Të gjitha fluturat evoluan nga mola e lashtë në Amerikën e Veriut 100 milionë vjet më parë

Në një pemë të re të jetës, shkencëtarët kanë zbuluar se si fluturat evoluan dhe pushtuan planetin.

Flutura është një nga insektet më të bukura dhe më të dashura në botë, por pak dihet se nga e kanë origjinën dhe si evoluan.

Fluturat 100-milion-vjeçare
Hapësira e krahëve më shumë se 15 cm Krahë blu me model me pika të bardha. Morpho është një gjini fluturash nga Amerika Qendrore dhe Jugore, që numëron rreth 80 lloje. © Istock/Përdoruesi10095428_393

Kohët e fundit, shkencëtarët kanë rindërtuar pemën më të madhe flutur të jetës ndonjëherë, e cila ka sjellë njohuri të reja për prejardhjen e këtyre krijesave.

Ky hulumtim ka treguar se fluturat e para evoluan nga mola e lashtë në Amerikën e Veriut afërsisht 100 milion vjet më parë.

Pangaea, superkontinenti, po shpërbëhej në atë kohë dhe Amerika e Veriut u nda në dysh nga një rrugë detare që ndante Lindjen nga Perëndimi. Fluturat e kanë origjinën në skajin perëndimor të këtij kontinenti.

Vlerësohet se aktualisht ekzistojnë 20,000 lloje të ndryshme fluturash dhe mund t'i gjeni në çdo kontinent përveç Antarktidës. Megjithëse shkencëtarët e dinin se kur lindën fluturat, ata ende nuk ishin të sigurt për rajonin nga dolën dhe dietën e tyre më të hershme.

Shkencëtarët, të udhëhequr nga Akito Kawahara, kurator i Lepidoptera (fluturave dhe tenjave) në Muzeun e Historisë Natyrore të Floridës, ndërtuan pemën e re të fluturës së jetës duke renditur 391 gjene nga mbi 2,300 lloje fluturash nga 90 vende, që përbëjnë 92% të të njohurve. gjini.

Fluturat 100-milion-vjeçare
Fluturat (Papilionidae; Pieridae): 1a+b) Bisht dallëndyshe e Botës së Vjetër (Papilio machaon) me vemje (1a); 2a+b) Bisht dallëndyshe (Iphiclides podalirius) me vemje (2a); 3a+b) Lakra e bardhë (Pieris brassicae) me vemje (3a); 4a+b) E bardha me vena të zeza (Aporia crataegi) me vemje (4a); 5a+b) Lakra e vogël e bardhë (Pieris rapae) me vemje (5a). Litografi me ngjyrë dore, botuar në 1881. © Istock/ZU_09

Studiuesit përpiluan të dhëna nga burime të shumta në një bazë të dhënash të disponueshme publikisht. Ata përdorën 11 fosile të rralla fluturash si standard për t'u siguruar që pikat e degëzimit të pemës së tyre të jetës përputheshin me periudhën kohore të degëzimit të shfaqur nga fosilet. "Është studimi më i vështirë në të cilin kam qenë ndonjëherë pjesë dhe u desh një përpjekje masive nga njerëzit në të gjithë botën për ta përfunduar," sipas Kawahara.

Gjetjet, të publikuara më 15 maj në revistë Ekologjia dhe Evolucioni i Natyrës, demonstrojnë se fluturat evoluan nga paraardhësit e molës barngrënëse të natës afërsisht 101.4 milionë vjet më parë. Kjo vendos fluturat e para në mesin e Kretakut, duke i bërë ata bashkëkohës të dinosaurëve.

Fluturat evoluan dhe u përhapën në atë që tani është Amerika e Jugut. Disa udhëtuan për në Antarktidë, e cila në atë kohë ishte më e ngrohtë dhe mbeti e lidhur me Australinë. Ata kishin mbërritur në pikën më veriore të Australisë kur dy masat tokësore u ndanë, një proces që filloi rreth 85 milionë vjet më parë.

Fluturat më pas kaluan Urën e Tokës së Beringut, e cila fillimisht lidhte Rusinë dhe Amerikën e Veriut dhe mbërritën në atë që sot është Rusia 75-60 milionë vjet më parë.

Fluturat 100-milion-vjeçare
Pema e fluturës e jetës u gjurmua në Amerikën e Veriut 100 milionë vjet më parë. © Kawahara et al / Perdorim I drejte

Më pas ata migruan në Azinë Juglindore, Lindjen e Mesme dhe Bririn e Afrikës në Afrikë. Ata madje arritën në Indi, e cila atëherë ishte një ishull i izoluar, rreth 60 milionë vjet më parë.

Çuditërisht, zgjerimi i fluturave ngeci në skajin e Lindjes së Mesme për 45 milionë vjet, derisa përfundimisht u zgjerua në Evropë rreth 45-30 milionë vjet më parë për shkaqe të pashpjegueshme. Sipas Kawahara, numri i ulët i llojeve të fluturave në Evropë tani krahasuar me rajonet e tjera të botës pasqyron këtë ndërprerje.

Një ekzaminim i 31,456 të dhënave të bimëve pritëse të fluturave zbuloi se fluturat fillestare kishin ngrënë me bimë bishtajore. Bishtajoret janë të përhapura praktikisht në çdo ekosistem, megjithatë, shumica e tyre nuk kanë përbërës të fuqishëm mbrojtës kundër ushqyerjes me insekte. Shkencëtarët besojnë se këto karakteristika janë ato që i kanë mbajtur fluturat në dietë me bishtajore për miliona vjet.

Sot, fluturat hanë bimë nga disa familje bimore, por shumica ngjiten pas një familjeje të vetme bimore. Përafërsisht dy të tretat e të gjitha specieve të gjalla kullosin në një familje të vetme bimore, kryesisht në familjet e grurit dhe bishtajoreve. Çuditërisht, paraardhësi më i fundit i zakonshëm i bishtajoreve është afërsisht 98 milionë vjet i vjetër, që përafërsisht korrespondon me origjinën e fluturave.

Si përfundim, pema më e madhe e jetës flutur në botë i ka lejuar shkencëtarët të rindërtojnë historinë magjepsëse evolucionare të fluturave. Është e pabesueshme të mendosh se fluturat e para evoluan 100 milionë vjet më parë në atë që tani është Amerika Qendrore dhe Veriore.

Studimi na ofron një mori informacionesh në lidhje me historinë evolucionare të fluturave dhe tenjave dhe na ndihmon të kuptojmë më mirë krijesat e ndryshme dhe të bukura që shohim duke fluturuar rreth nesh.

Ndërsa vazhdojmë të mësojmë më shumë për historinë e tyre dhe habitatet e tyre aktuale, ne mund të punojmë drejt mbrojtjes dhe ruajtjes së tyre për t'i shijuar brezat e ardhshëm.