Eksplorimi i varrit KV35: Shtëpia e Zonjës së Re enigmatike në Luginën e Mbretërve

Ndoshta një nga misteret më befasuese që rrethon ende familjen e mbretit Tutankhamun është identiteti i nënës së tij. Ajo nuk përmendet kurrë në një mbishkrim dhe, edhe pse varri i faraonit është i mbushur me mijëra e mijëra objekte personale, asnjë objekt i vetëm nuk e thotë emrin e saj.

Si një entuziast i pasionuar i historisë, kam qenë gjithmonë i magjepsur nga qytetërimi i lashtë egjiptian dhe trashëgimia e tij e pasur kulturore. Një nga aspektet më intriguese të këtij qytetërimi është Lugina e Mbretërve, e cila shërbeu si vendi i fundit i pushimit për shumë nga faraonët dhe bashkëshortet e tyre. Ndër varret e shumta në këtë luginë, Tyrb KV35 spikat për banoren e tij enigmatike, Zonjën e Re. Në këtë artikull, unë do të eksploroj historinë, misterin dhe rëndësinë e Varrit KV35 dhe artefakteve të tij, si dhe projektimin arkitekturor, gërmimin dhe procesin e restaurimit të këtij varri unik.

Lugina e Mbretërve

Eksplorimi i varrit KV35: Shtëpia e Zonjës së Re enigmatike në Luginën e Mbretërve 1
Tempulli i Mbretëreshës Hatshepsut qëndron në bregun perëndimor të Nilit pranë Luginës së Mbretërve në Luxor. © iStock

Lugina e Mbretërve ndodhet në bregun perëndimor të lumit Nil në Luxor, Egjipt. Ai shërbeu si vendvarrimi për faraonët e periudhës së Mbretërisë së Re (rreth 1550-1070 pes) dhe bashkëshortet e tyre, si dhe për disa nga zyrtarët e rangut të lartë të oborrit mbretëror. Lugina përmban mbi 60 varre, shumica e të cilave janë zbuluar në shekullin e 19-të dhe në fillim të shekullit të 20-të. Varret ndryshojnë në përmasa dhe kompleksitet, nga gropa të thjeshta deri te strukturat e përpunuara me shumë dhoma, të zbukuruara me piktura shumëngjyrëshe dhe gdhendje të ndërlikuara.

Historia e varrit KV35 dhe zbulimi i tij

Eksplorimi i varrit KV35: Shtëpia e Zonjës së Re enigmatike në Luginën e Mbretërve 2
Brenda varrit KV35. Është varri i faraonit Amenhotep II që ndodhet në Luginën e Mbretërve në Luxor, Egjipt. Më vonë, ajo u përdor si një memorie për mumiet e tjera mbretërore. Ajo u zbulua nga Victor Loret në mars 1898. © Wikimedia Commons

Varri KV35, i njohur gjithashtu si Varri i Amenhotep II, u zbulua nga Victor Loret në 1898. Loret, një arkeolog francez, kishte gërmuar në Luginën e Mbretërve që nga viti 1895 dhe kishte zbuluar tashmë disa varre, duke përfshirë ato të Amenhotep III dhe Tutankhamoni. Kur ai hyri për herë të parë në varrin KV35, Loret zbuloi se ai ishte grabitur në antikitet dhe shumica e përmbajtjes së tij mungonin. Megjithatë, ai gjeti fragmente të një arkivoli prej druri dhe një mumje, të cilën ai e identifikoi si atë të Amenhotep II.

