shfaqje perspektive është e pakrahasueshme për pikturat parahistorike të shpellave dhe tregon mjeshtërinë e madhe të artistit. Është interesante se në fund të dhomës së ngushtë janë pikturuar gjashtë pika - në dy rreshta paralelë - njësoj si ato në Bosht pranë rinocerontit.

Kishte një kuptim të qartë për ta, dhe krahas shumë simboleve të përsëritura në të gjithë shpellën Lascaux, ato mund të përfaqësonin një mjet komunikimi të shkruar - të humbur në kohë. Në total, Shpella Lascaux përmban pothuajse 6,000 figura - kafshë, simbole dhe njerëz.

Sot, Shpella Lascaux është mbyllur plotësisht - me shpresën për të ruajtur artin. Që nga vitet 2000, kërpudhat e zeza u vunë re në shpella. Sot, vetëm ekspertët shkencorë lejohen të hyjnë në Lascaux dhe vetëm një ose dy ditë në muaj.

Shpella Lascaux dhe arti primordial mahnitës i një bote të humbur prej kohësh 5
Hyrja moderne në shpellën Lascaux. Në të gjenden piktura të Paleolitit të Sipërm, tani të pakufishme për publikun. © Wikimedia Commons

Shpella i nënshtrohet një programi të rreptë konservimi, i cili aktualisht po përmban problemin e mykut. Për fat të mirë, madhështia e Shpellës Lascaux ende mund të përjetohet me zell - u krijuan disa kopje të paneleve të shpellës në madhësi reale. Ata janë Lascaux II, III dhe IV.

Duke parë përtej velit të kohës

Koha është e pamëshirshme. Cikli i Tokës nuk pushon kurrë, dhe mijëvjeçarët kalojnë dhe zbehen. Qëllimi i shpellës Lascaux ka humbur përgjatë mijëvjeçarëve. Nuk mund të jemi kurrë të sigurt nëse diçka është ritualiste, ndjellëse ose sakrifikuese.

Ajo që ne dimë është se mjedisi i njeriut të Paleolitit nuk ishte aspak primitiv. Këta njerëz ishin një me natyrën, të vetëdijshëm për vendin e tyre në rendin natyror dhe të mbështetur në bekimet që jepte natyra.

Ndërsa meditojmë këtë punë, ne e dimë se ka ardhur momenti për të rindezur flakën e së shkuarës dhe për t'u ribashkuar me trashëgiminë e humbur të paraardhësve tanë më të largët. Dhe kur ndeshemi me këto pamje komplekse, të bukura dhe nganjëherë të frikshme, ne shtyhemi në një botë për të cilën dimë shumë pak, një botë në të cilën mund të jemi krejtësisht të pasaktë.