Deshifrimi i misterit të Chupacabra: Zbulimi i së vërtetës rreth bishës legjendare të vampirit

Chupacabra është padyshim bisha më e çuditshme dhe më e famshme enigmatike e Amerikës që thith gjakun e kafshëve.

Chupacabra, i njohur gjithashtu si "thithësi i dhisë", është një krijesë legjendare që ka rrëmbyer imagjinatën e njerëzve në të gjithë botën. Thuhet se krijesa është një përbindësh që pret bagëtinë, veçanërisht dhitë, dhe kullon gjakun e tyre. Shikimet e Chupacabra janë raportuar në pjesë të ndryshme të botës, por krijesa është bërë më e lidhur me Amerikën Latine dhe Shtetet e Bashkuara jugore.

Deshifrimi i misterit të Chupacabra: Zbulimi i së vërtetës rreth bishës legjendare të vampirit 1
© Zbulimi nëpërmjet imgur

Çfarë është Chupacabra?

Deshifrimi i misterit të Chupacabra: Zbulimi i së vërtetës rreth bishës legjendare të vampirit 2
Interpretimi i një artisti të chupacabra. © HowStuffWorks via Wikimedia Commons

Chupacabra është një krijesë misterioze që është përshkruar si një përzierje midis një zvarraniku dhe një qeni. Thuhet se ka madhësinë e një ariu të vogël dhe ka gjemba që i rrjedhin në shpinë. Thuhet se krijesa ka sy të kuq/blu të ndezur dhe këpurdha të mprehta, të cilat i përdor për të kulluar gjakun e gjahut të saj.

Ka pasur shumë teori për origjinën e Chupacabra, me disa njerëz që besojnë se është rezultat i eksperimenteve gjenetike të qeverisë amerikane top-sekret, ndërsa të tjerë besojnë se është një krijesë nga një dimension tjetër. Megjithatë, nuk ka asnjë provë përfundimtare për të mbështetur ndonjë nga këto teori.

Historia dhe origjina e legjendës Chupacabra

Legjenda e Chupacabra mund të gjurmohet në ishullin e Porto Rikos në mesin e viteve 1990. Shikimi i parë i raportuar i krijesës ndodhi në vitin 1995, kur disa kafshë u gjetën të ngordhura me plagë të shpuara në qafë. Mediat lokale e quajtën krijesën "Chupacabra" dhe legjenda u përhap shpejt në të gjithë Amerikën Latine.

Që atëherë, ka pasur qindra shikime të raportuara të Chupacabra në pjesë të ndryshme të botës. Megjithatë, ka pasur pak ose aspak prova për të mbështetur ekzistencën e krijesës së çuditshme dhe shumë studiues besojnë se shikimet janë rezultat i identifikimit të gabuar të gjitarëve të tjerë të zakonshëm.

Chupacabra në kulturën braziliane

Në Brazil, Chupacabra njihet si "chupa-cabras" dhe besohet të jetë një krijesë që prenë bagëtinë. Sipas legjendës, krijesa është në gjendje të ngjitet në pemë dhe ka aftësinë të hipnotizojë prenë e saj. Ka pasur disa pamje të raportuara të Chupacabra në Brazil, por asnjë nuk është konfirmuar.

Legjenda e Chupacabra është bërë një pjesë e rëndësishme e kulturës braziliane, me shumë njerëz që e përfshijnë këtë krijesë në artin dhe letërsinë e tyre. Megjithatë, ekzistenca e Chupacabra mbetet një mister, dhe shumë njerëz janë skeptikë ndaj legjendës.

Shikimet dhe takimet e Chupacabra

Ka pasur raportime të shumta të shikimeve të Chupacabra në jug të Shteteve të Bashkuara. Në shumë raste, shikimet janë shoqëruar me raportime të kafshëve të vrarë ose të gjymtuar. Megjithatë, nuk ka pasur asnjë provë konkrete për të mbështetur këto histori të krijesës misterioze.

Chupacabra në Teksas

Çupakabra pati një lulëzim prej rreth pesë vjetësh kur u raportua gjerësisht në Puerto Riko, Meksikë, Kili, Nikaragua, Argjentinë dhe Florida, ndër vende të tjera - pothuajse të gjitha në zonat spanjolle-folëse. Pas rreth vitit 2000, ndodhi një gjë e çuditshme: pamjet e çupakabrës së çuditshme, aliene, dykëmbëshe, me shpinë me gjemba u shuan. Në vend të kësaj, vampiri hispanik mori një formë shumë të ndryshme: një kafshë qeni që i ngjan qenve pa qime ose kojotëve që gjenden kryesisht në Teksas dhe në jugperëndimin amerikan.

