Referenca më e vjetër për perëndinë norvegjeze Odin e gjetur në thesarin danez

Runologët nga Muzeu Kombëtar në Kopenhagë kanë deshifruar një disk perëndish të gjetur në Danimarkën perëndimore, i cili është mbishkruar me referencën më të vjetër të njohur për Odin.

Shkencëtarët skandinavë thanë se kanë identifikuar mbishkrimin më të vjetër të njohur që i referohet perëndisë norvegjeze Odin në një pjesë të një disku ari të zbuluar në Danimarkën perëndimore në vitin 2020.

Mbishkrimi duket se i referohet një mbreti norvegjez, fytyra e të cilit shfaqet në qendër të varëses dhe mund të tregojë se ai pretendonte prejardhjen nga perëndia norvegjeze Odin. © Arnold Mikkelsen, Muzeu Kombëtar i Danimarkës
Mbishkrimi duket se i referohet një mbreti norvegjez, fytyra e të cilit shfaqet në qendër të varëses dhe mund të tregojë se ai pretendonte prejardhjen nga perëndia norvegjeze Odin. © Arnold Mikkelsen, Muzeu Kombëtar i Danimarkës

Lisbeth Imer, një runologe me Muzeun Kombëtar në Kopenhagë, tha se mbishkrimi përfaqësonte dëshminë e parë të fortë të Odinit që adhurohej që në shekullin e 5-të – të paktën 150 vjet më herët se referenca e mëparshme më e vjetër e njohur, e cila ishte në një karficë të gjetur në Gjermania jugore dhe daton në gjysmën e dytë të shekullit të 6-të.

Disku i zbuluar në Danimarkë ishte pjesë e një kuvere që përmbante rreth një kilogram (2.2 paund) ari, duke përfshirë medalionë të mëdhenj në madhësinë e pjatave dhe monedha romake të bëra në bizhuteri. Ai u zbulua në fshatin Vindelev, Jutland qendrore, dhe u quajt The Vindelev Hoard.

Mbishkrimi "Ai është njeriu i Odinit" shihet në një gjysmërreth të rrumbullakët mbi kokën e një figure në një brakteat të artë të zbuluar në Vindelev, Danimarkë në fund të vitit 2020. Shkencëtarët kanë identifikuar referencën më të vjetër të njohur për perëndinë norvegjeze Odin në një ar disku i zbuluar në Danimarkën perëndimore.
Mbishkrimi "Ai është njeriu i Odinit" shihet në një gjysmërreth të rrumbullakët mbi kokën e një figure në një brakteat të artë të zbuluar në Vindelev, Danimarkë në fund të vitit 2020. Shkencëtarët kanë identifikuar referencën më të vjetër të njohur për perëndinë norvegjeze Odin në një ar disku i zbuluar në Danimarkën perëndimore. © Arnold Mikkelsen, Muzeu Kombëtar i Danimarkës

Ekspertët mendojnë se depoja u varros 1,500 vjet më parë, ose për ta fshehur atë nga armiqtë ose si një haraç për të qetësuar perënditë. Një bracteat i artë - një lloj varëseje e hollë, zbukuruese - mbante një mbishkrim që thoshte: "Ai është njeriu i Odinit," ka të ngjarë t'i referohet një mbreti ose zotëri të panjohur.

"Është një nga mbishkrimet runike të ekzekutuara më mirë që kam parë ndonjëherë," ka thënë Imeri. Runet janë simbole që fiset e hershme në Evropën veriore i komunikonin me shkrim.

Odin ishte një nga perënditë kryesore në mitologjinë norvegjeze dhe shpesh lidhej me luftën, si dhe me poezinë.

Brakteati ishte pjesë e një grumbulli objektesh ari të varrosur Vindelev, disa prej tyre që datojnë në shekullin e pestë pas Krishtit, që u zbulua në lindje të rajonit Jutland të Danimarkës në vitin 2021.
Brakteati ishte pjesë e një grumbulli të varrosur Vindelev me objekte ari, disa prej tyre që datojnë në shekullin e pestë pas Krishtit, që u zbulua në lindje të rajonit Jutland të Danimarkës në vitin 2021. © Conservation Center Vejle

Më shumë se 1,000 bracteate janë gjetur në Evropën veriore, sipas Muzeut Kombëtar në Kopenhagë, ku ekspozita e zbuluar në vitin 2020 është ekspozuar.

Krister Vasshus, një specialist i gjuhës së lashtë, tha se për shkak se mbishkrimet runike janë të rralla, "Çdo mbishkrim runik (është) jetik për mënyrën se si ne e kuptojmë të kaluarën."

"Kur shfaqet një mbishkrim me këtë gjatësi, kjo në vetvete është e mahnitshme." tha Vasshus. "Ai na jep disa informacione mjaft interesante rreth fesë në të kaluarën, e cila gjithashtu na tregon diçka për shoqërinë në të kaluarën."

Gjatë epokës së vikingëve, që konsiderohet të jetë nga viti 793 deri në vitin 1066, skandinavët e njohur si Vikingët ndërmorën bastisje në shkallë të gjerë, kolonizim, pushtim dhe tregti në të gjithë Evropën. Ata gjithashtu arritën në Amerikën e Veriut.

Norsemenët adhuronin shumë perëndi dhe secili prej tyre kishte karakteristika, dobësi dhe atribute të ndryshme. Bazuar në sagat dhe disa gurë rune, janë shfaqur detaje se perënditë zotëronin shumë tipare njerëzore dhe mund të silleshin si njerëz.

"Kjo lloj mitologjie mund të na çojë më tej dhe të na bëjë të rihetojmë të gjitha 200 mbishkrimet e tjera bractate që ne njohim." ka thënë Imeri.


Studimi u publikua në Muzeu Kombëtar në Kopenhagë. Lexoni Artikulli origjinal.