Shpata bronzi nga qytetërimi miken i gjetur në varrin grek

Arkeologët kanë zbuluar tre shpata bronzi nga qytetërimi mikenas gjatë gërmimeve të një varri të shekullit 12-11 para Krishtit, të zbuluar në pllajën e Trapezës në Peloponez.

Qytetërimi mikenas ishte faza e fundit e epokës së bronzit në Greqinë e lashtë, që përfshin periudhën nga afërsisht 1750-1050 para Krishtit. Periudha përfaqëson qytetërimin e parë të avancuar dhe të veçantë grek në Greqinë kontinentale, veçanërisht për shtetet e saj pallati, organizimin urban, veprat e artit dhe sistemin e shkrimit.

Dy nga tre shpatat e bronzit mikenas të zbuluara pranë qytetit Aegio në rajonin e Akaisë të Peloponezit.
Dy nga tre shpatat e bronzit mikenas të zbuluara pranë qytetit Aegio në rajonin e Akaisë të Peloponezit. © Ministria Greke e Kulturës

Varri u gjet në një nekropol mikenas të vendosur në vendbanimin antik të Rypes, ku varre të shumta me dhoma u gdhendën në nëntokën ranore gjatë periudhës së "pallatit të parë" të epokës mikene.

Dëshmitë arkeologjike sugjerojnë se varret u rihapën në mënyrë të përsëritur për zakonet e varrimit dhe praktikat komplekse rituale deri në fund të epokës së bronzit gjatë shekullit të 11 para Krishtit. Gërmimet e nekropolit kanë zbuluar vazo të shumta, gjerdan, kurora ari, gurë vulash, rruaza dhe copa qelqi, faiane, ar dhe kristal shkëmbi.

Në gërmimet e fundit, studiuesit kanë eksploruar një varr në formë drejtkëndëshe që përmban tre varre të shekullit të 12-të para Krishtit, të stolisur me amfora me gojë të rreme.

Midis mbetjeve janë ofertat e rruazave të qelqit, kornaline dhe një figurinë e kalit prej balte, përveç tre shpatave prej bronzi me një pjesë të dorezave të tyre prej druri të ruajtura ende.

Shpata e madhe midis koleksioneve të kockave
Shpata e madhe midis koleksioneve të kockave © Ministria Greke e Kulturës

Të tre shpatat i përkasin klasifikimeve të ndryshme të grupeve, duke qenë D dhe E të "tipologjisë Sandar", të cilat datojnë në periudhën e pallatit mikenas. Në tipologji, shpatat e tipit D përshkruhen në mënyrë tipike si shpata "të kryqëzuara", ndërsa klasa E përshkruhen si shpata "T-hilt".

Gërmimet kanë gjetur edhe një pjesë të vendbanimit në afërsi të varreve, duke zbuluar një pjesë të një ndërtese me status të lartë me një dhomë drejtkëndëshe që përmban një vatër në qendër.


Zbulimi u publikua fillimisht më Ministria greke e Kulturës