12 shpikje të lashta përpara kohës së tyre

A e dini se kompjuteri i parë u krijua në 100 para Krishtit?

Ka shpikje që duket se janë krijuar në ditët moderne, por ato janë krijuar në të vërtetë shumë shekuj e madje edhe mijëra vjet më parë.

12 shpikje të lashta përpara kohës së tyre 1
© Kredia e imazhit: Wikimedia Commons

Këtu është një listë e 12 teknologjive dhe shpikjeve më të përparuara antike që ishin përpara kohës së tyre:

1 | Kirurgji kozmetike dhe montim protezash - 3,000 para Krishtit

12 shpikje të lashta përpara kohës së tyre 2
Protetika e ka origjinën nga Lindja e Afërt e lashtë rreth 3000 para Krishtit, me dëshmitë më të hershme të protetikës që u shfaqën në Egjiptin e lashtë dhe Iranin. © Kredia e imazhit: Wikimedia Commons

Instalimi i parë i regjistruar i protezës në histori për të korrigjuar defektin e pamjes ndodhi në Egjiptin e lashtë, mijëra vjet më parë. Ishte një gisht protezë prej druri, e gjetur në një mumje. Edhe pse është një gisht artificial, është punuar me kujdes dhe duket se ndihmon personin që e mbart atë mjaft lehtë.

12 shpikje të lashta përpara kohës së tyre 3
Pllakat VI & VII të Papirusit Edwin Smith në Dhomën e Librave të Rrallë, Akademia e Mjekësisë në Nju Jork

Trajtimet për riparimin plastik të hundës së thyer përmenden së pari në Papirusi Edwin Smith, një transkriptim i një teksti mjekësor të Egjiptit të Lashtë. Shtë një nga traktatet më të vjetra kirurgjikale të njohura, e datuar në Mbretërinë e Vjetër nga 3000 në 2500 pes.

12 shpikje të lashta përpara kohës së tyre 4
Metoda e lashtë indiane e rindërtimit të hundës, ilustruar në Revistën Gentleman's, 1794 © Credit Image: Wikimedia Commons

Një shembull tjetër i operacioneve të lashta plastike u krye në Indi në 800 para Krishtit kur një burrë u rindërtua nga ura e hundës duke përdorur lëkurën në ballë dhe faqe.

Përveç këtyre, Sushruta, një mjek indian gjatë shekullit të 6 para Krishtit, dha kontribute të rëndësishme në fushën e kirurgjisë plastike dhe kataraktit që ne ende ndjekim.

2 | Sistemi i kullimit - rreth 2,600 pes

12 shpikje të lashta përpara kohës së tyre 5
Sistemi i Kullimit Mohenjo-Daro © Harappa.Com

Sistemet e para të sofistikuara të kullimit në historinë njerëzore u gjetën në Mohenjo Daro Harappan, dy nga vendbanimet më të mëdha të qytetërimit të Luginës së Lumit Indus, tani në Pakistan. Kishte tualete të plota publike, pishina dhe një sistem kanalizimi për të gjithë qytetin.

Përveç kësaj, disa sisteme të lashta kullimi u gjetën në qytetet e lashta të Babilonisë, Kinës dhe Romës, dhe ato ekzistojnë edhe sot.

3 | Armët e zjarrit - rreth 420 pes

12 shpikje të lashta përpara kohës së tyre 6
Një anije bizantine përdor zjarrin grek kundër një anijeje të rebelit, Thomas the Slav, 821. Ilustrim i shekullit të 12-të nga Skylitzes Madrid © Credit Image: Wikimedia Commons

Kjo armë vdekjeprurëse, e quajtur Zjarri Grek, u përdor nga perandori Romak Lindor si një armë e shkatërrimit në masë të anijeve të armikut. Ishte një tub bakri, që lëshonte një kimikat shumë të ndezshëm nga brenda. Në fillim, një pompë lëkure dhe druri do të përdoret për të injektuar këtë kimikat në tub. Në krye të tubit, ishte një person që qëndronte me zjarr kur rryma e kimikateve sapo shpërtheu, dhe ai do të ndizet para se të gjuhej në anijet e armikut. Madje mund të digjet dhunshëm mbi ujë.

Megjithëse Zjarri Grek u përdor për herë të parë nga Romakët e rrethuar në Kostandinopojë midis 673 pas Krishtit dhe 678 pas Krishtit, historiani Athinas Tukididi përmend se në rrethimi i Deliumit në 424 para Krishtit u përdor një tub i gjatë mbi rrota i cili shpërtheu flakët përpara duke përdorur një shakull të madhe.

