Zbulohet maska ​​e paradës romake në Rumani

Shumë pak maska ​​parade janë gjetur në Rumani dhe të gjitha ishin prej bronzi. Kjo është maska ​​e parë e paradës së hekurt e zbuluar në vend. Vlerësimet paraprake e datojnë atë në shekullin II pas Krishtit

Një maskë parade romake është zbuluar nga një arkeolog amator në komunën Albeni, që ndodhet në qarkun Gorj të Rumanisë.

Maska jashtëzakonisht e rrallë e paradës së kalorësisë romake u zbulua në Rumani
Maska jashtëzakonisht e rrallë e paradës së kalorësisë romake e zbuluar në Rumani © Muzeu i Qarkut Gorj

Zbulimi u bë nga Betej Viorel, një arkeolog amator që po kryente një studim për zbulimin e metaleve, kur hasi në një maskë hekuri nga periudha romake dhe raportoi gjetjen e tij tek autoritetet lokale.

Sipas Gheorghe Calotoiu nga Muzeu i Qarkut Gorj, maska ​​ka të ngjarë të jetë mbajtur nga një ushtar i vendosur ose në fortesën romake të Bumbeşti-Jiu, i njohur tani si Vârtop, ose një post ushtarak diku në afërsi.

Në të njëjtën zonë, shkencëtarët kanë zbuluar më parë një helmetë romake, armë, monedha, qeramikë dhe enë të një lloji tjetër. Ka dëshmi të forta të pranisë së lashtë romake këtu. Gjetjet u gjetën jo shumë larg fortesës romake në Bumbeşti-Jiu, ku u zbulua një mbishkrim kushtuar perandorit romak Caracalla.

Maska është relativisht e paprekur, por është gërryer për shkak të përmbajtjes së lartë të hekurit dhe ekspozimit ndaj oksigjenit dhe ujit në tokë. Artizani që krijoi maskën ka bërë vrima të shpuara rreth vrimave të hundës për frymëmarrje, dhe të çara në sy dhe në gojë.

Ekspertët e datojnë maskën në shekullin II ose III pas Krishtit, një periudhë kur pjesë të Rumanisë ndodheshin në provincën romake të Dacias, e njohur edhe si Dacia Traiana. Rajoni u pushtua nga perandori Trajan midis viteve 2-3 pas dy fushatave që shkatërruan Mbretërinë Daciane të Decebalus.

Dumitru Hortopan, Drejtor i Muzeut të Qarkut Gorj tha: Do t'i nënshtrohet një procesi restaurimi në laboratorin pranë Akademisë Rumune, më pas do të klasifikohet dhe ekspozohet në ekspozitën e përhershme të muzeut të qarkut Gorj.