Një i afërm i zhdukur i njeriut i varrosi të vdekurit e tyre 100,000 vjet përpara se njerëzit modern ta bënin këtë, pretendon studimi

Homo naledi, një i afërm i zhdukur i njeriut me një të tretën e madhësisë së trurit tonë, është varrosur dhe mund të ketë përkujtuar të vdekurit e tyre, sugjeron një studim i diskutueshëm.

I afërmi i zhdukur i njeriut homo naledi, truri i të cilit ishte sa një e treta e madhësisë së yni, varrosi muret e tyre të vdekura dhe të gdhendura të shpellave rreth 300,000 vjet më parë, sipas hulumtimit të ri që po përmbys teoritë e mbajtura prej kohësh se vetëm njerëzit modernë dhe kushërinjtë tanë neandertalë mund të bënin këto aktivitete komplekse.

Duke përdorur skanime kockash, paleoartisti John Gurche shpenzoi rreth 700 orë duke bërë një rindërtim të kokës së Homo Naledit.
Duke përdorur skanimet e kockave, paleoartisti John Gurche shpenzoi rreth 700 orë duke bërë një rindërtim të Homo Naledi's kokë. © Mark Thiessen, National Geographic | Perdorim I drejte.

Megjithatë, disa ekspertë thonë se provat nuk janë të mjaftueshme për të arritur në përfundimin homo naledi varrosën ose përkujtuan të vdekurit e tyre.

Arkeologët zbuluan së pari mbetjet e homo naledi në sistemin Rising Star Cave të Afrikës së Jugut në vitin 2013. Që atëherë, mbi 1,500 fragmente skeletore nga individë të shumtë janë gjetur në të gjithë sistemin 2.5 kilometra të gjatë.

Anatomia e homo naledi është i njohur për shkak të ruajtjes së jashtëzakonshme të mbetjeve të tyre; ata ishin krijesa dykëmbëshe që qëndronin rreth 5 metra të gjatë dhe peshonin 1.5 paund (100 kilogramë), dhe kishin duar të shkathëta dhe tru të vogël por kompleks, tipare që kanë çuar në debate rreth kompleksitetit të sjelljes së tyre. Në një studim të vitit 45 të botuar në revistë eLife, ekipi i Rising Star sugjeroi këtë homo naledi i kishin varrosur qëllimisht të vdekurit e tyre në sistemin e shpellave.

Një skemë e dy veçorive të varrimit që u zbuluan në dhomën e Dinaledit të Shpellës së Yllit në Ngritje. (A) Pozicioni i varrimeve në lidhje me gërmimet 2013–2016 përvijohet sipas sipërfaqes katrore. (B) Kjo është një fotografi e karakteristikave kryesore të varrimit. Tipari 1 është trupi i një ekzemplari të rritur Homo naledi. Karakteristika 2 tregon të paktën një trup të mitur në buzë të vendit të varrimit. (C) dhe (D) janë ilustrime që tregojnë se si ishin vendosur kockat brenda varreve.
Një skemë e dy veçorive të varrimit që u zbuluan në dhomën e Dinaledit të Shpellës së Yllit në Ngritje. (A) Pozicioni i varrimeve në lidhje me gërmimet 2013–2016 përvijohet sipas sipërfaqes katrore. (B) Kjo është një fotografi e karakteristikave kryesore të varrimit. Tipari 1 është trupi i a homo naledi ekzemplar i rritur. Karakteristika 2 tregon të paktën një trup të mitur në buzë të vendit të varrimit. (C) dhe (D) janë ilustrime që tregojnë se si ishin vendosur kockat brenda varreve. © Imazhet nga Berger et al., 2023 / National Geographic | Perdorim I drejte.

Këtë vit në një konferencë shtypi më 1 qershor, paleoantropologu Lee Berger, drejtuesi i programit Rising Star dhe kolegët e tij mbështesin këtë pretendim me tre studime të reja, të botuara të hënën (5 qershor) në serverin e paraprintimit bioRxiv, të cilët së bashku parashtruan provat më thelbësore deri më tani se homo naledi i varrosën qëllimisht të vdekurit e tyre dhe krijoi gdhendje kuptimplota në shkëmbin mbi varre. Gjetjet ende nuk janë shqyrtuar nga kolegët.