4 | Ora me zile - rreth 400 para Krishtit

12 shpikje të lashta përpara kohës së tyre 7
Ora me zile e Platonit ishte pajisja e parë zgjuese në historinë njerëzore, Muzeu Kotsanas, Herakleion © TripAdvisor

Në kohët e lashta, filozofi grek Platoni përdori një ujëmatës të aftë për të lëshuar një sinjal se ishte koha për ligjëratat e tij në agim. Orë të ngjashme me bazë uji u krijuan më vonë në Romën e lashtë dhe Lindjen e Mesme.

5 | Robot - 323 para Krishtit

12 shpikje të lashta përpara kohës së tyre 8
Nga libri që u përpoq të shpjegonte iluzionet që qëndronin pas automatikut të lojës së shahut Kempelen (i njohur si Turk) pas rindërtimit të pajisjes. 1789, Biblioteka e Universitetit Humboldt © Kredia e imazhit: Wikimedia Commons

Versionet e hershme të robotëve modernë, në formë femre, u vendosën sipër një far në ishullin Pharos në Aleksandri, Egjipti i lashte. Gjatë ditës, ata mund të ktheheshin dhe të trokisnin zile. Natën, ata bënin tinguj të fortë si bori, duke sinjalizuar marinarët për distancën e bregdetit.

6 | Pajisja për matjen e distancës - shekulli i 3 -të para Krishtit

12 shpikje të lashta përpara kohës së tyre 9
Heroi i Aleksandrisë (10 pas Krishtit – 70 pas Krishtit) përshkruan një pajisje të ngjashme odometër në kapitullin 34 të Dioptras së tij. Ky është rikonstruksioni i odometrit të Heroit, Qendra Shkencës e Selanikut dhe Muzeu i Teknologjisë. © Kredia e imazhit: Wikimedia Commons

Fizikani grek Arkimedi ishte i pari që shpiku një pajisje (rrugëmatës) për të matur distancën e përshkuar nga një automjet. Duket si një rresht rrotash të vogla, të gdhendura, që përfaqësojnë gjatësinë e udhëtimit të automjetit. Edhe pse pajisja u përshkrua për herë të parë nga Vitruvi rreth viteve 27 dhe 23 para Krishtit, shpikësi aktual besohet të jetë Arkimedi i Sirakuzës (rreth 287 para Krishtit - rreth 212 para Krishtit) gjatë Luftës së Parë Punike.

Një pajisje e ngjashme u gjet në Kinën e lashtë, e shpikur nga Zhang Heng, një shkencëtar në Dinastinë Han Lindore.

7 | Bateritë - rreth shekullit të 3 para Krishtit

12 shpikje të lashta përpara kohës së tyre 10
Në vitin 1938, arkeologu gjerman Wilhelm Konig gjeti një kavanoz balte të lashtë me pamje të çuditshme dhe të tjerë si ai si pjesë e një koleksioni në Muzeun Kombëtar të Irakut, që i atribuoheshin Perandorisë Parthiane © Image Credit: History InsideOut

Kjo vazo balte, e quajtur Bateria e Bagdadit, është i pajisur me një tub bakri dhe një shufër hekuri brenda. Mendohet se është i aftë të gjenerojë energji elektrike nga reaksioni i oksidimit brenda enës. Fakti është, njerëzit ende nuk e dinë se për çfarë shërben kjo fuqi sepse në atë kohë nuk kishte pajisje gjeneruese të energjisë elektrike. Ekziston një teori që përdoret për të trajtuar sëmundjet, dhe një teori tjetër është se kjo bateri përdoret për të ruajtur dokumente të rëndësishme. Askush nuk e di në mënyrë të përsosur se çfarë po ndodhte atje me këto pjesë të çuditshme.

8 | Dyert automatike - shekulli I pas Krishtit

12 shpikje të lashta përpara kohës së tyre 11
Imazh i animuar nga P. Hausladen, RS Vöhringen © Image Credit: Origin Ancient

Në Greqinë e lashtë, njerëzit dinin të bënin dyer automatike në tempull, të mundësuar nga motorët me avull. Njerëzit do të ndiznin një zjarr poshtë altarit, mbi të cilin ishin tuba që përmbanin ujë. Avulli i lëshuar do të kthente turbinën dhe do të ndihmonte që dera e tempullit të hapet automatikisht. Ky truk gjithashtu krijon një iluzion misterioz të paqartë brenda tempullit.

