Qefini i Torinos: Disa gjëra interesante që duhet të dini

Sipas legjendës, qefini u bart fshehurazi nga Judea në vitin 30 ose 33 pas Krishtit dhe u vendos në Edessa, Turqi dhe Konstandinopojë (emri i Stambollit përpara se të pushtonin osmanët) për shekuj me radhë. Pasi kryqtarët plaçkitën Konstandinopojën në 1204 pas Krishtit, pëlhura u kontrabandua në siguri në Athinë, Greqi, ku qëndroi deri në vitin 1225 pas Krishtit.

Që kur isha fëmijë dhe pashë një episod të Misteret e pazgjidhura për historinë dhe enigmën e Qefinit të Torinos, më ka interesuar relikti i vjetër i Kishës 14 me 9 metra. Në fund të fundit, ne njerëzit e sjellshëm nuk priremi të besojmë shumë në gjëra të tilla.

Qefini i Torinos: Disa gjëra interesante që duhet të dini 1
Gjatë Mesjetës, qefini quhej nganjëherë si Kurora e gjembave ose Pëlhura e Shenjtë. Ka emra të tjerë të përdorur nga besimtarët, si qefini i Shenjtë, apo Santa Sindon në Itali. © Gris.org

Kur Jezu Krishti, Biri i Perëndisë, u kthye në jetë pas vdekjes, ai u dha dishepujve të tij shumë më tepër shenja të sigurta se ai ishte ende gjallë. Një version tjetër thotë se Jezusi dha shumë shenja bindëse se ai ishte gjallë (NIV) sikur dishepujt kishin nevojë për më shumë prova se Jezusi ishte gjallë sesa fakti që ai po qëndronte para tyre me duar të gozhduara dhe një plagë të hapur në anën e tij. .

Historia e Qefinit

Qefini i Torinos: Disa gjëra interesante që duhet të dini 2
Imazhi i plotë i Qefinit të Torinos përpara restaurimit të vitit 2002. © Wikimedia Commons

Silas Grey dhe Rowen Radcliffe tregojnë atë histori për Imazhin e Edessa ose Mandylion në libër. Eshte e vertete. Eusebius kujtoi se shumë kohë më parë, mbreti i Edesës i kishte shkruar Jezusit dhe i kishte kërkuar ta vizitonte. Ftesa ishte më personale dhe ai ishte shumë i sëmurë nga një sëmundje që nuk mund të kurohej. Ai e dinte gjithashtu se Jezusi kishte bërë shumë mrekulli në jug të mbretërisë së tij në Jude dhe Galile. Kështu që ai donte të ishte pjesë e saj.

Historia thotë se Jezusi tha jo, por ai i premtoi mbretit se do të dërgonte një nga dishepujt e tij për ta shëruar kur të përfundonte punën e tij në tokë. Njerëzit që ndoqën Jezusin dërguan Judë Tadeun, i cili kishte ndihmuar shumë njerëz të përmirësoheshin në Edesa. Ai solli edhe diçka shumë të veçantë: një pëlhurë liri me një foto të një personi të bukur.

Fytyrat e shumta të Jezusit

Qefini i Torinos: Disa gjëra interesante që duhet të dini 3
Qefini i Torinos: foto moderne e fytyrës, imazh pozitiv (majtas) dhe i përpunuar në mënyrë dixhitale (djathtas). © Wikimedia Commons

Një fakt interesant për historinë e Qefinit është se përpara se imazhi të bëhej i njohur në shekullin e gjashtë, ikonat ose fotografitë e "Shpëtimtarit" dukeshin shumë të ndryshme. Jezusi nuk kishte mjekër në fotografitë e bëra para shekullit të gjashtë. Flokët e tij ishin të shkurtra dhe ai kishte një fytyrë foshnjeje, pothuajse si një engjëll. Ikonat ndryshuan pas shekullit të gjashtë kur fotografia u bë më e njohur.

Në këto fotografi fetare, Jezusi ka një mjekër të gjatë, flokë të gjatë të ndarë në mes dhe një fytyrë që duket çuditërisht si fytyra në qefin. Kjo tregon se si qefini ndikoi në ditët e para të krishterimit përmes tregimeve. Por edhe historia se si filloi në Edessa, siç tregohet nga Eusebius, një nga historianët e hershëm më të njohur të Kishës.

Imazhi është i një njeriu që kryqëzohet

Shenja e zbehtë e lirit është nga një trup i vdekur që është bërë i ngurtë. Në realitet, fotografia është e një personi që kryqëzohet. Gjatë një prej kohërave më të rëndësishme të viteve 1970, kur qefini po disektohej dhe testohej, shumë patologë kriminalë dolën në këtë përfundim.