Prandaj, Teksasi është bërë një nga vendet më të lidhura ngushtë me pamjet e Chupacabra. Në shumë raste, shikimet janë shoqëruar me raportime të kafshëve të vrarë ose të gjymtuar.

Chupacabra apo kafshë e identifikuar gabimisht?

Ndërsa ka pasur shumë shikime të raportuara të Chupacabra, në shumicën e rasteve, këto pamje i janë atribuar keqidentifikimit të kafshëve të tjera të zakonshme. Për shembull, disa njerëz kanë ngatërruar kojotat ose qentë me zgjebe për Chupacabra.

Deshifrimi i misterit të Chupacabra: Zbulimi i së vërtetës rreth bishës legjendare të vampirit 3
Kojotë që vuajnë nga raste të rënda zgjebe, si ky, mund të jenë chupakabrat e vërteta. © Kredia e imazhit: Dan Pence

Në disa raste, miti i Chupacabra mund të përjetësohet edhe nga mashtruesit. Ka pasur disa raste kur njerëzit kanë pretenduar se kanë kapur ose vrarë krijesën, vetëm për të pranuar më vonë se ishte një mashtrim.

Miti i maceve Chupacabra

Një nga mitet më të vazhdueshme në lidhje me Chupacabra është se ajo është një krijesë e ngjashme me macen që prenë bagëtinë. Ky mit është përjetësuar nga disa video dhe imazhe virale që supozohet se tregojnë krijesën duke sulmuar kafshët. Por gjithashtu nuk ka asnjë provë për të mbështetur ekzistencën e një Chupacabra si mace. Sipas studiuesve, këto krijesa si mace mund të jenë rakun ose mace e egër me zgjebe.

Kërkimi i provave të Chupacabra

Pavarësisht pamjeve të shumta të raportuara të Chupacabra, nuk ka pasur asnjë provë konkrete për të mbështetur ekzistencën e krijesës. Shkencëtarët dhe studiuesit nuk kanë qenë në gjendje të gjejnë ndonjë provë fizike të krijesës, si ADN ose kocka. Nga ana tjetër, gjenetistët dhe biologët e kafshëve të egra kanë identifikuar të gjitha kufomat e supozuara të chupacabra si ato të kafshëve të njohura.

Atëherë, çfarë po thithte gjakun e dhive, pulave dhe bagëtive të tjera?

Megjithëse kafshët e ngordhura u raportuan gjerësisht se ishin kulluar nga gjaku, ky është një mit. Kur viktimat e dyshuara të chupacabra janë autopsi profesionale, pa ndryshim zbulohet se ato përmbajnë shumë gjak.

Pra, çfarë i sulmoi kafshët, nëse jo Chupacabra e frikshme?

Ndonjëherë përgjigjja më e thjeshtë është e sakta: kafshë të zakonshme, kryesisht qen dhe kojotë. Këto kafshë instinktivisht shkojnë drejt qafës së viktimës dhe dhëmbët e tyre të qenit lënë plagë të shpuara që i ngjajnë shenjave të pickimit të vampirëve. Megjithëse shumë njerëz supozojnë se qentë dhe kojotat do të hanë ose shqyen kafshët që ata sulmojnë, ekspertët e grabitqarëve të kafshëve të egra e dinë se edhe ky është një mit; shpesh ata thjesht kafshojnë qafën dhe e lënë të vdesë.

Përfundim: Ndarja e faktit nga trillimi

Legjenda e Chupacabra është ajo që ka rrëmbyer imagjinatën e njerëzve në të gjithë botën. Ndërsa ka pasur raportime të shumta të shikimeve të krijesës, nuk ka asnjë provë konkrete për të mbështetur ekzistencën e saj.

Shumica e studiuesve besojnë se shikimet janë rezultat i identifikimit të gabuar të kafshëve të tjera, si qentë, kojotat ose rakunët me zgjebe. Në disa raste, miti i Chupacabra mund të përjetësohet edhe nga mashtruesit.

Pavarësisht nëse ekziston apo jo Chupacabra, ajo është bërë një pjesë e rëndësishme e folklorit dhe kulturës popullore. Legjenda e krijesës vazhdon t'i magjeps njerëzit në mbarë botën dhe ka të ngjarë që të vazhdojë ta bëjë këtë për shumë vite në vijim.


Nëse ju pëlqeu të lexoni për Chupacabra, mund të jeni të interesuar të mësoni më shumë për të tjerët krijesa misterioze legjenda. Shikoni më shumë artikuj në blog kriptozoologji dhe paranormal!