Shkencëtarët zbulojnë fytyrën e 'verretit vrasës' 10 metra që terrorizoi Tokën shumë kohë përpara dinozaurëve

Me dhëmbë të mëdhenj dhe sy të mëdhenj, Crassigyrinus scoticus ishte përshtatur posaçërisht për të gjuajtur në kënetat e qymyrit të Skocisë dhe Amerikës së Veriut.

Zbulimi i fosileve nuk pushon së na mahnitur dhe shkencëtarët kanë bërë një zbulim tjetër të jashtëzakonshëm. Hulumtuesit kanë zbuluar fytyrën e një amfibi prehistorik të quajtur 'terraku vrasës' që ka jetuar mbi 300 milionë vjet më parë, shumë kohë përpara dinosaurëve. Me një gjatësi deri në 10 këmbë, kjo krijesë ishte një grabitqar kryesor në mjedisin e saj, duke përdorur nofullat e saj të fuqishme për t'u ushqyer me kafshë të vogla dhe insekte. Zbulimi i kësaj krijese të tmerrshme po hedh dritë të re mbi historinë e jetës në Tokë dhe po hap dyert për kërkime të reja dhe kuptim të së kaluarës së planetit tonë.

Crassigyrinus scoticus jetoi 330 milionë vjet më parë në ligatinat e asaj që tani është Skocia dhe Amerika e Veriut.
Crassigyrinus scoticus jetoi 330 milionë vjet më parë në ligatinat e asaj që tani është Skocia dhe Amerika e Veriut. © Bob Nicholls | Perdorim I drejte.

Duke bashkuar së bashku fragmente të një kafke të lashtë, shkencëtarët kanë rindërtuar fytyrën e përhumbur të një krijese 330 milionë vjeçare si krokodili, duke zbuluar jo vetëm se si dukej, por edhe se si mund të ketë jetuar.

Shkencëtarët kanë ditur për speciet e zhdukura, Crassigyrinus scoticus, për një dekadë. Por për shkak se të gjitha fosilet e njohura të mishngrënësit primordial janë grimcuar rëndë, ka qenë e vështirë të mësosh më shumë për të. Tani, përparimet në skanimin e tomografisë së kompjuterizuar (CT) dhe vizualizimin 3D i kanë lejuar studiuesit të bashkojnë në mënyrë dixhitale fragmentet së bashku për herë të parë, duke zbuluar më shumë detaje rreth bishës së lashtë.

Procesi i fosilizimit ka bërë që ekzemplarët e Crassigyrinus të bëhen të ngjeshur.
Procesi i fosilizimit ka bërë që ekzemplarët e Crassigyrinus të bëhen të ngjeshur. © Të Besuarit e Muzeut të Historisë Natyrore, Londër | Perdorim I drejte.

Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se Crassigyrinus scoticus ishte një katërkëmbësh, një kafshë me katër gjymtyrë e lidhur me krijesat e para që kaluan nga uji në tokë. Tetrapodët filluan të shfaqen në Tokë rreth 400 milionë vjet më parë, kur tetrapodët më të hershëm filluan të evoluojnë nga peshqit me pendë lobe.

Ndryshe nga të afërmit e saj, megjithatë, studimet e kaluara kanë gjetur Crassigyrinus scoticus ishte një kafshë ujore. Kjo ndodh ose sepse paraardhësit e tij u kthyen nga toka në ujë, ose sepse ata kurrë nuk arritën të zbarkonte në fillim. Në vend të kësaj, ajo jetonte në kënetat e qymyrit - ligatinat të cilat gjatë miliona viteve do të shndërroheshin në depo qymyrguri - në atë që tani është Skocia dhe pjesë të Amerikës së Veriut.

Hulumtimi i ri, i kryer nga shkencëtarët në University College London, tregon se kafsha kishte dhëmbë të mëdhenj dhe nofulla të fuqishme. Edhe pse emri i tij do të thotë "ushtarak i trashë", tregon studimi Crassigyrinus scoticus kishte një trup relativisht të sheshtë dhe gjymtyrë shumë të shkurtra, të ngjashme me një krokodil ose aligator.

