Patinat e akullit të epokës së bronzit të bëra me kocka të gjetura në Kinë

Patinat e akullit të bëra nga kocka janë zbuluar nga një varr i epokës së bronzit në Kinën perëndimore, duke sugjeruar një shkëmbim të lashtë teknologjik midis lindjes dhe perëndimit të Euroazisë.

Arkeologët në Kinë kanë bërë një zbulim magjepsës që mund të ndryshojë të kuptuarit tonë për sportet e lashta dimërore. Dy grupe patinash akulli të epokës së bronzit janë zbuluar në Rajonin Autonom të Ujgurit Xinjiang të Kinës, duke zbuluar se njerëzit po rrëshqisnin nëpër liqene dhe lumenj të ngrirë rreth 3,500 vjet më parë. Ky zbulim i jashtëzakonshëm hedh dritë të re mbi historinë e patinazhit në akull dhe ofron një vështrim intrigues në jetën e popullit të lashtë kinez.

Patinat e akullit rreth 3,500-vjeçare të gjetura në Xinjiang janë pothuajse saktësisht si patinat parahistorike të akullit të gjetura në Evropën veriore. (Kredia e imazhit: Instituti i Relikteve Kulturore dhe Arkeologjisë Xinjiang)
Patinat e akullit rreth 3,500-vjeçare të gjetura në Xinjiang janë pothuajse saktësisht si patinat parahistorike të akullit të gjetura në Evropën veriore. © Kredi i imazhit: Instituti i Relikteve Kulturore dhe Arkeologjisë Xinjiang

Patinat, të cilat janë bërë nga kocka, besohet se janë përdorur si për qëllime praktike ashtu edhe për aktivitete të kohës së lirë. Ato kanë një dizajn në formë moderne dhe ka të ngjarë të jenë të lidhura në këmbë me lidhëse lëkure. Ky zbulim është një dëshmi e zgjuarsisë dhe krijimtarisë së paraardhësve tanë, dhe është magjepsëse të imagjinohet se si mund të dukeshin sportet dimërore në epokën e bronzit.

Sipas Shkencë e gjallë Raporti, patina akulli 3,500-vjeçare janë gjetur në një varr në rrënojat Goaotai në rajonin autonom të Xinjiang Uyghur të Kinës perëndimore. Rrënojat Goaotai, që mendohet se kanë qenë të banuara nga barinjtë e bagëtive të kulturës Andronovo, përbëhet nga një vendbanim dhe një kompleks varresh i ruajtur mirë, i rrethuar nga një platformë me pllaka guri. Arkeologët mendojnë se vendi daton rreth 3,600 vjet më parë.

Patinat e akullit të epokës së bronzit të bëra me kocka të gjetura në Kinë 1
Patinat u gjetën në varre në zonën arkeologjike Jirentai Goukou në Xinjiang të Kinës, ku arkeologët mendojnë se banohej nga njerëz nga kultura Andronovo e bagëtive në epokën e vonë të bronzit. © Kredi i imazhit: Instituti i Relikteve Kulturore dhe Arkeologjisë Xinjiang

Të bëra nga copa të drejta kockash të marra nga qetë dhe kuaj, patinat kanë vrima në të dy skajet për të lidhur "tehun" e sheshtë me këpucët. Ruan Qiurong i Institutit të Relikteve Kulturore dhe Arkeologjisë në Xinjiang tha se patinat janë pothuajse saktësisht të njëjta me patinat 5,000-vjeçare të zbuluara në Finlandë dhe mund të pasqyrojnë shkëmbimin e ideve gjatë epokës së bronzit.

Varret Goaotai mendohet se i përkisnin një familjeje fisnike midis njerëzve të hershëm të bagëtive të zonës, vuri në dukje një nga studiuesit; dhe se gërmimet atje kanë nxjerrë në pah aspekte të rëndësishme të riteve të varrimit, besimeve dhe strukturave shoqërore të tyre.

"Karakteristika të tjera të varreve, duke përfshirë një strukturë të ngjashme me rreze të bërë nga 17 rreshta gurësh, tregojnë një besim të mundshëm në adhurimin e diellit," tha studiuesi.

Arkeologët gjetën gjithashtu mbetjet e dhjetëra vagonëve ose karrocave prej druri që duket se janë përdorur për të ndërtuar platformën e varrit. Ato përfshijnë 11 rrota të forta prej druri dhe më shumë se 30 pjesë druri, duke përfshirë buzë dhe boshte.

Vagona të varrosura prej druri të gjetura në zonën arkeologjike në Xinjiang të Kinës. Kredia e imazhit: Instituti i Relikteve Kulturore dhe Arkeologjisë Xinjiang
Vagona të varrosura prej druri të gjetura në zonën arkeologjike në Xinjiang të Kinës. © Kredia e imazhit: Instituti i Relikteve Kulturore dhe Arkeologjisë në Xinjiang
Pamje e sipërme e vagonëve të varrosur prej druri të gjetura në vendin arkeologjik në Xinjiang të Kinës.
Pamje e sipërme e vagonëve të varrosur prej druri të gjetura në vendin arkeologjik në Xinjiang të Kinës. © Kredia e imazhit: Instituti i Relikteve Kulturore dhe Arkeologjisë në Xinjiang

Patina të ngjashme akulli si patina me kocka të gjetura në rrënojat Goaotai janë gjetur në vendet arkeologjike në të gjithë Evropën veriore. Shkencëtarët mendojnë se këto patina janë përdorur nga njerëzit e lashtë në rajonet kryesisht të sheshta, të cilat ishin të mbushura me dhjetëra mijëra liqene të vegjël që ngrijnë gjatë dimrit.

Përveç kësaj, rajoni malor i Kinës Xinjiang mund të jetë gjithashtu vendlindja e skijimit, sipas The New York Times. Pikturat e lashta të shpellave në malet Altai të Xinjiang-ut verior, për të cilat disa arkeologë mendojnë se mund të jenë 10,000 vjet të vjetra, përshkruajnë gjuetarët në ato që duken të jenë ski. Por arkeologë të tjerë e kundërshtojnë pretendimin, duke thënë se pikturat e shpellës nuk mund të datohen në mënyrë të besueshme.