Gdhendjet 8,000-vjeçare në shkëmb në Arabi mund të jenë projektet më të vjetra të megastrukturës në botë

Gjuetarët e Lindjes së Mesme gdhendën plane në shkallë të kurtheve të tyre të 'qiftit të shkretëtirës' në shkëmbinj rreth 8,000 vjet më parë.

Gadishulli Arabik është shtëpia e disa prej mrekullive arkitekturore më befasuese në Tokë, por rezulton se historia e tij e pasur shtrihet shumë përtej strukturave të bëra nga njeriu.

Gdhendjet 8,000-vjeçare në shkëmb në Arabi mund të jenë projektet më të vjetra të megastrukturës në botë 1
Një fotografi e gurit të gdhendur në kohën e zbulimit në vendin Jibal al-Khashabiyeh në Jordani. (Monoliti u gjet i shtrirë dhe ishte vendosur vertikalisht për fotografinë.) © SEBAP & Crassard et al. 2023 PLOS One / Perdorim I drejte

Një studim i ri ka zbuluar se gdhendjet shkëmbore 8,000-vjeçare të gjetura në këtë zonë mund të jenë projektet më të vjetra të megastrukturës në botë. Këto gravura, të cilat shfaqin yje dhe vija, mund të jenë përdorur për të përfaqësuar kurthe gjuetie aty pranë, duke i bërë ato diagramet e para të planeve në shkallë në historinë njerëzore.

Këto ndërtime, të njohura si qiftet e shkretëtirës, ​​u zbuluan nga arkeologët rreth 100 vjet më parë kur fotografimi ajror filloi të ngrihej me aeroplanë. Qiftet janë sipërfaqe të mëdha toke të rrethuara me mure të ulëta guri, me gropa në brendësi afër buzës.

Qiftet, të cilat gjenden kryesisht në Lindjen e Mesme dhe Azinë Qendrore, supozohet se kanë shërbyer si rrethime ose kurthe për kafshët. Gjuetarët grumbullonin kafshë, të tilla si gazelat, në qift poshtë një tuneli të gjatë e të ngushtë ku loja nuk mund t'i shpëtonte mureve ose gropave, duke i bërë më të thjeshta për t'u vrarë.

Qiftet nuk mund të shihen në tërësi nga toka për shkak të madhësisë së tyre të madhe (mesatarisht afër sipërfaqes katrore të dy fushave të futbollit). Megjithatë, disponueshmëria e fotografive satelitore me rezolucion të lartë të disponueshme për publikun, si ato të ofruara nga Google Earth, e ka përshpejtuar studimin e qifteve të shkretëtirës gjatë dekadës së fundit.

Gdhendjet 8,000-vjeçare në shkëmb në Arabi mund të jenë projektet më të vjetra të megastrukturës në botë 2
Një pamje ajrore e një qifti shkretëtirë nga Jebel az-Zilliyat, Arabia Saudite. © O. Barge/CNRS / Perdorim I drejte

Zbulimi i fundit i formave të ngjashme me arkitekturën e gdhendur në shkëmbinj në Jordani dhe Arabinë Saudite ka treguar se si njerëzit neolitikë mund t'i kenë projektuar këto "mega-kurthe", sipas një studimi të ri të botuar në revistë. PLoS One më 17 maj 2023.

Autorët e studimit përdorën llogaritjet matematikore për të krahasuar formën dhe madhësinë e qifteve të njohura me modelet e qifteve të prera në shkëmb. Shembulli i tyre i parë ishte një monolit gëlqeror i gdhendur nga vendi arkeologjik i Jordanisë Jibal al-Khashabiyeh.

Guri afërsisht 3 këmbë i gjatë (80 centimetra) bëri një kanavacë të shkëlqyeshme për njerëzit parahistorikë, të cilët gdhendën linja të gjata, të ngjashme me qiftin, që i çonin kafshët në një rrethim në formë ylli me tetë depresione në formë kupe që tregojnë kurthe në gropë.

Guri përmban stile të ndryshme gdhendjeje, por është e paqartë nëse ato janë bërë nga një person apo nga shumë persona, sipas autorit të parë të studimit Rémy Crassard, një arkeolog në Qendrën Kombëtare Franceze për Kërkime Shkencore (CNRS).

Gdhendjet 8,000-vjeçare në shkëmb në Arabi mund të jenë projektet më të vjetra të megastrukturës në botë 3
Një kurth i gërmuar nga një qift shkretëtirë në Jibal al-Khashabiyeh, Jordani. © SEBAP & O. Barge/CNRS / Perdorim I drejte

Shembulli i dytë, nga Wadi az-Zilliyat i Arabisë Saudite, përshkruan dy qift të gdhendur në një shkëmb masiv gur ranor mbi 12 metra të lartë dhe mbi 8 këmbë të gjerë (afërsisht 4 me 2 metra). Edhe pse jo në të njëjtën mënyrë si dizajni i qiftit Jordan, diagrami i qiftit të Arabisë Saudite ka linja lëvizëse, një mbyllje në formë ylli dhe shenja me gjashtë gota në skajet e pikave.