9 | Makinë shitëse - shekulli I pas Krishtit

12 shpikje të lashta përpara kohës së tyre 12
Makinë e lashtë e shpërndarjes së ujit të shenjtë që funksiononte me monedha. © Kredia e imazhit: Wikimedia Commons

Sot, makinat shitëse mund të shesin pothuajse gjithçka, nga lodrat deri tek pijet dhe ushqimet e nxehta dhe të ftohta. Por në kohët e vjetra, me këtë makinë, njerëzit mund të blinin vetëm ujë të shenjtë për të larë duart në tempuj. Kur një monedhë futet në makinë, sistemi i saj automatikisht shkarkon një sasi të caktuar uji në duart e klientit (vizitorit).

10 | Sizmograf - 132 pas Krishtit

12 shpikje të lashta përpara kohës së tyre 13
Një kopje e sizmoskopit të Zhang Heng. Ishte bërë prej bronzi të zi, në formë si një kavanoz verë, i rrethuar nga tetë dragonj, koka e dragoit përballë tetë kalamajtë në tetë drejtime. Çdo dragua dhe kalamaj lidhet me një pikë busull, kështu që mund të tregojë shpejt saktësisht se ku është katastrofa për të dërguar përforcime. Isshtë paraqitur në Chabot Space & Science Center në Oakland, California. © Image Credit: Public Domain

Një shpikje tjetër e pabesueshme e Zhang Heng, një pajisje paralajmëruese për tërmet. Ai gjurmoi dhe regjistroi të gjitha fenomenet në tërmetet dhe më pas kaloi shumë kohë duke hulumtuar dhe shpikur një makinë matëse dhe parashikuese të tërmetit të quajtur "meteor weathervane". Edhe pse duket pak e çuditshme, është jashtëzakonisht e saktë. Kur një tërmet është gati të ndodhë, një top i vogël bakri do të lëshohet nga njëra prej tetë gojëve të dragoit dhe do të lëshohet në gojën e zhavorës përkatëse më poshtë, duke sinjalizuar drejtimin e tërmetit.

11 | Syze dielli - shekulli i 10 -të pas Krishtit

12 shpikje të lashta përpara kohës së tyre 14
Syzet e borës së Eskimos © Kredia e Imazhit: Fandom

Syzet e para të diellit u shpikën nga Eskimezët për të mbrojtur sytë e tyre nga shkëlqimi i diellit në dëborë. Sidoqoftë, ata nuk kanë asnjë gotë të bashkangjitur, por përkundrazi janë një pajisje për mbrojtjen e syve të gdhendur nga fildishi i rimorkios, i cili ka dy boshllëqe ose dy vrima të vogla për të parë rrugën.

12 shpikje të lashta përpara kohës së tyre 15
Syze kuarci të tymosura kineze, shekulli i 12 -të pas Krishtit

Çifti i parë i syzeve u krijua më vonë në Kinë, në shekullin e 12 -të, dhe ato nuk ishin bërë prej qelqi, por nga një perlë e quajtur kuarc i tymosur. Përdorimi i tyre është për të fshehur fytyrën e bartësit sesa për të mbrojtur sytë nga rrezet e diellit.

12 | Kompjutera - në 100 para Krishtit

12 shpikje të lashta përpara kohës së tyre 16
Mekanizmi Antikythera është një kompjuter analog i lashtë grek i punuar me dorë i cili gjithashtu është përshkruar si shembulli i parë i një pajisjeje të tillë e përdorur për të parashikuar pozicionet dhe eklipset astronomike për qëllime kalendarike dhe astrologjike dekada më parë. Ky artefakt u mor nga deti në vitin 1901 dhe u identifikua më 17 maj 1902 se përmbante një pajisje nga arkeologu Valerios Stais. © Image Credit: Public Domain

Kjo pajisje, e quajtur Antikythera, konsiderohet një kompjuter i lashtë grek sepse mund të regjistrojë lëvizjet e objekteve në univers, dhe të parashikojë me saktësi kohën e eklipsit diellor dhe eklipsit hënor. Jo vetëm kaq, por gjithashtu mund të llogarisë ciklin katërvjeçar të Lojërat Olimpike të lashta, të ngjashme me një olimpiadë.