Misteri i Zonjës së Re

Eksplorimi i varrit KV35: Shtëpia e Zonjës së Re enigmatike në Luginën e Mbretërve 3
Mumisë Junger Lady gjithashtu i është dhënë emërtimi KV35YL ("YL" për "Zonja e Re") dhe 61072, dhe aktualisht banon në Muzeun Egjiptian në Kajro. © Wikimedia Commons

Në vitin 1901, një arkeolog tjetër francez, Georges Daressy, zbuloi një arkeologë mumiesh në varrin e Amenhotep II. Midis këtyre mumieve ishte një që u identifikua si "Zonja e Re", një grua me identitet të panjohur që ishte varrosur me Amenhotep II. Zonja e re u zbulua se kishte një profil të veçantë të ADN-së që e lidhte atë me mumjen e Tutankhamun, duke çuar në spekulime se ajo mund të ketë qenë nëna e tij dhe një vajzë e faraonit Amenhotep III dhe gruas së tij të madhe mbretërore Tiye - me shumë gjasa të jetë Nebetah. ose Beketaten. Megjithatë, identiteti i saj i vërtetë mbetet një mister edhe sot e kësaj dite.

Nga ana tjetër, spekulimet e hershme se kjo mumje ishte eshtrat e Nefertitit, ose gruaja dytësore e Akhenaten, Kiya, u argumentua se ishte e pasaktë, pasi askund asnjërit prej tyre nuk i është dhënë titulli "Motra e Mbretit" ose "Vajza e Mbretit". Mundësia që Zonja e Re të jetë Sitamun, Isis ose Henuttaneb konsiderohet e pamundur, pasi ato ishin Gra të Mëdha Mbretërore të babait të tyre, Amenhotep III, dhe nëse Akhenaten do të martohej me ndonjë prej tyre, si Gra të Mëdha Mbretërore, ato do të ishin bërë mbretëresha kryesore. të Egjiptit, në vend të Nefertitit.

Eksplorimi i varrit KV35: Shtëpia e Zonjës së Re enigmatike në Luginën e Mbretërve 4
Reliev gëlqeror që ndoshta ishte pjesë e një altari adhurimi familjar. Akhenaten duke mbajtur lart Meritaten-in e tij të parëlindur dhe, përballë të dyve, Nefertiti mban në prehër Meketaton, vajzën e saj të dytë (e cila vdiq para kohe). Në shpatullën e saj të majtë është Anjesenpaaton vajza e saj e tretë, e cila më vonë do të martohej me Tutankhamen. © Wikimedia Commons

Rëndësia e objekteve të gjetura në varrin KV35

Pavarësisht se u grabit në antikitet, Varri KV35 dha disa objekte të rëndësishme që hedhin dritë mbi praktikat funerale dhe besimet e egjiptianëve të lashtë. Midis këtyre objekteve ishin fragmente të një arkivoli prej druri, një sënduk kulmues dhe një sërë shabtis (figurina funerale). Fragmentet e arkivolit ishin zbukuruar me skena nga Libri i të Vdekurve, një koleksion magjish dhe magjish që synonin të drejtonin të ndjerin në jetën e përtejme. Gjoksi kanopik përmbante organet e brendshme të Amenhotep II, të cilat u hoqën gjatë procesit të mumifikimit dhe u ruajtën në katër kavanoza kanopike. Shabti-t kishin për qëllim të shërbenin si shërbëtorë për të ndjerin në jetën e përtejme dhe shpesh ishin të gdhendura me magji dhe lutje.

Dizajni arkitektonik i Varrit KV35

Varri KV35 ka një dizajn kompleks arkitekturor që pasqyron rëndësinë e banorit të tij, Amenhotep II. Varri përbëhet nga një sërë korridoresh dhe dhomash, duke përfshirë një sallë me shtylla, një dhomë varrimi dhe disa dhoma anësore. Muret dhe tavanet e këtyre dhomave janë zbukuruar me piktura dhe gdhendje shumëngjyrëshe që përshkruajnë skena nga Libri i të Vdekurve dhe tekste të tjera funerale. Varri përmban gjithashtu një sarkofag të ruajtur mirë të bërë nga kuarciti i kuq, i cili kishte për qëllim të strehonte mumjen e Amenhotep II.

Procesi i gërmimit dhe restaurimit të Tyrbes KV35

Pas zbulimit të tij nga Victor Loret, Varri KV35 u gërmua dhe u studiua gjerësisht nga një numër arkeologësh dhe egjiptologësh. Në fillim të shekullit të 20-të, varri u vizitua nga disa figura të shquara, duke përfshirë Howard Carter, i cili më vonë do të zbulonte varrin e Tutankhamun. Në vitet 1990, varri iu nënshtrua një projekti të madh restaurimi që përfshinte instalimin e sistemeve të reja të ndriçimit dhe ventilimit, si dhe riparimin e mureve dhe tavaneve të dëmtuara.