Gjaku është i vërtetë

Një nga patologët, Dr. Vignon, tha se imazhi ishte aq i saktë sa mund të dallonit dallimin midis serumit dhe masës qelizore në shumë nga pikat e gjakut. Kjo është gjëja më e rëndësishme për gjakun e tharë. Kjo do të thotë se ka gjak të vërtetë, të tharë të njeriut në pëlhurë.

Bibla thotë se burri ishte gjymtuar

Të njëjtët patologë panë ënjtje rreth syve, një përgjigje normale ndaj mavijosjeve të shkaktuara nga goditja. Dhiata e Re thotë se Jezusi ishte rrahur keq para se të vihej në kryq. Rigor mortis është gjithashtu i qartë sepse gjoksi dhe këmbët janë më të mëdha se zakonisht. Këto janë shenja klasike të një kryqëzimi të vërtetë. Pra, njeriu në atë pëlhurë varrimi e preu trupin e tij në të njëjtën mënyrë që Testamenti i Ri pohon se Jezusi i Nazaretit u rrah, u rrah dhe u vra duke u gozhduar në një kryq.

Imazhi duhet të jetë më i mirë

Gjëja më emocionuese në lidhje me Shroud është se ajo nuk tregon një imazh pozitiv. Kjo teknologji as nuk u kuptua derisa u shpik kamera në vitet 1800, gjë që hedh poshtë idenë se qefini është thjesht një falsifikim mesjetar që ishte njollosur ose lyer. U deshën një mijë vjet që njerëzit të kuptonin gjëra të tilla si imazhet negative, të cilat asnjë piktor mesjetar nuk mund t'i kishte pikturuar.

Imazhi pozitiv jep informacion për të kaluarën

Imazhi pozitiv nga imazhi negativ në qefin tregon në detaje shumë nga shënuesit kronologjikë që lidhen me tregimet e ungjijve për vdekjen e Jezusit. Ju mund të shihni se ku një flagrum romak ju goditi në krahë, këmbë dhe shpinë. Kurora me gjemba bënte prerje rreth kokës.

Shpatulla e tij duket jashtë vendit, ndoshta sepse mbante traun e kalimit kur u rrëzua. Shkencëtarët që shikuan Qefinin thonë se të gjitha këto plagë u bënë kur ai ishte ende gjallë. Pastaj është plaga me thikë në gjoks dhe shenjat e thonjve në kyçet e dorës dhe këmbët. E gjithë kjo përputhet me atë që Ungjijtë thonë për atë që njerëzit panë dhe dëgjuan.

Nuk ka asgjë të tillë në planet

Me të gjitha tiparet e fytyrës, flokët dhe plagët e tij, burri ka një pamje unike. Nuk ka asgjë të tillë askund në botë. E pashpjegueshme. Meqenëse asnjë njollë në liri nuk tregon shenja dekompozimi, ne e dimë se cilado lëkurë që ishte në qefin u la e para përpara se të fillonte procesi i dekompozimit, ashtu si Ungjijtë thonë se Jezusi u ngrit nga të vdekurit vetëm në ditën e tretë.

Pasqyron praktikat tradicionale të varrimit

Në atë kohë, zakonet hebraike të varrimit thanë se njeriu duhet të prehet në një qefin prej liri që dukej si një vela. Por ai nuk u la si pjesë e ritualit, ashtu si Jezusi nuk la, sepse kjo ishte kundër rregullave të Pashkës dhe Shabatit.

Fjalët përfundimtare

Qefini i Torinos është një nga artefaktet më të famshme arkeologjike në botë dhe një nga më të rëndësishmet për besimin e krishterë. Qefini ka qenë objekt i hetimeve historike dhe dy studimeve të mëdha shkencore gjatë dekadave të fundit. Ai është gjithashtu objekt nderimi dhe besimi nga shumë të krishterë dhe besime të tjera.

Si Vatikani ashtu edhe Kisha e Jezu Krishtit e Shenjtorëve të Ditëve të Mëvonshme (LDS) besojnë se qefini është autentik. Por Kisha Katolike e regjistroi zyrtarisht ekzistencën e saj vetëm në vitin 1353 pas Krishtit, kur u shfaq në një kishë të vogël në Lirey, Francë. Shekuj më vonë, në vitet 1980, datimi me radiokarbon, i cili mat shkallën në të cilën izotopet e ndryshme të atomeve të karbonit prishen, sugjeroi që qefini ishte bërë midis viteve 1260 dhe 1390 pas Krishtit, duke i dhënë besim nocionit se ishte një falsifikim i përpunuar i krijuar në Mesjeta.

Nga ana tjetër, analizat e reja të ADN-së mos e përjashtoni as nocionin se rripi i gjatë i lirit është një falsifikim mesjetar ose se është qefini i vërtetë i varrimit të Jezu Krishtit.