Një thesar me 1000 monedha u zbulua në Poloninë lindore

Një grumbull i madh thesari i depozituar në një kavanoz qeramike është zbuluar pranë fshatit Zaniówka në Voivodeshipin e Lublinit, Poloni.

Zbulimi u bë nga detektori, Michał Łotys, i cili po vëzhgonte tokën bujqësore për pjesë të pajisjeve bujqësore të humbura aksidentalisht në shtresën e sipërme të tokës.

Arkeologët mendojnë se kana prej balte që përmbante një turmë monedhash ishte varrosur qëllimisht në një fermë në lindje të Polonisë në gjysmën e dytë të shekullit të 17-të.
Arkeologët mendojnë se kana prej balte që përmbante një turmë monedhash ishte varrosur qëllimisht në një fermë në lindje të Polonisë në gjysmën e dytë të shekullit të 17-të. © Lublin Provincial Conservator of Monuments

Z. Lotys njoftoi Zyrën Provinciale për Mbrojtjen e Monumenteve (WUOZ) në Lublin, sipas Ligjit për Mbrojtjen dhe Kujdesin e Monumenteve Historike të 23 korrikut 2003.

Në Poloni, është e ndaluar të kryhet një kërkim amator për artefakte duke përdorur një detektor metali, qoftë për përdorim komercial ose personal, përveç nëse licencohet nga autoritetet lokale, duke kërkuar që të raportohen të gjitha gjetjet që bëhen pronë e shtetit.

Thesari i thesarit që përmban 1000 monedha të zbuluara në Poloninë lindore 1
Hordhi përmban rreth 1,000 monedha të vogla bakri nga koha e Komonuelthit Polako-Lituanez. Shumica e tyre janë prodhuar ndërmjet viteve 1663 dhe 1666. © Paweł Ziemuk | WKZ Lublin

Një inspektim nga arkeologët sugjeron se monedhat janë depozituar qëllimisht në një kavanoz qeramike në shtresën e nëntokës, e cila përmban 1,000 kurora dhe shilinga lituaneze të shekullit të 17-të.

Dhoma e përgjithshme peshon 3 kg dhe përbëhet nga shtresa monedhash të ngjeshura në kavanoz, 115 monedha të shpërndara gjatë aktivitetit bujqësor, 62 monedha të oksiduara shumë dhe disa copa pëlhure.

Përse u varros qëllimisht thesari është ende për t'u përcaktuar. Thesaret mund të konsiderohen si një tregues i trazirave, shpesh për shkak të periudhave të konfliktit ose për shkak të varrosjes për siguri financiare.

Gjatë shekullit të 17-të, rajoni ishte pjesë e Komonuelthit Polako-Lituanez, i cili iu nënshtrua një sërë pushtimeve nga forcat ruso-kozake në 1655, dhe Suedia në 1656 - një periudhë e njohur si "Përmbytja".

Thesari është transferuar për studime të mëtejshme në Departamentin e Arkeologjisë të Muzeut të Podlasisë Jugore, në Biała Podlaska.