Hulumtimi i ri përshkruan dy gropa të cekëta në formë ovale në dyshemenë e një dhome shpelle që përmbanin mbetje skeletore në përputhje me varrosjen e trupave të mishit që ishin të mbuluar me sediment dhe që më pas u dekompozuan. Një nga varrosjet mund të ketë përfshirë edhe një ofertë varri: një objekt i vetëm guri u gjet në kontakt të ngushtë me kockat e dorës dhe kyçit të dorës.

Berger tha në konferencën për shtyp se "ne mendojmë se ata kanë përmbushur testin e lakmusit të varrimeve njerëzore ose varrimeve arkaike njerëzore". Nëse pranohen, interpretimet e studiuesve do të shtyjnë provat më të hershme të varrimit të qëllimshëm me 100,000 vjet, një rekord i mbajtur më parë nga Homo sapiens.

Një varrim adoleshentësh dhe një mjet i mundshëm guri u zbuluan brenda Paradhomave të Kodrës. Imazhet A dhe B janë skanime CT me prerje tërthore të veçorisë së veshur me suva të hequra nga dhoma. CF janë rikonstruksione dixhitale 3D të eshtrave në varrim, si dhe shkëmbi në formë vegle (portokalli) pranë dorës së fëmijës 13-vjeçar.
Një varrim adoleshentësh dhe një mjet i mundshëm guri u zbuluan brenda Paradhomave të Kodrës. Imazhet A dhe B janë skanime CT me prerje tërthore të veçorisë së veshur me suva të hequra nga dhoma. CF janë rikonstruksione dixhitale 3D të eshtrave në varrim, si dhe shkëmbi në formë vegle (portokalli) pranë dorës së fëmijës 13-vjeçar. © Imazhet nga Berger et al., 2023 / National Geographic | Perdorim I drejte.

Zbulimi i gdhendje abstrakte në muret e shkëmbinjve i sistemit Rising Star Cave sinjalizon gjithashtu se homo naledi kishte sjellje komplekse, sugjerojnë studiuesit në një tjetër paraprintim të ri. Këto linja, forma dhe figura të ngjashme me "hashtag" duket se janë bërë në sipërfaqe të përgatitura posaçërisht të krijuara nga homo naledi, i cili e lau shkëmbin përpara se ta gdhendte me një vegël guri. Thellësia, përbërja dhe rendi i linjës sugjerojnë se ato janë bërë me qëllim në vend që të formohen natyrshëm.

"Ka varrosje të kësaj specie direkt poshtë këtyre gdhendjeve," tha Berger, që sugjeron se kjo ishte një homo naledi hapësirë ​​kulturore. "Ata e kanë ndryshuar intensivisht këtë hapësirë ​​përgjatë kilometrave të sistemeve të shpellave nëntokësore."

Gdhendjet u gjetën në dhomën e varrimit në Hill Antechamber, si një formë kryqi me kokë poshtë. Ekziston gjithashtu një material i aplikuar mbi sipërfaqe për të nxjerrë në pah imazhet jo gjeometrike në dritë të ulët, megjithëse kjo ende nuk është analizuar.
Gdhendjet u gjetën në dhomën e varrimit në Hill Antechamber, si një formë kryqi me kokë poshtë. Ekziston gjithashtu një material i aplikuar mbi sipërfaqe për të nxjerrë në pah imazhet jo gjeometrike në dritë të ulët, megjithëse kjo ende nuk është analizuar. © National Geographic | Perdorim I drejte.

Në një tjetër printim paraprak, Agustín Fuentes, një antropolog në Universitetin Princeton, dhe kolegët eksplorojnë pse homo naledi përdori sistemin e shpellës. "Deponimi i përbashkët dhe i planifikuar i disa trupave në sistemin Rising Star" si dhe gdhendjet janë dëshmi se këta individë kishin një grup të përbashkët besimesh ose supozimesh rreth vdekjes dhe mund të kenë kujtuar të vdekurit, "diçka që dikush do ta quante 'pikëllim të përbashkët në njerëzit bashkëkohorë,” shkruan ata. Studiues të tjerë, megjithatë, nuk janë plotësisht të bindur nga interpretimet e reja.

“Njerëzit mund të kenë lënë shenja rriqrash në shkëmbinj. Kjo nuk mjafton për të kontribuar në këtë bisedë rreth të menduarit abstrakt, "tha Athreya. Ka edhe pyetje se si homo naledi u fut në sistemin Rising Star Cave; supozimi se ishte i vështirë qëndron në themel të shumë interpretimeve të studiuesve për sjelljen kuptimplote.