Humbi teknologjinë e lartë: Si i prisnin të lashtët gurët me zë?

Një teori e paraqitur nga profesori Ivan Watkins thotë se njerëzit e lashtë të botës ishin në gjendje të prisnin gurë duke shfrytëzuar fuqinë e Diellit. Natyrisht, shumë nuk besojnë se mjetet e thjeshta ishin të mjaftueshme për të krijuar disa nga monumentet e vërteta të mrekullueshme të gurit të lashtë që shihen vetëm në çdo kontinent të botës. Nga Machu Picchu në Amerikën e Jugut deri në Rrafshnaltën e Gizës në Egjipt, çdo monument i lashtë na ka shtyrë të mendojmë dhe të besojmë fuqimisht se alienët e lashtë janë përgjegjës për këto mega projekte të lashta.

Piramidat egjiptiane
Piramidat egjiptiane © Flickr / Amstrong White

Natyrisht, mund të interpretohen imazhet dhe strukturat e shkrimeve të lashta në një sërë mënyrash të ndryshme, por disa intelektualë besojnë se dikur ekzistonte një qytetërim shumë më i avancuar që u shemb në fund të epokës së fundit të akullit – mbetjet e të cilit u shpërndanë nëpër botë.

Humbi teknologjinë e lartë: Si i prisnin të lashtët gurët me zë? 1
Një nga sarkofagët e granitit në Serapeum, Saqqara, Egjipt. Shumica e varrimeve në Serapeum mund të gjurmohen në mbretërimin e Amenhotep III, faraonit të nëntë të Dinastisë së 18-të gjatë viteve 1350 para Krishtit. Këto kuti graniti janë krijuar me saktësi të lartë që kanë një tolerancë brenda 1 mikron. Mbyllja e kapakut në thelb e bën arkën të mbyllet hermetikisht. Shumica e sarkofagëve brenda Serapeum u krijuan duke përdorur granit trëndafili, një shkëmb jashtëzakonisht i fortë i minuar në një gurore që ndodhet rreth 800 kilometra nga Saqqara. Kutitë e tjera brenda Serapeum u identifikuan se ishin bërë nga një material edhe më i fortë, dioriti, i gjetur me kuriozitet edhe më larg nga Saqqara. Studiuesit e zakonshëm argumentojnë se si kutitë u përpunuan dhe lustroheshin duke përdorur mjete primitive, të transportuara pa teknologji të tilla si rrota. Por a është vërtet kështu? © Credit Image: Public Domain

Një gjë është e sigurt, disa monumente antike tregojnë metoda të avancuara të punimit të gurit. Disa teoricienë besojnë se kjo nuk ishte për shkak të përdorimit të energjisë elektrike dhe mjeteve elektrike, por një teknologjie më efikase që shfrytëzoi forcat natyrore si dielli, era, uji ose zëri.

Teknologjia nuk është regjistruar në histori. Por nëse do të shfrytëzoheshin forcat natyrore, nuk do të kishte shumë prova të regjistruara në të dhënat arkeologjike përveç produktit të asaj teknologjie – që është ajo që ne shohim në formën e granitëve të shpuar në mënyrë perfekte, vazove të ndërlikuara me diorite dhe të përshtatura në mënyrë të përkryer në gurë të parregullt. muret. Ju nuk mund të shponi ose formoni gurin ashtu siç mund të bëni drurin ose metalin.

Humbi teknologjinë e lartë: Si i prisnin të lashtët gurët me zë? 2
Guri me dymbëdhjetë kënde është një artefakt arkeologjik në Cuzco, Peru. Ishte pjesë e një muri guri të një kështjelle (tempulli, sipas disave) Inka të quajtur 'Saqsaywaman' dhe konsiderohet të jetë një objekt i trashëgimisë kombëtare. Kultura e lashtë lokale arriti të gdhendte gurë të mëdhenj për t'u përshtatur në mënyrë të përkryer së bashku për të formuar një mur gjigant. Gurët u vendosën së bashku pa llaç dhe ende mund të gjenden sikurse ishin vendosur fillimisht. Vini re se Peruja shtrihet në një rajon të prirur ndaj tërmeteve dhe se ka vetëm pak pemë në këtë lartësi. Megjithatë njerëzit ishin në gjendje të gdhendnin dhe lëviznin këtë gurë. © Kredia e imazhit: Wikimedia Commons
Humbi teknologjinë e lartë: Si i prisnin të lashtët gurët me zë? 3
Në Karnak, i cili është një kompleks i madh tempulli pranë Luksorit, Egjipt, shumë shembuj të vrimave të shpimit të bërthamës së lashtë dhe një diametri i të cilit është më i madh se dora e njeriut. Siç mund ta shihni në fotografi, vetë muri i stërvitjes ishte më i hollë se shembujt e shekullit të 21-të, madje edhe inxhinierët dhe ekspertët e minierave që e kanë parë nuk mund të shpjegojnë se nga çfarë materiali do të ishte bërë stërvitja për të ruajtur formën dhe qëndrueshmërinë e saj. i hollë. © Credit Image: Origjina e lashtë

Sidomos, gurët e fortë si graniti apo dioriti si
ato janë bërë nga minerale të ndërthurura jashtëzakonisht të forta që konsumojnë mjetet përpara se të arrihet ndonjë përparim real.

