Njerëzit e hershëm amerikanë gjuanin armadilët gjigantë dhe jetonin brenda predhave të tyre

Glyptodonët ishin gjitarë të mëdhenj, të blinduar që u rritën në madhësinë e një Beetle Volkswagen dhe vendasit u strehuan brenda predhave të tyre gjigante.

Nëse ju pëlqen të dini për kafshët parahistorike, atëherë me siguri keni dëgjuar për armadilët gjigantë. Këto krijesa enden në tokë miliona vjet më parë dhe ato ishin një pjesë jetike e ekosistemit. Sot, ato janë zhdukur, por kanë lënë pas një trashëgimi të pasur se si janë përdorur nga kulturat indigjene në kohët parahistorike. Vitet e fundit, shkencëtarët kanë zbuluar shumë mënyra befasuese sesi vendasit përdorën armadilin gjigant për të mbijetuar, gjë që mund të çojë edhe në zhdukjen e tyre.

Njerëzit e hershëm amerikanë gjuanin armadilët gjigantë dhe jetonin brenda predhave të tyre 1
Paraqitja 3D e Glyptodons (armadillo gjigante) që jetuan në Amerikën Jugore dhe Qendrore nga afërsisht 5.3 milion deri në 11,700 vjet më parë, që do të thotë se njerëzit e hershëm bashkëjetuan me këto krijesa të mëdha. © AdobeStock

Armadillos gjigantë në Paleontologji

Njerëzit e hershëm amerikanë gjuanin armadilët gjigantë dhe jetonin brenda predhave të tyre 2
Glyptodonts, si ky fosil në Muzeun e Shkencave të Minesotës, kanë predha që janë shkrirë së bashku në një kube të ngurtë. © Ryan Somma/Flickr

Armadilët gjigantë i përkasin familjes së Glyptodontidae, një grup gjitarësh të zhdukur që jetuan në Amerikën e Jugut gjatë shek Epoka e Pleistocenit. Ato ishin kafshë masive, me peshë deri në 1,500 paund dhe me gjatësi deri në 10 këmbë. Ata kishin një armaturë unike kockore që i mbronte nga grabitqarët dhe u siguronte një mekanizëm të frikshëm mbrojtës.

Paleontologët kanë zbuluar disa lloje të armadillos gjigantë, duke përfshirë Glyptodon, Doedicurus dhe Panochthus. Këto specie kishin karakteristika të ndryshme fizike, por të gjithë kishin të njëjtën armaturë dhe ishin barngrënës.

Karakteristikat fizike të armadileve gjigante

Njerëzit e hershëm amerikanë gjuanin armadilët gjigantë dhe jetonin brenda predhave të tyre 3
Meshkujt e Doedicurus kishin bishta me thumba, të ngjashme me shkopin, që mendohej se ishin përdorur për të luftuar meshkujt e tjerë dhe ndoshta grabitqarët. © Peter Schouten

Armadilët gjigantë ishin krijesa unike me disa karakteristika fizike të pabesueshme. Ata kishin një predhë të trashë të blinduar kockore që u bë aq e madhe sa një Volkswagen Beetle dhe mbulonte të gjithë trupin e tyre, duke përfshirë kokën, këmbët dhe bishtin. Ky armaturë përbëhej nga mijëra pllaka kockore që ishin shkrirë së bashku, duke u siguruar atyre një mekanizëm të frikshëm mbrojtës kundër grabitqarëve.

Kthetrat e tyre ishin gjithashtu unike, dhe ato përdoreshin për të gërmuar strofulla, për të gjetur ushqim dhe për t'u mbrojtur kundër grabitqarëve. Ata kishin një feçkë të gjatë që e përdornin për të gjetur ushqim dhe dhëmbët e tyre ishin të dizajnuar për bluarjen e vegjetacionit.

Habitati dhe shpërndarja e armadileve gjigante

Armadilët gjigantë u gjetën në Amerikën e Jugut, veçanërisht në kullota dhe savana. Ata preferonin zona me bimësi të pasur dhe burime ujore dhe shpesh gjendeshin pranë lumenjve dhe liqeneve.

