Provat e para të forta shkencore që vikingët sollën kafshë në Britani

Arkeologët kanë gjetur atë që ata thonë se është prova e parë e fortë shkencore që sugjeron se vikingët kaluan Detin e Veriut për në Britani me qen dhe kuaj.

Fragment i rrezes/ulnës së kalit të djegur nga kampioni i varrimit 50 në Heath Wood.
Fragment i rrezes/ulnës së kalit të djegur nga kampioni i varrimit 50 në Heath Wood. © Jeff Veitch, Universiteti Durham.

Hulumtimi i udhëhequr nga Universiteti Durham, MB dhe Vrije Universiteit në Bruksel, Belgjikë, ekzaminuan mbetjet njerëzore dhe kafshësh nga varrezat e vetme të njohura të djegies së vikingëve në Britani në Heath Wood, në Derbyshire.

Shkencëtarët shikuan izotopet e stronciumit që ndodheshin brenda mbetjeve. Stronciumi është një element natyror që gjendet në raporte të ndryshme në mbarë botën dhe ofron një gjurmë gishtash gjeografike për lëvizjet e njerëzve dhe kafshëve.

Analiza e tyre tregoi se brenda kontekstit të arkeologjisë, një njeri i rritur dhe disa kafshë pothuajse me siguri erdhën nga zona e Mburojës së Baltikut të Skandinavisë, që mbulonte Norvegjinë dhe Suedinë qendrore dhe veriore, dhe vdiqën menjëherë pas mbërritjes në Britani.

Studiuesit thonë se kjo sugjeron se vikingët jo vetëm që po vidhnin kafshë kur mbërritën në Britani, siç përshkruajnë rrëfimet nga koha, por po transportonin edhe kafshë nga Skandinavia.

Ndërsa mbetjet e njerëzve dhe kafshëve u gjetën në mbetjet e së njëjtës pirë djegieje, studiuesit besojnë se i rrituri nga rajoni i Mburojës së Baltikut mund të ketë qenë dikush i rëndësishëm që ishte në gjendje të sillte një kalë dhe qen në Britani.

Tuma e varrimit të vikingëve në Heath Wood, Derbyshire, MB, duke u gërmuar.
Tuma e varrimit të vikingëve në Heath Wood, Derbyshire, MB, duke u gërmuar. © Julian Richards, Universiteti i Jorkut.

Mbetjet e analizuara lidhen me Ushtrinë e Madhe Vikinge, një forcë e kombinuar e luftëtarëve skandinavë që pushtuan Britaninë në vitin 865 pas Krishtit.

Gjetjet janë publikuar në PLOS ONE. Autori kryesor Tessi Löffelmann, një studiuese doktorature që punon së bashku në Departamentin e Arkeologjisë, Universiteti Durham dhe Departamentin e Kimisë, Vrije Universiteit në Bruksel, tha: "Kjo është prova e parë e fortë shkencore se skandinavët pothuajse me siguri kaluan Detin e Veriut me kuaj, qen dhe ndoshta kafshë të tjera që në shekullin e nëntë pas Krishtit dhe mund të thellojnë njohuritë tona për Ushtrinë e Madhe Vikinge."

“Burimi ynë parësor më i rëndësishëm, Kronika Anglo-Saksone, thotë se vikingët po merrnin kuaj nga vendasit në Anglinë Lindore kur mbërritën për herë të parë, por padyshim që kjo nuk ishte e gjithë historia, dhe me shumë gjasa ata transportonin kafshë së bashku me njerëzit në anije. .”

"Kjo gjithashtu ngre pyetje në lidhje me rëndësinë e kafshëve specifike për vikingët."

Kocka e djegur e kafshës dhe e njeriut nga varrezat e Vikingëve të Heath Wood.
Kocka e djegur e kafshës dhe e njeriut nga varrezat e Vikingëve të Heath Wood. © Julian Richards, Universiteti i Jorkut.

Studiuesit analizuan raportet e stronciumit në mbetjet e dy të rriturve, një fëmije dhe tre kafshëve nga zona e Heath Wood.

Stronciumi gjendet natyrshëm në mjedis në shkëmbinj, tokë dhe ujë përpara se të hyjë në bimë. Kur njerëzit dhe kafshët hanë këto bimë, stroncium zëvendëson kalciumin në kockat dhe dhëmbët e tyre.

