Një shalë 2,700-vjeçare e gjetur në një varr të lashtë kinez është më e vjetra e zbuluar ndonjëherë

Shalja është bërë midis 727 dhe 396 pes – duke e bërë atë të paktën po aq të vjetër sa shalët e mëparshëm që thyenin rekord, dhe potencialisht shumë më të vjetër.

Një ekip ndërkombëtar arkeologësh ka gjetur atë që mund të jetë shala më e hershme e njohur në një vend gërmimi në Kinë. Në punimin e tyre të botuar në revistën Kërkime Arkeologjike në Azi, grupi përshkruan se ku u gjet shala e lashtë, gjendjen e saj dhe si u bë.

Varri i varrezave Yanghai IIM205 me pozicionin e shalës prej lëkure të treguar nga rrethi i kuq.
Varri i varrezave Yanghai IIM205 me pozicionin e shalës prej lëkure të treguar nga rrethi i kuq. © Kërkime Arkeologjike në Azi | Perdorim I drejte.

Shalja u zbulua në një varr në një varrezë në Yanghai, Kinë. Varri ishte për një grua të veshur me atë që dukej si veshje për kalërim - shala ishte vendosur në një mënyrë që të dukej sikur ajo ishte ulur mbi të. Takimi i gruas dhe shalës tregojnë se ato janë nga afërsisht 2,700 vjet më parë.

Hulumtimet e mëparshme kanë zbuluar se zbutja e kuajve ka ndodhur për herë të parë afërsisht 6,000 vjet më parë, megjithëse në fazat fillestare të zbutjes, kafshët përdoreshin si burim mishi dhe qumështi. Besohet se kalërimi i kuajve iu deshën edhe 1,000 vjet të tjera për t'u zhvilluar.

Disa nga qepjet e ndërlikuara të shalës kanë mbijetuar.
Disa nga qepjet e ndërlikuara të shalës kanë mbijetuar. © Kërkime Arkeologjike në Azi | Perdorim I drejte.

Logjika sugjeron se shpejt pas kësaj, kalorësit filluan të kërkonin mënyra për të zbutur udhëtimin. Shalat, kanë sugjeruar studiuesit, ka të ngjarë të kenë origjinën vetëm si dyshekë të lidhur pas kuajve. Gjithashtu, siç vë në dukje ekipi në këtë përpjekje të re, shalat i lejonin kalorësit të ngasin më gjatë, gjë që i lejoi ata të bredhin më larg dhe në fund të ndërveprojnë me njerëzit në zona të largëta.

Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se njerëzit që jetonin në zonën ku u gjet shala, e njohur tani si kultura Subeixi, u zhvendosën në rajon afërsisht 3,000 vjet më parë. Tani duket se ata mund të kenë qenë duke hipur në kuaj kur mbërritën.

Shala që ekipi gjeti ishte bërë duke krijuar jastëkë nga lëkura e lopës dhe duke i mbushur me lesh dreri dhe deveje së bashku me kashtë. Gjithashtu lejoi uljen, gjë që i ndihmon kalorësit të synojnë më mirë kur gjuajnë shigjeta. Megjithatë, nuk kishte trazime. Ekipi hulumtues sugjeron se qëllimi më i mundshëm i kalërimit të kuajve ishte të ndihmonte në kullotjen e kafshëve.

Shala dhe freri prej lëkure nga varri Subeixi M10. 1 - Paneli i shalës; 2a- Këpucë të pasme në formë lente; 2b - Këpucë në formë lente të përparme; 3 - Grykë (zona e sheshtë prej lëkure e krijuar midis dy vijave të qepjes së jashtme kur bashkoheshin panelet); 4a - Brez, pjesë lëkure; 4b - Brez, rrip i thurur i qimeve të kalit; 5 - Rripat lidhës; 6 - Shtojcat e kockave (para); 7 - jastëk i ndjerë; 8 - Crupper; 9 - frerë; 10 - Kamxhik.
Shala dhe freri prej lëkure nga varri Subeixi M10. 1 – Paneli i shalës; 2a- Këpucë të pasme në formë lente; 2b – Shtresa në formë lente të përparme; 3 – Grykë (zona e sheshtë prej lëkure e krijuar midis dy vijave të qepjes së jashtme kur bashkoheshin panelet); 4a – Brez, pjesë lëkure; 4b – Brez, rrip i thurur i qimeve të kalit; 5 – Rripat lidhës; 6 – Shtojcat kockore (përpara); 7 – jastëk i ndjerë; 8 – Crupper; 9 – frerë; 10 – Kamxhik. © Kërkime Arkeologjike në Azi | Perdorim I drejte.

Mosha e shalës së gjetur në Kinë është para asaj të shalave të lashta të gjetura në stepën euroaziatike qendrore dhe perëndimore. Më i hershmi prej tyre është datuar diku midis shekujve të pestë dhe të tretë para Krishtit. Studiuesit sugjerojnë se përdorimi më i hershëm i shalave ishte nga njerëzit në Kinë.


Studimi u botua fillimisht në Kërkime Arkeologjike në Azi. 25 maj 2023.