Vizitë në Varrin KV35 dhe Luginën e Mbretërve

Sot, Varri KV35 është i hapur për vizitorët si pjesë e faqes së Luginës së Mbretërve. Vizitorët mund të eksplorojnë varrin dhe të shohin sarkofagun e ruajtur mirë të Amenhotep II, si dhe pikturat dhe gdhendjet shumëngjyrëshe që zbukurojnë muret dhe tavanet e tij. Lugina e Mbretërve është një destinacion popullor turistik dhe mund të vizitohet si pjesë e një turneu me guidë ose në mënyrë të pavarur. Vizitorët duhet të jenë të vetëdijshëm se nuk lejohet fotografimi brenda varreve dhe se disa prej varreve mund të mbyllen për punë restauruese ose konservuese.

Varre të tjera të shquara në Luginën e Mbretërve

Eksplorimi i varrit KV35: Shtëpia e Zonjës së Re enigmatike në Luginën e Mbretërve 5
Lugina e Mbretërve, Luxor, Egjipt: Varri i Ramses V dhe Ramses VI njihet gjithashtu si KV9. Varri KV9 fillimisht u ndërtua nga faraoni Ramesses V. Ai u varros këtu, por xhaxhai i tij, Ramesses VI, më vonë e ripërdori varrin si të tijin. Varri ka disa nga dekorimet më të ndryshme në Luginën e Mbretërve. Paraqitja e tij përbëhet nga një korridor i gjatë, i ndarë me pilastra në disa seksione, që të çon në një sallë me shtylla, nga e cila një korridor i dytë i gjatë zbret në dhomën e varrimit. © iStock

Përveç varrit KV35, Lugina e Mbretërve përmban shumë varre të tjera të shquara, duke përfshirë varrin e Tutankhamun, varrin e Ramesses VI dhe varrin e Seti I. Këto varre janë të njohur për dekorimet e tyre të përpunuara, gdhendjet e ndërlikuara dhe mirë. - mumiet e ruajtura. Vizitorët në Luginën e Mbretërve mund të eksplorojnë këto varre dhe të mësojnë për jetën dhe besimet e egjiptianëve të lashtë.

Përpjekjet e ruajtjes për të ruajtur Luginën e Mbretërve

Lugina e Mbretërve është një vend i brishtë dhe vulnerabël që kërkon përpjekje të vazhdueshme për ruajtjen dhe ruajtjen. Vitet e fundit ka pasur shqetësime për ndikimin e turizmit në varret dhe përmbajtjen e tyre, si dhe rrezikun e dëmtimit nga faktorët natyrorë si erozioni dhe përmbytjet. Për të adresuar këto shqetësime, qeveria egjiptiane dhe organizatat ndërkombëtare kanë zbatuar një sërë programesh të ruajtjes dhe ruajtjes, duke përfshirë instalimin e sistemeve të reja të ndriçimit dhe ventilimit, zhvillimin e praktikave të qëndrueshme turistike dhe krijimin e një baze të dhënash për të gjurmuar gjendjen e varre.

Përfundim

Si përfundim, Varri KV35 është një varr magjepsës dhe enigmatik që ofron një vështrim në praktikat funerale dhe besimet e egjiptianëve të lashtë. Banori i tij, Zonja e Re, mbetet një mister edhe sot e kësaj dite, por artefaktet dhe dekorimet e gjetura në varr ofrojnë njohuri të vlefshme për kulturën dhe historinë e këtij qytetërimi të lashtë. Lugina e Mbretërve është një vend i jashtëzakonshëm që vazhdon të rrëmbejë imagjinatën e vizitorëve nga e gjithë bota dhe përpjekjet e vazhdueshme për ruajtjen dhe ruajtjen e saj sigurojnë që brezat e ardhshëm ta shijojnë atë.