Veglat e lashta prej guri dhe metali (që na thuhet se janë përdorur) do të kishin shumë pak ndikim në shkëmbinjtë e fortë magmatikë. Pra, arkeologjisë sigurisht i mungon diçka në epokën moderne. Duhen mjete me majë diamanti dhe shumë lëng ftohës për të arritur veprat e muraturës me gurë që shohim në të kaluarën e largët. Dhe madje edhe tani, është një proces relativisht i ngadaltë dhe i vështirë që na çon në një teori tjetër se si e arritën atë duke shfrytëzuar fuqinë e dridhjeve të pirunit akordues të zërit.

Shpimi zanor dhe levitimi akustik janë gjithmonë ato lloj tingujsh që mund të përdoren për përfitime teknologjike dhe janë të gjitha shkencërisht të realizueshme duke përdorur metoda dhe materiale jo vetëm moderne, por edhe të lashta. Pra, si funksionon shpimi zanor?

Epo, me fjalë të thjeshta, kur dridhjet e zërit të një frekuence të caktuar dërgohen përmes një stërvitjeje apo edhe përmes diçkaje aq të thjeshtë si një tub metalik, ai mund të dridhet në atë mënyrë që të veprojë si një çekiç me frekuencë shumë të lartë.

Stërvitja mezi duhet të rrotullohet pasi ndikimet vibruese dhe thyerja bëjnë punën në krahasim me shpimin konvencional. Metoda është në fakt më e shpejtë, kështu që më pak konsumim i pjesëve të veglave kërkon më pak energji. Mund të imagjinohet, madje mund ta ktheni dorezën e një piruni të madh akordues në një shufër prerëse, pavarësisht nëse është tub shpimi ose copa stërvitjeje. Edhe një tub bakri mund të pritet në granit duke përdorur këtë metodë.

Humbi teknologjinë e lartë: Si i prisnin të lashtët gurët me zë? 4
Tingulli shkakton një lëvizje radiale të krahëve, të cilat përkthehen në një lëvizje gjatësore të majës së pirunit akordues. © Credit Image: Public Domain

Për ta kthyer një pirun akordimi në një stërvitje zanore, frekuenca rezonante e shufrës prerëse duhet të përputhet me frekuencën e pirunit që është ngjitur në të.

Shkencërisht, mënyra se si funksionon është dridhjet e përshkuar nga këmbët e pirunit të njohura si 'pina' që lëvizin pjesën e poshtme të formës U lart e poshtë. E cila dërgon dridhje të gjata të përjetshme përmes shufrës prerëse deri në frekuencën rezonante të shufrës. Këto dridhje krijojnë valë në këmbë me dridhje maksimale në fillim dhe në fund të shufrës dhe ka një pikë pa dridhje në mes ku mund të ngjitet një dorezë.

Për shembull, fijet, 30 centimetra të gjata dhe 3 centimetra të trasha, bëjnë një frekuencë rezonante prej 1,100 Hertz. Do të kërkohet një shufër 1.5 metër e gjatë për të lejuar prerjen.

Humbi teknologjinë e lartë: Si i prisnin të lashtët gurët me zë? 5
Vini re se sa e gjatë është shufra në lidhje me pirunin dhe se si duket në të vërtetë si një treshe ose oonh. Mund të funksionojë edhe si një armë e mprehtë nëse gozhdat janë mprehur. © Credit Image: Ancient Architects

Në mitologjinë egjiptiane, perëndia e skifterit horus lidhet me fuzhnjët, por ndoshta prova më e qartë për shpimin zanor na ka ngulur sytë në fytyrë për mijëvjeçarë.

Një simbol ose objekt i zakonshëm që shihet kaq shpesh në artin e lashtë egjiptian është 'skeptri'. Ai shfaqet në artin e relikeve dhe hieroglifet që lidhen me fenë e lashtë egjiptiane. Është një staf i gjatë i drejtë me një fund të pirun. Fundi i kundërt ndonjëherë shihet të jetë një kokë e stilizuar në kafshë, por ndoshta kjo është në të vërtetë një mjet prerës.

ankh, Jedi dhe skeptri.
Tre simbolet më të rëndësishme që shfaqen shpesh në të gjitha llojet e veprave të artit egjiptian, nga amuletet e ndryshme deri te arkitektura, ishin ankh, Jedi dhe skeptri. Këto shpesh përshkruheshin në mbishkrime dhe shfaqeshin gjithashtu në sarkofagë, të gjitha së bashku ose veçmas. Forma e secilit përfaqëson vlerën e përjetshme: ankh përfaqësonte jetën, stabilitetin Jedi dhe forcën e skeptrit. © Wikimedia Commons

Skeptri ishte një simbol i fuqisë dhe sundimit. Dhe megjithëse ka një sërë asociacionesh të tjera mitologjike dhe simbolike, mund të jetë, kuptimi i vërtetë humbi gjatë historisë dinastike të Egjiptit të lashtë. Ajo që u bë simbol i pushtetit ndoshta dikur ishte fjalë për fjalë një objekt pushteti. Por historianët dhe arkeologët e zakonshëm dëshmojnë se veglat tradicionale prej guri dhe metali janë përdorur për të krijuar blloqe guri dhe zbukurime. Dhe kjo është e gjitha për shkak të përshkrimeve të artit të punimit të gurit në relievet e luftës nga dinastia e 5-të deri në dinastinë e 26-të.