Ata njiheshin gjithashtu për gërmimin e sistemeve të gjera të strofkave që i përdornin për strehim dhe mbrojtje. Këto strofulla ishin shpesh disa metra të thella dhe u siguronin atyre një strehë të sigurt nga grabitqarët dhe kushtet ekstreme të motit.

Përdorimi i armadileve gjigante në kulturat indigjene

Armadillos gjigantë luajtën një rol jetik në jetën e kulturave indigjene në Amerikën e Jugut. Ata u gjuan për mishin e tyre, i cili ishte një burim i vlefshëm proteinash. Vendasit i përdornin edhe guaskat e tyre për qëllime të ndryshme, si për të bërë strehimore, vegla, madje edhe instrumente muzikore.

Në disa kultura, forca të blinduara kockore të armadileve gjigante u përdorën gjithashtu për qëllime fetare dhe shpirtërore. Ata besonin se armatura kishte veti mbrojtëse dhe mund të largonte shpirtrat e këqij.

Roli i armadileve gjigante në ekosistem

Armadilët gjigantë ishin barngrënës dhe ata luajtën një rol kritik në ekosistem duke ndihmuar në ruajtjen e ekuilibrit midis vegjetacionit dhe barngrënësve të tjerë. Ata ishin të njohur për të ngrënë bimë të forta, fibroze që barngrënësit e tjerë nuk mund t'i tresin, dhe ato ndihmuan në përhapjen e farave në të gjithë habitatin e tyre.

Gropat e tyre siguronin strehë edhe për kafshë të tjera, si brejtësit, zvarranikët dhe zogjtë. e tyre sistemet e gropave shpesh ishin kaq të gjera se ato mund të përdoren nga disa lloje të ndryshme në të njëjtën kohë.

Si u zhdukën armadilët gjigantë?

Arsyeja e saktë pse armadilët gjigantë u zhdukën ende nuk dihet, por shkencëtarët besojnë se gjuetia e njerëzve luajti një rol të rëndësishëm. Kur njerëzit mbërritën në Amerikën e Jugut, ata gjuanin shumë nga gjitarët e mëdhenj, duke përfshirë armadilët gjigantë, deri në zhdukje.

Njerëzit mund të kenë filluar të gjuajnë gliptodontë pas mbërritjes në Amerikën e Jugut, të cilat mund të kenë luajtur një rol në zhdukjen e tyre. © Heinrich Harder
Njerëzit mund të kenë filluar të gjuajnë gliptodontë pas mbërritjes në Amerikën e Jugut, të cilat mund të kenë luajtur një rol në zhdukjen e tyre. © Heinrich Harder

Humbja e këtyre kafshëve pati një ndikim të rëndësishëm në ekosistem dhe u deshën mijëra vjet që ekosistemi të rimëkëmbej. Sot, e vetmja dëshmi e ekzistencës së tyre janë kockat e tyre masive dhe trashëgimia që lanë pas në kulturat që vareshin prej tyre për mbijetesë.

Njerëzit e hershëm amerikanë gjuanin armadilët gjigantë dhe jetonin brenda predhave të tyre 4
Pampatherium është një tjetër specie e zhdukur e kafshëve parahistorike që ka jetuar në Amerikë gjatë Pleistocenit. Disa specie u zhdukën pikërisht në kufirin Pleistocen-Holocene. Pampatherët në përgjithësi u ngjanin armadileve gjigante, veçanërisht në formën e kafkës së saj, feçkës së gjatë dhe pranisë së tre zonave në karapace (shirita të lëvizshëm, mburoja skapulare dhe legenit). Ndër veçoritë që i dallojnë ata nga armadilët janë dhëmbët e pasmë, të cilët janë bilobat dhe jo si kunja. © Wikimedia Commons

Njerëzit gjuanin gjitarë deri në zhdukje në Amerikën e Veriut

Ashtu si Amerika e Jugut, Amerika e Veriut dikur ishte shtëpia e shumë gjitarëve të mëdhenj, si mamuthët, mastodonët dhe përtacët e tokës. Megjithatë, rreth 13,000 vjet më parë, këto kafshë filluan të zhdukeshin. Shkencëtarët besojnë se gjuetia e njerëzve ishte një nga arsyet kryesore pas zhdukjes së tyre.

