Dhoma e sekreteve 40,000-vjeçare u zbulua në Kompleksin e Shpellës Gorham

Në brigjet shkëmbore të Gjibraltarit, arkeologët kanë zbuluar një dhomë të re në një sistem shpellash që ishte një vendtakim i disa prej Neandertalëve të fundit të mbijetuar të Evropës.

Një dhomë shpelle e mbyllur nga rëra për rreth 40,000 vjet u zbulua në shpellën Vanguard në Gjibraltar - një zbulim që mund të zbulojë më shumë për Neandertalët që jetonin në atë zonë rreth asaj kohe.

Kompleksi i shpellës së Gorhamit: Dëshmia më bindëse se kjo pjesë e shpellës është përdorur nga Neandtheralët është guaska e një kërmilli të madh, një lloj kërmilli deti i ngrënshëm. © Kredi i imazhit: Alan Clarke/Shutterstock
Shpella e Gorhamit është një shpellë në nivelin e detit në territorin britanik jashtë shtetit të Gjibraltarit. Megjithëse nuk është një shpellë detare, shpesh ngatërrohet me një. E konsideruar si një nga vendbanimet e fundit të njohura të Neandertalëve në Evropë, shpella i jep emrin e saj kompleksit të shpellës së Gorhamit, i cili është një kombinim i katër shpellave të dallueshme të një rëndësie kaq të madhe saqë ato janë kombinuar në një sit të Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s, i vetmi. një në Gjibraltar. Nga e majta në të djathtë: Shpella e Gorhamit, Shpella e Vanguardit, Shpella e Hyaena dhe Shpella e Benetit. © Kredi i imazhit: Alan Clarke/Shutterstock

“Duke pasur parasysh se rëra që vulosi dhomën ishte 40,000 vjet e vjetër, dhe se dhoma ishte, pra, më e vjetër, duhet të kenë qenë Neandertalët, të cilët kanë jetuar në Euroazi nga rreth 200,000 deri në 40,000 vjet më parë dhe ka të ngjarë të përdornin shpellën,” Clive Finlayson. , drejtor i Muzeu Kombëtar i Gjibraltarit, Tha.

Ndërsa ekipi i Finlayson po studionte shpellën në shtator 2021, ata zbuluan zonën e zbrazët. Pasi u ngjitën nëpër të, ata zbuluan se ishte 13 metra (43 këmbë) në gjatësi, me stalaktite të varur si akullnaja të frikshme nga tavani i dhomës.

Shpella Vanguard, pjesë e kompleksit të shpellës së Gorham.
Pamje e brendshme e shpellës Vanguard, pjesë e kompleksit të shpellës së Gorham. © Origjina e lashtë

Përgjatë sipërfaqes së dhomës së shpellës, studiuesit gjetën mbetjet e rrëqebullit, hienave dhe shkabave të grifonit, si dhe një kërmilli të madh, një lloj kërmilli deti që ka të ngjarë të ishte transportuar në dhomë nga një neandertal, thanë arkeologët në një deklaratë. .

Studiuesit ishin të etur për të parë se çfarë do të gjenin sapo të fillonin gërmimet. Një mundësi është që ekipi të zbulojë varrosjet e Neandertalit, tha Finlayson. "Ne gjetëm dhëmbin e qumështit të një Neandertali 4-vjeçar afër dhomës katër vjet më parë," tha ai.

Dhëmbi "u lidh me hienat dhe ne dyshojmë se hienat e sollën fëmijën [i cili ka të ngjarë të kishte vdekur] në shpellë".

Duhet shumë kohë për të përfunduar gërmime të tilla arkeologjike. Studiuesit kanë zbuluar shumë prova të pranisë së Neandertalëve në sistemin e shpellave, të quajtur Kompleksi i Shpellës së Gorhamit, duke përfshirë një gdhendje që mund të ketë qenë vepra arti e hershme e Neandertalit.

Në korrik 2012, dyshemeja e njërës prej shpellave të Gorhamit u gjet e gërvishtur thellë. Studiuesit zbuluan një seri linjash kryqëzuese mbi 1 metër katror, ​​të prera në sipërfaqen e një parvaze rreth 100 metra nga hyrja e saj.

Dyshemeja e gërvishtur e shpellës së Gorhamit
Dyshemeja e gërvishtur e shpellës së Gorhamit. © Wikimedia Commons

Gërvishtjet përbëhen nga tetë vija të renditura në dy grupe me nga tre vija të gjata dhe të kryqëzuara nga dy më të shkurtra, gjë që është përdorur për të sugjeruar se është një simbol. Gërvishtjet mendohet të jenë të paktën 39,000 vjet të vjetra, sepse ato u gjetën nën një shtresë sedimenti të pashqetësuar të asaj epoke në të cilën u zbuluan qindra vegla guri të Neandertalit. Atribuimi i gërvishtjeve te Neandertalët është i diskutueshëm.

Për më tepër, gjetjet kanë sugjeruar se, në këtë sistem shpellash, të afërmit tanë më të afërt të zhdukur therën foka, këpusnin pendët e shpendëve grabitqarë për t'i veshur si stoli dhe mjete të përdorura, të raportuara më parë.

Shkencëtarët kanë spekuluar se ky sistem shpellash mund të ketë qenë një nga vendet e fundit që kanë jetuar Neandertalët para se të zhdukeshin rreth 40,000 vjet më parë.