Meqenëse raportet e stronciumit ndryshojnë në pjesë të ndryshme të botës, gjurmët gjeografike të elementit të gjetur në mbetjet njerëzore ose kafshësh mund të ndihmojnë për të treguar se nga kanë ardhur ose janë vendosur.

Raportet e stronciumit në një nga të rriturit dhe fëmijën treguan se ata mund të kishin qenë nga zona lokale deri në zonën e djegies së Heath Wood, Anglia jugore ose lindore ose nga Evropa, duke përfshirë Danimarkën dhe Suedinë jugperëndimore që ishin jashtë rajonit të Mburojës së Baltikut. .

Por mbetjet e një të rrituri tjetër dhe të tre kafshëve - një kalë, një qen dhe atë që arkeologët thonë se ndoshta ishte një derr - kishin raporte stroncium që zakonisht gjenden në zonën e Mburojës së Balltikut.

Roje e zbukuruar me dorezë nga shpata e luftëtarit viking. Shpata u gjet në të njëjtin varr me mbetjet njerëzore dhe kafshësh të analizuara gjatë hulumtimit të fundit.
Roje e zbukuruar me dorezë nga shpata e luftëtarit viking. Shpata u gjet në të njëjtin varr me mbetjet njerëzore dhe kafshësh të analizuara gjatë hulumtimit të fundit. © Julian Richards, Universiteti i Jorkut.

Ndërsa studiuesit thonë se gjetjet e tyre sugjerojnë se kali dhe qeni u transportuan në Britani, mund të jetë se fragmenti i derrit ishte një pjesë nga një lojë ose një hajmali tjetër ose shenjë e sjellë nga Skandinavia, dhe jo një derr i gjallë. Eshtrat gjithashtu ishin djegur dhe varrosur nën një tumë, për të cilën studiuesit thonë se mund të ishte një lidhje me ritualet skandinave në një kohë kur djegia mungonte në Britani.

Bashkautorja e kërkimit, Profesor Janet Montgomery, në Departamentin e Arkeologjisë, Universiteti Durham, tha:Studimi ynë sugjeron se ka njerëz dhe kafshë me histori të ndryshme lëvizshmërie të varrosur në Heath Wood, dhe se, nëse i përkisnin Ushtrisë së Madhe të Vikingëve, ajo përbëhej nga njerëz nga pjesë të ndryshme të Skandinavisë ose Ishujve Britanikë.

"Kjo është gjithashtu analiza e parë e botuar e stronciumit mbi mbetjet e djegura mesjetare të hershme nga Britania dhe tregon potencialin që kjo metodë shkencore ka për të hedhur më shumë dritë mbi këtë periudhë të historisë."

Ekipi hulumtues përfshinte gjithashtu arkeologë nga Universiteti i York-ut, MB, të cilët gërmuan varrezat e Heath Wood midis 1998 dhe 2000 dhe Université Libre de Bruxelles, Belgjikë.

Kapëse nga mburoja e luftëtarit viking e gjetur gjatë gërmimeve origjinale në 1998-2000. Kapësja u gjet në të njëjtin varr me mbetjet njerëzore dhe kafshësh të analizuara gjatë hulumtimit të fundit.
Kapëse nga mburoja e luftëtarit viking e gjetur gjatë gërmimeve origjinale në 1998-2000. Kapësja u gjet në të njëjtin varr me mbetjet njerëzore dhe kafshësh të analizuara gjatë hulumtimit të fundit. © Julian Richards, Universiteti i Jorkut.

Profesor Julian Richards, i Departamentit të Arkeologjisë, Universiteti i Jorkut, i cili bashkëdrejtoi gërmimet në varrezat e Vikingëve të Heath Wood, tha: "Sixhadeja Bayeux përshkruan kalorësinë normane duke zbarkuar kuajt nga flota e tyre përpara Betejës së Hastings, por ky është demonstrimi i parë shkencor që luftëtarët vikingë po transportonin kuaj në Angli dyqind vjet më parë."

"Kjo tregon se sa shumë i vlerësonin liderët vikingë kuajt dhe zagarët e tyre personalë që i sollën nga Skandinavia dhe se kafshët u flijuan për t'u varrosur me pronarët e tyre."


Më shumë informacion: Gjetjet janë publikuar në revistën shkencore PLoS ONE.