A ekzistonte një civilizim tjetër i përparuar në Tokë para njerëzve?

Graham Hancock konsiderohet një njohës kur bëhet fjalë për "shoqëritë njerëzore të përparuara para asaj që njohim", domethënë "kulturën amë" që i parapriu qytetërimeve të mëvonshme të lashta.

Egjipt
© 2014 - 2021 BlueRogueVyse

Megjithëse ideja e qytetërimeve të lashta dhe teknologjia e tyre e mundshme konsiderohet nga disa si "pseudo-shkencore", ka shumë indikacione që zbulojnë një përdorim të mundshëm të mekanizmave të avancuar teknologjikë në të kaluarën e largët. Nëse eliminojmë idenë e të huajve që erdhën për të udhëzuar paraardhësit tanë, disa nga idetë që Hancock ka kontribuar me kalimin e kohës mbeten si rezultat.

Graham Bruce Hancock
Graham Bruce Hancock © Wikimedia Commons

Historia na tregon se arritjet para-primitive të njeriut nuk ishin të avancuara teknikisht, por megalitet dhe artefaktet dhe proceset e mendimit, aq sa mund të përcaktohet, që duken çuditërisht jashtë sinkronizimit me atë që u arrit nga paraardhësit tanë të lashtë. Kjo tregon diçka që mund të ketë paraprirë për atë që qytetërimi ynë ishte i aftë dhe atë që arriti disi pas rreth 10,000 vjet para Krishtit

Strukturat nëntokësore dhe nënujore dhe disa objekte të dukshme duket se kanë një premisë të bazuar në njohuritë që dikur njiheshin dhe shfaqeshin në vend ose në tekstet e lashta që janë zhdukur për shkak të shkatërrimit njerëzor ose katastrofave mjedisore: zjarri që u shua veprat në Bibliotekën e Aleksandrisë (48 para Krishtit) ose Shpërthimin e Vezuvit (79 pas Krishtit), për të mos përmendur përmbytjen e madhe të regjistruar në tekstet e lashta si një ngjarje "mitike" që "shkatërroi botën (e njohur)".

Gobekli Tepe
Shtyllat në formë T në Gobekli Tepe janë gdhendur me duar të stilizuara, rripa dhe rroba.

Strukturat e Göbekli Tepe tregojnë një shoqëri para 10,000 njerëzve me një mendim interesant dhe jashtë sinkronizimit pak para shfaqjes së shoqërive sumeriane (mesopotamiane), nga të cilat ne kemi të dhëna dhe dëshmi.

Nëse dikush merr parasysh "teoritë" e Erich von Däniken "Qerret e perëndive?" dhe zëvendësojini ato, zëvendësojini ato, me mendimin e Graham Hancock, ideja e një njerëzimi më të hershëm dhe më të ndritshëm ekzistonte në Tokë, dikush do të ketë diçka jo aq të tërbuar sa teza e ET.

Por çfarë mund të ndodhë me atë qytetërim të shkëlqyer dhe mahnitës të lashtë njerëzor? Answershtë një përgjigje shumë e vështirë për tu dhënë. Sidoqoftë, si në çdo shoqëri që arrin një pikë të lartë, lindin probleme si fatkeqësitë mjedisore, mbipopullimi, luftërat, etj.

Dhe megjithëse nuk kemi një përgjigje për këtë enigmë, ne mund të skicojmë disa mundësi duke vëzhguar skenarin aktual dhe duke e plotësuar atë me gjetjet e kaluara. Ndoshta historia përsëritet, historia e qytetërimit tonë.