Lumi Eufrat u tha për të zbuluar sekretet e lashtësisë dhe fatkeqësisë së pashmangshme

Në Bibël, thuhet se kur lumi Eufrat thahet, atëherë gjëra të mëdha janë në horizont, ndoshta edhe parashikimi i Ardhjes së Dytë të Jezu Krishtit dhe rrëmbimi.

Njerëzit në mbarë botën kanë qenë gjithmonë të magjepsur nga qytetërimet e lashta që dikur lulëzuan në Mesopotami, toka midis lumenjve Tigër dhe Eufrat. Mesopotamia, e njohur edhe si djepi i qytetërimit, është një rajon që ka qenë i banuar prej mijëra vitesh dhe ka një trashëgimi të pasur kulturore dhe historike. Një nga karakteristikat më domethënëse të këtij rajoni është lumi Eufrat, i cili ka luajtur një rol kritik në zhvillimin e qytetërimit Mesopotamian.

Lumi Eufrat i tharë zbuloi vende antike
Kalaja e lashtë Rumkale, e njohur gjithashtu si Urumgala, në lumin Eufrat, e vendosur në provincën e Gaziantep dhe 50 km në perëndim të Şanlıurfa. Vendndodhja e saj strategjike ishte tashmë e njohur për asirianët, megjithëse struktura aktuale është kryesisht me origjinë helenistike dhe romake. © AdobeStock

Rëndësia e lumit Eufrat në Mesopotami

Lumi Eufrat u tha për të zbuluar sekretet e lashtësisë dhe fatkeqësisë së pashmangshme 1
Qyteti i Babilonisë ndodhej rreth 50 milje në jug të Bagdadit përgjatë lumit Eufrat në Irakun e sotëm. Ajo u themelua rreth vitit 2300 para Krishtit nga njerëzit e lashtë që flisnin gjuhën akadiane të Mesopotamisë jugore. © iStock

Lumi Eufrat është një nga dy lumenjtë kryesorë në Mesopotami, tjetri është lumi Tigër. Së bashku, këta lumenj kanë mbështetur jetën njerëzore në rajon për mijëvjeçarë. Lumi Eufrat është afërsisht 1,740 milje i gjatë dhe rrjedh nëpër Turqi, Siri dhe Irak përpara se të derdhet në Gjirin Persik. Ai siguronte një burim të vazhdueshëm uji për ujitje, gjë që mundësoi zhvillimin e bujqësisë dhe rritjen e qyteteve.

Lumi Eufrat luajti gjithashtu një rol vendimtar në fenë dhe mitologjinë e Mesopotamisë. Në Mesopotaminë e lashtë, lumi konsiderohej një entitet i shenjtë dhe për nder të tij kryheshin shumë rituale fetare. Lumi shpesh personifikohej si zot dhe kishte shumë mite rreth krijimit dhe rëndësisë së tij.

Tharja e lumit Eufrat

Lumi Eufrat u tha
Për dekada, Eufrati ka humbur ujin. © John Wreford/AdobeStock

Sipas një profecie në Bibël, ngjarje të rëndësishme, duke përfshirë Ardhjen e Dytë të Jezu Krishtit dhe rrëmbimin, mund të ndodhin kur lumi Eufrat të pushojë së rrjedhuri. Zbulesa 16:12 thotë: "Engjëlli i gjashtë e derdhi kupën e tij mbi lumin e madh Eufrat dhe uji i tij u tha për t'u përgatitur rrugën mbretërve nga Lindja."

Me origjinë nga Turqia, Eufrati rrjedh nëpër Siri dhe Irak për t'u bashkuar me Tigrin në Shatt al-Arab, i cili derdhet në Gjirin Persik. Por vitet e fundit, sistemi i lumit Tigër-Eufrat është tharë, duke shkaktuar shqetësim tek shkencëtarët, historianët dhe njerëzit që jetojnë përgjatë brigjeve të tij.

Prurja e lumit është ulur ndjeshëm dhe në disa vende është tharë plotësisht. Kjo ka pasur një ndikim të thellë tek njerëzit e Mesopotamisë së sotme, të cilët janë mbështetur te lumi për mbijetesën e tyre për mijëra vjet.

Një raport i qeverisë në vitin 2021 paralajmëroi se lumenjtë mund të thahen deri në vitin 2040. Ulja e rrjedhës së ujit është kryesisht për shkak të ndryshimeve klimatike, të cilat kanë shkaktuar një ulje të reshjeve dhe një rritje të temperaturës. Në tharjen e lumit ka kontribuar edhe ndërtimi i digave dhe projekteve të tjera të menaxhimit të ujit.

Satelitët binjakë të NASA-s për Rimëkëmbjen e Gravitetit dhe Eksperimentin Klimatik (GRACE) mblodhën imazhe të kësaj zone në vitin 2013 dhe zbuluan se pellgjet e lumenjve Tigër dhe Eufrat kishin humbur 144 kilometra kub (34 milje kub) ujë të ëmbël që nga viti 2003.