"Në jetë, Crassigyrinus do të kishte qenë rreth dy deri në tre metra (6.5 deri në 9.8 këmbë) i gjatë, gjë që ishte mjaft e madhe për atë kohë," tha autorja kryesore e studimit Laura Porro, një pedagoge në biologjinë qelizore dhe zhvillimore në University College London. nje deklarate. "Ai ndoshta do të ishte sjellë në një mënyrë të ngjashme me krokodilët modernë, që rrinë poshtë sipërfaqes së ujit dhe duke përdorur kafshimin e tij të fuqishëm për të kapur gjahun."

Crassigyrinus scoticus ishte përshtatur edhe për të gjuajtur gjahun në terrene moçalore. Rindërtimi i ri i fytyrës tregon se kishte sy të mëdhenj për të parë në ujin me baltë, si dhe linja anësore, një sistem ndijor që lejon kafshët të zbulojnë dridhjet në ujë.

Rindërtimi 3D i kafkës dhe nofullave të poshtme të Crassigyrinus scoticus në artikulim. Kockat individuale të paraqitura me ngjyra të ndryshme. A, pamje anësore majtas; B, pamje e përparme; C, pamje ventrale; D, pamje e pasme; E, nofullat e poshtme të artikuluara (pa kranium) në pamje dorsal; F, kraniumi dhe nofulla e poshtme në pamje të pjerrët dorsolateral; G, nofullat e poshtme të artikuluara në pamje të pjerrët dorsolateral.
Rindërtimi 3D i kafkës dhe nofullave të poshtme të Crassigyrinus scoticus në artikulim. Kockat individuale të paraqitura me ngjyra të ndryshme. A, pamje anësore majtas; B, pamje e përparme; C, pamje ventrale; D, pamje e pasme; E, nofullat e poshtme të artikuluara (pa kranium) në pamje dorsal; F, kraniumi dhe nofulla e poshtme në pamje të pjerrët dorsolateral; G, nofullat e poshtme të artikuluara në pamje të pjerrët dorsolateral. © Porro et al | Perdorim I drejte.

Edhe pse dihet shumë më tepër Crassigyrinus scoticus, shkencëtarët janë ende në mëdyshje nga një boshllëk pranë pjesës së përparme të feçkës së kafshës. Sipas Porro, hendeku mund të tregojë se skotiku kishte shqisa të tjera për ta ndihmuar të gjuante. Mund të ketë pasur një të ashtuquajtur organ rostral që e ndihmoi krijesën të zbulonte fushat elektrike, tha Porro. Përndryshe, skotiku mund të ketë pasur një organ të Jacobson-it, i cili gjendet te kafshët si gjarpërinjtë dhe ndihmon në zbulimin e kimikateve të ndryshme.

Në studimet e mëparshme, tha Porro, shkencëtarët rindërtuan Crassigyrinus scoticus me një kafkë shumë të gjatë, të ngjashme me atë të një ngjala Moray. "Megjithatë, kur u përpoqa të imitoja atë formë me sipërfaqen dixhitale nga skanimet CT, thjesht nuk funksionoi," shpjegoi Porro. "Nuk kishte asnjë shans që një kafshë me një qiell kaq të gjerë dhe një çati kaq të ngushtë kafke të kishte pasur një kokë të tillë."

Hulumtimi i ri tregon se kafsha do të kishte pasur një kafkë të ngjashme në formë me atë të një krokodili modern. Për të rindërtuar se si dukej kafsha, ekipi përdori skanime CT nga katër ekzemplarë të veçantë dhe bashkoi fosilet e thyera së bashku për të zbuluar fytyrën e saj.

“Sapo i kishim identifikuar të gjitha kockat, ishte paksa si një enigmë 3D me bashkim pjesësh figure,” tha Porro. "Unë zakonisht filloj me mbetjet e trurit, sepse kjo do të jetë thelbi i kafkës dhe më pas do të mbledh qiellzën rreth saj."

Me rindërtimet e reja, studiuesit po eksperimentojnë me një sërë simulimesh biomekanike për të parë se çfarë ishte në gjendje të bënte.


Studimi fillimisht u botua në Journal of Paleontology Vertebrate. 02 maj 2023.