Çfarë qëndron vërtet përtej mureve të akullit të Antarktidës?

Cila është e vërteta pas murit të madh të akullit të Antarktidës? A ekziston vërtet? A mund të ketë diçka më të fshehur pas këtij muri të ngrirë të përjetshëm?

Kontinenti i gjerë dhe misterioz i Antarktidës ka qenë gjithmonë një burim magjepsjeje dhe intrigash për eksploruesit, shkencëtarët dhe teoricienët e konspiracionit. Me klimën e ashpër dhe peizazhet e akullta, rajoni më jugor i planetit tonë ka mbetur kryesisht i paeksploruar dhe i mbuluar me mister. Disa besojnë se kontinenti është shtëpia e qytetërimeve të lashta, bazave sekrete ushtarake dhe madje edhe jetës jashtëtokësore. Të tjerë argumentojnë se qëllimi i vërtetë i Antarktidës po mbahet i fshehur nga syri i publikut nga një grup elitash në hije.

Muri i akullit të Antarktidës
© iStock

Për më tepër, teoritë e Tokës së Sheshtë kanë qarkulluar për vite me radhë, por një trend i kohëve të fundit në internet i shton një tjetër element teorisë – një pretendim se bota është e rrethuar nga një mur akulli.

Përtej Murit të Madh Jugor: Sekreti i Antarktikut është një libër i vitit 1901 nga Frank Savile. Në fakt nuk ka asnjë "mur të madh akulli" në fund të botës. Toka është një glob, që do të thotë se nuk është e sheshtë. Mund të ketë mure akulli në kontinentin e Antarktidës, por përtej tyre ka më shumë akull, borë dhe oqean.

Çfarë qëndron vërtet përtej mureve të akullit të Antarktidës? 1
Pamje ajrore e një rafti të madh akulli në Antarktidë. © iStock

Koncepti i një muri akulli rreth tokës është i trilluar dhe shkencërisht i pamundur, thonë ekspertët.

Antarktida është një kontinent në hemisferën jugore. Të dhënat satelitore tregojnë se ai nuk shtrihet rreth gjithë Tokës. Përveç kësaj, një mur akulli nuk do të ishte i qëndrueshëm, thanë shkencëtarët e Antarktidës.

Antarktida është një kontinent në hemisferën jugore. Satelitor të dhëna nga NASA tregon kompanitë e pavarura masa e tokës si një ishull me një fund përfundimtar.

Për më tepër, gjeolog akullnajor Bethan Davies tha se nuk do të ishte e mundur që muri i supozuar i akullit të ekzistonte pa një masë tokësore të lidhur me të.

Njerëzit kanë eksploruar rajonin e Antarktidës që nga fundi i viteve 1760. Disa njerëz kanë lundruar rreth kontinentit, gjë që nuk do të ishte e mundur nëse do të ishte një "mur akulli rreth kësaj Toke të sheshtë".

Prandaj, pretendimi se Antarktida është një mur akulli që rrethon Tokën e sheshtë është plotësisht i rremë. Imazhet satelitore tregojnë formën e kontinentit, i cili nuk është një mur akulli në mbarë botën. Eksploruesit kanë rrethuar masën tokësore dhe njerëzit e vizitojnë atë çdo vit. Për më tepër, koncepti i murit të akullit nuk është gjithashtu realist nga një këndvështrim strukturor.