Mumje e përhumbur 'sirenë' e zbuluar në Japoni është edhe më e çuditshme nga sa prisnin shkencëtarët

Një studim i fundit i një "sirene" të mumifikuar të zbuluar në një faltore japoneze ka zbuluar përbërjen e saj të vërtetë dhe nuk është ajo që prisnin shkencëtarët.

Një "sirenë" e mumifikuar shekullore e zbuluar nga ekspertët si një kukull groteske e pjesëve të kafshëve është shumë më e çuditshme sesa supozohej më parë, sipas një studimi të ri.

Mumje e përhumbur e 'sirenës' e zbuluar në Japoni është edhe më e çuditshme nga sa prisnin shkencëtarët 1
Krijesa është rreth 30 cm e gjatë dhe është adhuruar për qindra vjet. © Kinoshita Hiroshi / Perdorim I drejte

Studiuesit zbuluan sirenë, e cila është rreth 12 inç (30.5 centimetra) e gjatë, në një kuti druri të mbyllur brenda një faltoreje japoneze në prefekturën Okayama në vitin 2022. Në atë kohë, studiuesit supozuan se ajo ishte krijuar nga busti dhe koka e një majmuni të qepur në trup. i një peshku pa kokë.

Hibridi i përhumbur, i cili i ngjan një Ningyo nga mitologjia japoneze - a krijesë si peshku me kokë njeriu thuhet se shëron sëmundjet dhe rrit jetëgjatësinë - më parë ishte ekspozuar në një kuti xhami në tempull që njerëzit të adhuronin përpara se të ruheshin më shumë se 40 vjet më parë.

Sipas një letre brenda kutisë së mumjes, ekzemplari u mor nga një peshkatar midis viteve 1736 dhe 1741, megjithëse ka shumë të ngjarë të ishte fabrikuar dekada më vonë si i rremë për t'u shitur njerëzve të pasur që kërkonin të përmirësonin shëndetin e tyre ose të jetonin më gjatë.

Studiuesit nga Universiteti i Shkencës dhe Arteve i Japonisë Kurashiki (KUSA) morën në dorë sirenën (me lejen e priftërinjve të tempullit) dhe filluan të studiojnë objektin e frikshëm duke përdorur një sërë teknikash si skanimi me rreze X dhe CT (tomografi e kompjuterizuar). Datimi me radiokarbon, mikroskopi elektronik dhe ADN Analiza.

 

Mumje e përhumbur e 'sirenës' e zbuluar në Japoni është edhe më e çuditshme nga sa prisnin shkencëtarët 2
Një skanim CT i sirenës i përdorur në kërkimin e ri. © KUSA / Perdorim I drejte

Më 7 shkurt 2023, ekipi më në fund publikoi gjetjet e tij në a Deklarata e KUSA-s (përkthyer nga japonishtja). Dhe ajo që ata morën vesh për sirenë ishte edhe më e çuditshme nga sa pritej.

Gjetjet zbuluan se busti i sirenës ishte i përbërë kryesisht nga pëlhura, letra dhe pambuku dhe mbahej së bashku nga kunjat metalike që shkonin nga qafa në pjesën e poshtme të shpinës. Gjithashtu është lyer me një përzierje rëre dhe paste qymyr druri.

Busti, nga ana tjetër, ishte i mbuluar me pjesë të marra nga krijesa të ndryshme. Pjesë të krahëve, shpatullave, qafës dhe faqeve ishin të mbuluara me qime gjitarësh dhe lëkurë peshku, me shumë gjasa nga një peshk i fryrë. Goja dhe dhëmbët e sirenë me shumë gjasa janë marrë nga një peshk grabitqar dhe kthetrat e saj ishin të formuara nga keratin, gjë që tregon se ato vinin nga një kafshë e vërtetë, por e paidentifikuar.

Mumje e përhumbur e 'sirenës' e zbuluar në Japoni është edhe më e çuditshme nga sa prisnin shkencëtarët 3
Një rindërtim dixhital i sirenës që tregon shtresa të ndryshme të "trupit". © KUSA / Perdorim I drejte

Gjysma e poshtme e sirenës erdhi nga një peshk, me shumë gjasa nga një kërcimtar - një peshk me rreze rrezesh që lëshon një zhurmë kërcitjeje me fshikëzën e saj të notit për ta ndihmuar atë të menaxhojë lëvizjen e saj.

Edhe pse studiuesit nuk ishin në gjendje të zbulonin ndonjë ADN të plotë nga sirena, analiza e radiokarbonit të peshores zbuloi se ato mund të datojnë në fillim të viteve 1800.

Sipas ekspertëve, sirena ka shumë të ngjarë të jetë krijuar për të mashtruar njerëzit që të besojnë se Ningyos dhe cilësitë e tyre të supozuara shëruese janë reale. Megjithatë, ajo tregon gjithashtu se mashtruesit pas krijimit bënë shumë më tepër punë sesa pritej në bashkimin e krijesës së rreme.

Janë zbuluar 14 "sirena" të tjera në Japoni dhe ekipi tani planifikon t'i krahasojë ato.


Studimi u botua fillimisht në KUSA më 2 shkurt 2023.