Por si fillim, kur analizoni granitet e shpuar, është e qartë se këto metoda sigurisht që nuk krijuan vrimat e shpimit kur shikoni vrimat që nuk kalojnë deri në fund të granitit. Perimetri i vrimës rrethore ka një brazdë më të thellë, që nënkupton se është krijuar me një tub metalik dhe nuk do të ishte e mundur të pritej në granit thjesht duke përdorur një tingull tubi metalik dhe punë manuale, siç besojmë ne. Por ju mund ta prisni granitin me efikasitet dhe shpejt me një tub metalik nëse përdorni metoda të shpimit me zë.

Në imazhet e lashta egjiptiane, ne shohim përdorimin e mjeteve të thjeshta të dorës për të bërë vazo dhe tasa prej guri. Por një metodë e tillë edhe në lidhje me rërën nuk do të ishte në gjendje të bluajë me efikasitet gurë si graniti ose dioriti, dhe të krijojë strijat ose shenjat e veglave që shohim brenda objekteve egjiptiane të shpuara.

Për më tepër, punimet me gurë më të mahnitshme dhe më të vështira të krijuara nga gurët më të fortë janë zakonisht në Mbretërinë e Vjetër, para dinastisë së 5-të, dhe shumë prej tyre ishin në të vërtetë para-dinastike. Nuk ka dyshim se punimet e gurit nga dinastia e 5-të e tutje mund të ishin krijuar nga veglat e thjeshta prej guri, pasi shkëmbi i përdorur për të bërë artefakte të tilla ishte zakonisht më i butë si gur ranor alabastri dhe gur gëlqeror.

Përshkrimi më i vjetër i një shpimi shkëmbi është një hieroglif i njohur si U24, i parë për herë të parë në një varr të dinastisë së tretë. Ndoshta hieroglifi përshkruan në të vërtetë një mjet pirun akordimi dhe jo një përshkrim të një stërvitjeje tradicionale guri me maniak, siç na thuhet.

Disa studiues besojnë se kanë gjetur gdhendje të lashta egjiptiane të dy pirunëve akordues të lidhur me tela në një statujë të Isis dhe Anubis. Kjo është një mënyrë për t'i bërë ata të rezonojnë në një frekuencë specifike për një kohë të gjatë për të prerë gurin pa i goditur me çekiç.

Humbi teknologjinë e lartë: Si i prisnin të lashtët gurët me zë? 6
Statujat u etiketuan Isis dhe Wepwawe (Anubis) në ekspozitën egjiptiane në Muzeun Metropolitan të Artit në Manhatan. Midis dy statujave është gdhendja e dy pirunëve akordues të lidhur me tela. © Kredia e imazhit: Wikimedia Commons

Ekziston gjithashtu një imazh tjetër nga një vulë cilindrike sumeriane që tregon një skenë muzikore dhe një muzikant shihet qartë duke mbajtur një pirun akordimi.

Shumë studiues të pavarur kanë vërtetuar se ju mund të hapni vrima nëpër shkëmbinj të fortë me tub bakri, duke përdorur metoda të shpimit zanor. Dhe me kërkime të reja në vendet e lashta megalitike në të gjithë botën, ne po zbulojmë se akustika u kuptua gjerësisht nga të lashtët dhe sigurisht që u mor parasysh gjatë ndërtimit të strukturave prej guri.

Humbi teknologjinë e lartë: Si i prisnin të lashtët gurët me zë? 7
Qëndrimi në këmbët e një kulle të rrallë të rrumbullakët të stilit irlandez të shekullit të 11-të në buzë të varrezave në Abernethy, Perth dhe Kinross, Skoci, është ky gur piktish i klasit 1. Ai përmban një "pirun akordimi" vertikal pas një çekiçi, një kokë sëpatë dhe një dizajn gjysmëhënës dhe shufrës V. Mund të jetë një tregues se është përdorur si mjet. © Kredia e imazhit: Iain WG Forbes 2010

Kjo linjë relativisht e re e kërkimit arkeologjik njihet si 'Arkeoakustika' dhe vërehet në vende të tilla si Stonehenge në Angli, Kalendari i Adamit në Afrikën e Jugut dhe Gobekli Tepe në Turqi - për të mos përmendur Piramidën e Madhe të Egjiptit. Ata të gjithë ndajnë veti të padiskutueshme akustike që mund të kenë përforcuar valët e zërit për të dridhur veglat e pirunit në një hap konstant dhe lejojnë metodën në dukje të avancuar të prerjes së gurit që u ka shpëtuar studiuesve historikë për kaq shumë vite.