Misteri dyshekullor i mbetjeve skeletore të Waterloo-s

Më shumë se 200 vjet pasi Napoleoni u mposht në Waterloo, eshtrat e ushtarëve të vrarë në atë fushë beteje të famshme vazhdojnë të intrigojnë studiuesit dhe ekspertët belgë, të cilët i përdorin ato për të parë në atë moment të historisë.

Ajo përplasje e armatosur e 18 qershorit 1815 i dha fund ambicieve të Napoleon Bonapartit për të pushtuar Evropën.
Ajo përplasje e armatosur e 18 qershorit 1815 i dha fund ambicieve të Napoleon Bonapartit për të pushtuar Evropën.

"Kaq shumë kocka - është vërtet unike!" Bërtiti një historian i tillë, Bernard Wilkin, teksa qëndronte përpara tryezës së një patologu mjekoligjor duke mbajtur dy kafka, tre femure dhe kocka të ijeve.

Ai ishte në një dhomë autopsie në Institutin e Mjekësisë Ligjore në Liege, Belgjika lindore, ku po kryhen teste në mbetjet skeletore për të përcaktuar se nga cilat rajone kanë ardhur katër ushtarët që ata i përkasin.

Kjo në vetvete është një sfidë.

Gjysmë duzinë kombësish evropiane u përfaqësuan në radhët ushtarake në Betejën e Waterloo-s, e vendosur 20 kilometra (12 milje) në jug të Brukselit.

Ajo përplasje e armatosur e 18 qershorit 1815 i dha fund ambicieve të Napoleon Bonapartit për të pushtuar Evropën për të ndërtuar një perandori të madhe dhe rezultoi në vdekjen e rreth 20,000 ushtarëve.

Beteja që atëherë është përshkruar nga historianët dhe - me përparimet në fushën gjenetike, mjekësore dhe skanuese - studiuesit tani mund të bashkojnë faqet e së kaluarës nga mbetjet e varrosura në tokë.

Disa nga ato mbetje janë gjetur përmes gërmimeve arkeologjike, si ai i vitit të kaluar që lejoi rindërtimin e një skeleti të gjetur jo shumë larg një spitali fushor që Duka britanik i Uellingtonit kishte ngritur. Por mbetjet e ekzaminuara nga Wilkin dolën në sipërfaqe përmes një rruge tjetër.

Disa nga ato mbetje janë gjetur përmes gërmimeve arkeologjike.
Disa nga ato mbetje janë gjetur përmes gërmimeve arkeologjike.

'Prusianët në papafingo'

Historiani, i cili punon për arkivat historike të qeverisë belge, tha se ai mbajti një konferencë në fund të vitit të kaluar dhe “Ky burrë i moshës së mesme erdhi për të parë më pas dhe më tha: 'Z. Wilkin, kam disa prusianë në papafingo”.

Wilkin, duke buzëqeshur, tha burri “Më tregoi fotot në telefonin e tij dhe më tha se dikush ia kishte dhënë këto kocka që t'i vendoste në ekspozitë… gjë që ai refuzoi ta bënte për arsye etike”.

Eshtrat qëndruan të fshehura derisa burri takoi Wilkin, i cili besonte se mund t'i analizonte ato dhe t'u jepte një vend të mirë pushimi.

Një element kyç me interes në koleksion është këmba e djathtë me pothuajse të gjithë gishtërinjtë e saj - atë të një "ushtar prusian" sipas mesoburrit.

"Të shohësh një këmbë kaq mirë të ruajtur është shumë e rrallë, sepse zakonisht kockat e vogla në ekstremitete zhduken në tokë." vuri në dukje Mathilde Daumas, një antropologe në Universite Libre de Bruxelles, e cila është pjesë e punës kërkimore.

Për sa i përket atributeve "Prusian" prejardhjes, ekspertët janë të kujdesshëm.

Një element kyç me interes në koleksion është një këmbë e djathtë me pothuajse të gjithë gishtërinjtë e saj.
Një element kyç me interes në koleksion është një këmbë e djathtë me pothuajse të gjithë gishtërinjtë e saj.

Vendi ku u zbulua ishte fshati Plancenoit, ku trupat në anën prusiane dhe napoleonike luftuan ashpër, tha Wilkin, duke lënë të kuptohet se eshtrat mund të ishin të ushtarëve francezë.

Mbetjet e çizmeve dhe kopset metalike të gjetura midis mbetjeve tregojnë për uniformat e veshura nga ushtarët nga pala gjermanike të vendosura kundër francezëve.

Por "Ne e dimë se ushtarët i zhveshën të vdekurit për pajisjet e tyre," tha historiani.

Rrobat dhe aksesorët nuk janë tregues të besueshëm të kombësisë së skeleteve të gjetura në fushën e betejës në Waterloo, theksoi ai.

Testimi i ADN-së

Më të besueshme, këto ditë, janë testet e ADN-së. Dr. Philippe Boxho, një patolog mjeko-ligjor që punon në mbetjet, tha se kishte ende pjesë të eshtrave që duhet të jepnin rezultate të ADN-së dhe ai besonte se dy muaj të tjerë analizash duhet të jepnin përgjigje.

Dhëmbët në veçanti, me gjurmë të stronciumit, një element kimik natyral që grumbullohet në kockat e njeriut, mund të tregojnë rajone të veçanta përmes gjeologjisë së tyre.
Dhëmbët në veçanti, me gjurmë të stronciumit, një element kimik natyral që grumbullohet në kockat e njeriut, mund të tregojnë rajone të veçanta përmes gjeologjisë së tyre.

“Për sa kohë që tema është e thatë, ne mund të bëjmë diçka. Armiku ynë më i madh është lagështia, e cila bën që gjithçka të shpërbëhet.” shpjegoi ai.

Dhëmbët në veçanti, me gjurmë të stronciumit, një element kimik natyral që grumbullohet në kockat e njeriut, mund të tregojnë rajone specifike përmes gjeologjisë së tyre, tha ai.

Wilkin tha një “Skenari ideal” për hulumtimin do të ishte gjetja e mbetjeve të "tre deri në pesë" Ushtarët e ekzaminuar vinin nga pala franceze dhe gjermane.


Studimi u botua fillimisht në Agence France-Presse (AFP).