Për më tepër, të dhënat e GRACE tregojnë një shkallë alarmante të rënies së depozitimit total të ujit në pellgjet e lumenjve Tigër dhe Eufrat, të cilët aktualisht kanë shkallën e dytë më të shpejtë të humbjes së ruajtjes së ujërave nëntokësore në Tokë, pas Indisë.

Shkalla ishte veçanërisht e habitshme pas thatësirës së vitit 2007. Ndërkohë, kërkesa për ujëra të ëmbël vazhdon të rritet dhe rajoni nuk e koordinon menaxhimin e ujit për shkak të interpretimeve të ndryshme të ligjeve ndërkombëtare.

Ndikimi i tharjes së lumit Eufrat tek njerëzit e rajonit

Lumi Eufrat u tha për të zbuluar sekretet e lashtësisë dhe fatkeqësisë së pashmangshme 2
Nga burimet e tyre dhe rrjedhat e sipërme në malet e Turqisë lindore, lumenjtë zbresin përmes luginave dhe grykave në malësitë e Sirisë dhe Irakut verior dhe më pas në fushën aluviale të Irakut qendror. Rajoni ka rëndësi historike si pjesë e rajonit të gjysmëhënës pjellore, në të cilën u shfaq për herë të parë qytetërimi Mesopotamian. © iStock

Tharja e lumit Eufrat ka pasur një ndikim të rëndësishëm tek njerëzit në të gjithë Turqinë, Sirinë dhe Irakun. Bujqësia, e cila ka qenë burimi kryesor i jetesës për shumë njerëz në rajon, është prekur rëndë. Mungesa e ujit ka bërë që fermerët të kenë vështirësi në vaditjen e të mbjellave, duke sjellë uljen e rendimentit dhe vështirësi ekonomike.

Ulja e prurjes së ujit ka ndikuar edhe në disponueshmërinë e ujit të pijshëm. Shumë njerëz në rajon tani duhet të mbështeten në ujin që është i pasigurt për konsum, duke çuar në një rritje të sëmundjeve të shkaktuara nga uji si diarreja, lija e dhenve, fruthi, ethet tifoide, kolera, etj. Për të thënë, një kolaps total i sistemit lumor do të ishte katastrofë për rajonin.

Tharja e lumit Eufrat ka pasur gjithashtu një ndikim kulturor te njerëzit e tokës historike. Shumë nga vendet dhe objektet antike të rajonit ndodhen përgjatë brigjeve të lumit. Tharja e lumit e ka vështirësuar aksesin e arkeologëve në këto zona dhe i ka vënë ato në rrezik dëmtimi dhe shkatërrimi.

Zbulimet e reja arkeologjike të bëra për shkak të tharjes së lumit Eufrat

Tharja e lumit Eufrat ka çuar gjithashtu në disa zbulime të papritura. Me rënien e nivelit të ujit në lumë, janë zbuluar vende arkeologjike që më parë kanë qenë nën ujë. Kjo i ka lejuar arkeologët të hyjnë në këto vende dhe të bëjnë zbulime të reja rreth qytetërimit Mesopotamian.

Lumi Eufrat u tha për të zbuluar sekretet e lashtësisë dhe fatkeqësisë së pashmangshme 3
Tre shtresa të Kalasë historike Hastek, e cila u përmbyt kur diga e Kebanit në lagjen Ağın të Elazığ filloi të mbante ujë në vitin 1974, u ekspozuan në vitin 2022 kur ujërat u tërhoqën për shkak të thatësirës. Ka dhoma të mëdha për t'u përdorur në kështjellë, një zonë tempulli dhe seksione që ngjajnë me një varr shkëmbor, si dhe beteja të përdorura si ndriçim, ventilim ose vend mbrojtjeje në galeri. © Haber7

Një nga zbulimet më domethënëse të bëra për shkak të tharjes së lumit Eufrat është qyteti antik Dura-Europos. Ky qytet, i cili u themelua në shekullin e tretë para erës sonë, ishte një qendër kryesore e kulturës helenistike dhe më vonë u pushtua nga parthinët dhe romakët. Qyteti u braktis në shekullin e tretë pas Krishtit dhe më vonë u varros nga rëra dhe balta nga lumi. Ndërsa lumi u tha, qyteti u zbulua dhe arkeologët arritën të zbulonin shumë nga thesaret e tij.

Qyteti i Anah në provincën e Anbarit, në Irakun perëndimor, dëshmoi shfaqjen e vendeve arkeologjike pas rënies së nivelit të ujit të lumit Eufrat, duke përfshirë burgjet dhe varret e mbretërisë "Telbes", të cilat datojnë që nga epoka parakristiane. . © www.aljazeera.net
Qyteti i Anah në provincën e Anbarit, në Irakun perëndimor, dëshmoi shfaqjen e vendeve arkeologjike pas rënies së nivelit të ujit të lumit Eufrat, duke përfshirë burgjet dhe varret e mbretërisë "Telbes", të cilat datojnë që nga epoka parakristiane. . © www.aljazeera.net

Lumi i tharë zbuloi gjithashtu një tunel të lashtë që të çon në nëntokë me një strukturë ndërtimi shumë të përsosur, madje ka shkallë që janë rregulluar mirë dhe janë ende të paprekura deri më sot.