Qiftet janë jashtëzakonisht të vështira për t'u datuar pasi ato janë bërë nga guralecë dhe gropa, që do të thotë se atyre në përgjithësi u mungon materiali organik që mund të testohet duke përdorur takimin me radiokarbon.

Ekipi beson se këto dy vende datojnë afërsisht 8,000 vjet më parë, rreth fundit të periudhës neolitike në Arabi, bazuar në ngjashmëritë me qiftet përreth të lidhur me sedimentet dhe mbetjet organike.

Gdhendjet 8,000-vjeçare në shkëmb në Arabi mund të jenë projektet më të vjetra të megastrukturës në botë 4
Një vizatim i një pamje të projektuar të paraqitjes së qifteve që tregon gdhendje të lexueshme dhe të paqarta, me një rivendosje me ngjyra të topografisë së sipërfaqes së gurit, nga Jebel az-Zilliyat, Arabia Saudite. © Crassard et al. 2023 PLoS One / Perdorim I drejte

Crassard dhe kolegët nga Projekti Globalkites përdorën më pas modelimin e grafikut gjeografik për të përshtatur dizenjot e prera në shkëmb me qindra plane të njohura të qiftit.

Krahasimet matematikore të gdhendjeve me qift të dokumentuar zbuluan rezultatet e ngjashmërisë: diagrami jordanez u zbulua se ishte më i ngjashëm me një qift 1.4 milje (2.3 kilometra) larg, ndërsa diagrami i Arabisë Saudite ishte më i ngjashëm me një qift 10 milje (16.3 kilometra) larg. dhe shumë e ngjashme në pamje me një tjetër 0.87 milje (1.4 kilometra) larg.

“Gdhendjet janë çuditërisht realiste dhe të sakta, dhe për më tepër janë në shkallë, siç vërehet nga vlerësimi i bazuar në grafikun gjeometrik të ngjashmërisë së formës”, shkruan autorët në studim. "Këta shembuj të paraqitjeve të qifteve janë kështu planet arkitekturore më të vjetra të njohura në shkallë në historinë njerëzore."

Gdhendjet 8,000-vjeçare në shkëmb në Arabi mund të jenë projektet më të vjetra të megastrukturës në botë 5
Guri i gdhendur nga Jebel az-Zilliyat, Arabia Saudite, që përshkruan dy qift shkretëtirë. © SEBAP & Crassard et al. 2023 PLOS One / Perdorim I drejte

Shkencëtarët supozuan se një grup individësh që planifikojnë për një aktivitet gjuetie mund të kenë shqyrtuar dhe diskutuar strategjinë e një qifti të ndërtuar tashmë, i cili mund të ketë përfshirë koordinimin e numrit dhe vendndodhjes së gjuetarëve dhe parashikimin e sjelljeve të kafshëve përpara kohe.

Është gjithashtu e imagjinueshme që ky diagram është përdorur për të ndërtuar qiftin në radhë të parë. Në secilin rast, studiuesit argumentuan në studimin e tyre se njerëzit duke krijuar një marrëdhënie midis hapësirës fizike siç shihet nga lart dhe paraqitjes grafike është një përparim i rëndësishëm në njohjen abstrakte dhe përfaqësimin simbolik.

Jens Notroff, një arkeolog neolitik në Institutin Arkeologjik Gjerman, i cili nuk ishte i përfshirë në këtë kërkim, i tha Live Science në një email se “zbulimi i këtij lloji specifik të artit skematik shkëmbor tashmë është një shtesë absolutisht magjepsëse për të kuptuarit tonë tani në rritje të këtyre Qiftet e shkretëtirës neolitike dhe faqosja e tyre dukshëm komplekse brenda peizazhit.”

Notroff tha gjithashtu, "kuptimi më mahnitës për mua personalisht është shkalla e abstraksionit - ato përfaqësojnë një pamje që asnjë nga ata që marrin pjesë në ndërtimin dhe përdorimin e këtyre qifteve të shkretëtirës nuk mund ta riprodhonte lehtësisht nga përvoja e tyre vizuale".

Crassard dhe kolegët po vazhdojnë punën e tyre për qiftin e shkretëtirës përmes Projektit Globalkites. Megjithëse "këto gdhendje janë provat më të vjetra të njohura të planeve në shkallë", tha Crassard, është e mundur që njerëzit të krijojnë diagrame të ngjashme në materiale më pak të përhershme, si për shembull duke i vizatuar ato në papastërti.


Studimi u botua fillimisht në revistë PLoS One në maj 17, 2023.