Njerëzit e hershëm amerikanë gjuanin armadilët gjigantë dhe jetonin brenda predhave të tyre 5
Mamutët e leshtë, armadilët gjigantë dhe tre lloje devesh ishin në mesin e më shumë se 30 gjitarëve që u gjuan deri në zhdukje nga njerëzit e Amerikës së Veriut 13,000 deri në 12,000 vjet më parë. sipas modelit kompjuterik më realist e të sofistikuar deri më sot. © iStock

Ardhja e njerëzve (gjuetar-mbledhësve paleolitikë) në Amerikën e Veriut ishte një pikë kthese në historinë e ekosistemit dhe iu deshën disa mijëvjeçarë që ekosistemi të rikuperohej nga humbja e këtyre kafshëve unike miqësore me mjedisin.

Ardhja e njerëzve në Amerikën e Veriut besohet të ketë ndodhur mbi 15,000 deri në 20,000 vjet më parë (33,000 vjet më parë, sipas disa burimeve) përmes një ure tokësore që lidhte Siberinë e sotme, Rusinë dhe Alaskën, e njohur si Ngushtica e Beringut. Ky migrim ishte një ngjarje e rëndësishme që formësoi historinë e kontinentit dhe ndryshoi ekosistemin në mënyra që janë ende duke u studiuar nga shkencëtarët edhe sot e kësaj dite.

Një nga ndikimet më domethënëse të mbërritjes njerëzore në Amerikën e Veriut ishte futja e specieve të reja si kuajt, bagëtitë, derrat dhe kafshët e tjera të zbutura që u sollën së bashku me kolonët. Kjo çoi në ndryshime në bimësinë dhe përbërjen e tokës, duke rezultuar në zhvendosjen e specieve vendase dhe një seri ndryshimesh ekologjike.

Popullsia njerëzore në Amerikën e Veriut shkaktoi gjithashtu disa ndikime mjedisore përmes bujqësisë, gjuetisë dhe shpyllëzimit, duke rezultuar në zhdukjen e llojeve të ndryshme të kafshëve, duke përfshirë mamutët, përtacitë gjigantë të tokës dhe tigrat me dhëmbë saber.

Pavarësisht se shkaktuan ndryshime të rëndësishme ekologjike, njerëzit gjithashtu prezantuan metoda të reja bujqësore, teknologji të avancuara dhe krijuan ekonomi të reja që përmirësonin cilësinë e jetës së tyre. Si i tillë, ardhja e njerëzve në Amerikën e Veriut nuk mund të shihet vetëm nga një perspektivë negative, por ka sjellë edhe ndikime të rëndësishme pozitive në rajon.

Statusi aktual dhe ruajtja e armadileve gjigante

Fatkeqësisht, armadilët gjigantë prehistorikë janë zhdukur dhe nuk ka mbetur asnjë ekzemplar i gjallë. Megjithatë, trashëgimia e tyre jeton në kulturat që vareshin prej tyre për mbijetesë dhe në komunitetin shkencor që i studion ato për të kuptuar historinë e ekosistemit.

Njerëzit e hershëm amerikanë gjuanin armadilët gjigantë dhe jetonin brenda predhave të tyre 6
Studimet e ADN-së zbuluan se të afërmit më të afërt modernë të Glyptodonts janë armadilët rozë zanash (Chlamyphorus truncatus) dhe armadilët gjigantë (Priodontes maximus). © Fikr

Sot, ka disa përpjekje ruajtjeje për të mbrojtur habitatet e specieve të tjera armadillo, të tilla si armadillo me gjashtë breza dhe armadillo rozë zanash. Këto përpjekje janë kritike për ruajtjen e ekuilibrit të ekosistemit dhe ruajtjen e këtyre kafshëve unike për brezat e ardhshëm.

Fjalët përfundimtare

Armadilët gjigantë ishin krijesa magjepsëse parahistorike që luajtën një rol jetësor në ekosistemin dhe jetën e kulturave indigjene. Ata u gjuan deri në zhdukje nga njerëzit dhe humbja e tyre pati një ndikim të rëndësishëm në historinë e ekosistemit. Sot, ne mund të mësojmë nga trashëgimia e tyre dhe të punojmë drejt mbrojtjes së specieve të tjera armadillo dhe ruajtjen e ekuilibrit të ekosistemit.