Rëndësia historike e Mesopotamisë

Mesopotamia është një nga rajonet më domethënëse në historinë njerëzore. Është vendlindja e shumë prej qytetërimeve më të vjetra të botës, duke përfshirë sumerët, akadianët, babilonasit dhe asirianët. Këto qytetërime dhanë kontribut të rëndësishëm në qytetërimin njerëzor, duke përfshirë zhvillimin e shkrimit, ligjit dhe fesë.

Shumë nga figurat më të famshme historike në botë, duke përfshirë Hamurabin, Nebukadnetsarin dhe Gilgameshin, ishin të lidhur me Mesopotaminë. Rëndësia historike e rajonit e ka bërë atë një destinacion popullor për turistët dhe studiuesit.

Ndikimi i Mesopotamisë në shoqërinë moderne

Qytetërimi mesopotamian ka pasur një ndikim të thellë në shoqërinë moderne. Shumë nga konceptet dhe idetë e zhvilluara në Mesopotami, si shkrimi, ligji dhe feja, janë ende në përdorim sot. Kontributet e rajonit në qytetërimin njerëzor kanë hapur rrugën për shumë nga përparimet që ne gëzojmë sot.

Tharja e lumit Eufrat dhe ndikimi që rezulton në qytetërimin Mesopotamian shërbejnë si një kujtesë për rëndësinë e ruajtjes së trashëgimisë sonë kulturore dhe historike. Është thelbësore të merren hapa për të mbrojtur dhe mirëmbajtur vendet dhe objektet antike që janë kaq të rëndësishme për të kuptuar të kaluarën tonë.

Teoritë rreth tharjes së lumit Eufrat

Lumi Eufrat u tha për të zbuluar sekretet e lashtësisë dhe fatkeqësisë së pashmangshme 4
Pamje ajrore e Digës Birecik dhe Liqenit të Digës Birecik në lumin Eufrat, Turqi. © iStock

Ka shumë teori rreth tharjes së lumit Eufrat. Disa shkencëtarë besojnë se ndryshimet klimatike janë shkaku kryesor, ndërsa të tjerë tregojnë ndërtimin e digave dhe projekteve të tjera të menaxhimit të ujit. Ekzistojnë gjithashtu teori që sugjerojnë se tharja e lumit është rezultat i aktiviteteve njerëzore, si shpyllëzimi dhe mbikullotja.

Pavarësisht nga shkaku, është e qartë se tharja e lumit Eufrat ka pasur një ndikim të rëndësishëm tek njerëzit e Azisë Perëndimore dhe trashëgimia e tyre kulturore.

Përpjekjet për të rivendosur lumin Eufrat

Po bëhen përpjekje për të rivendosur lumin Eufrat dhe për të siguruar që ai të mbetet një burim jetik për njerëzit e Mesopotamisë. Këto përpjekje përfshijnë ndërtimin e digave të reja dhe projektet e menaxhimit të ujit të dizajnuara për të rritur rrjedhën e ujit dhe për të zvogëluar ndikimin e ndryshimeve klimatike.

Gjithashtu ka iniciativa për ruajtjen dhe mbrojtjen e trashëgimisë kulturore dhe historike të rajonit. Këto nisma përfshijnë restaurimin e vendeve dhe objekteve antike dhe zhvillimin e infrastrukturës turistike për të promovuar rëndësinë kulturore dhe historike të rajonit.

Përfundim

Mesopotamia është një rajon me një trashëgimi të pasur kulturore dhe historike që ka luajtur një rol vendimtar në qytetërimin njerëzor. Lumi Eufrat, një nga karakteristikat më domethënëse të rajonit, ka mbështetur jetën njerëzore në rajon për mijëra vjet. Tharja e lumit ka pasur një ndikim të thellë mbi njerëzit e Mesopotamisë dhe trashëgiminë e tyre kulturore.

Po bëhen përpjekje për të rivendosur lumin Eufrat dhe për të mbrojtur trashëgiminë kulturore dhe historike të rajonit. Është thelbësore të ndërmerren hapa për të ruajtur këto vende dhe artefakte antike, të cilat shërbejnë si një lidhje me të kaluarën tonë dhe ofrojnë njohuri të vlefshme për zhvillimin e qytetërimit njerëzor. Ndërsa ecim përpara, është thelbësore që ne të vazhdojmë të njohim rëndësinë e ruajtjes së trashëgimisë sonë kulturore dhe historike dhe të ndërmarrim veprime për të siguruar që ajo të mbetet e paprekur për brezat e ardhshëm.