Gjuha kriptike e humbur kananite e deshifruar në tableta të ngjashme me "Rosetta Stone".

Dy pllaka argjile të lashta nga Iraku përmbajnë detaje të një gjuhe "të humbur" kananite.

Dy pllaka argjile të lashta të zbuluara në Irak dhe të mbuluara nga lart poshtë me shkrim kuneiform përmbajnë detaje të një gjuhe "të humbur" kananite që ka ngjashmëri të jashtëzakonshme me hebraishten e lashtë.

Tabletat u gjetën në Irak rreth 30 vjet më parë. Studiuesit filluan t'i studiojnë ato në vitin 2016 dhe zbuluan se ato përmbajnë detaje në gjuhën akadiane të gjuhës "të humbur" amorite.
Tabletat u gjetën në Irak rreth 30 vjet më parë. Studiuesit filluan t'i studiojnë ato në vitin 2016 dhe zbuluan se ato përmbajnë detaje në gjuhën akadiane të gjuhës "e humbur" amoreze. © David I. Owen | Universiteti Cornell

Pllakat, që mendohet të jenë gati 4,000 vjet të vjetra, regjistrojnë fraza në gjuhën pothuajse të panjohur të popullit amorit, të cilët ishin me origjinë nga Kanaani - zona që është afërsisht tani Siria, Izraeli dhe Jordania - por që më vonë themeluan një mbretëri në Mesopotami. Këto fraza janë vendosur krahas përkthimeve në gjuhën akade, të cilat mund të lexohen nga studiuesit modernë.

Në fakt, pllakat janë të ngjashme me gurin e famshëm të Rozetës, i cili kishte një mbishkrim në një gjuhë të njohur (greqishten e vjetër) paralelisht me dy shkrime të panjohura të shkruara egjiptiane të lashta (hieroglifë dhe demotikë.) Në këtë rast, frazat e njohura akadiane po ndihmojnë. studiuesit lexuan amorite të shkruara.

"Njohuritë tona për amoritishten ishin aq të dhimbshme sa disa ekspertë dyshuan nëse ekzistonte fare një gjuhë e tillë." Studiuesit Manfred Krebernik (hapet në skedën e re) dhe Andrew R. George (hapet në skedën e re) i thanë Live Science në një email. Por "Tabletat e zgjidhin këtë pyetje duke treguar se gjuha është e artikuluar në mënyrë koherente dhe të parashikueshme, dhe plotësisht e dallueshme nga akadishtja."

Krebernik, një profesor dhe kryetar i studimeve të lashta të Lindjes së Afërt në Universitetin e Jenës në Gjermani dhe George, një profesor emeritus i letërsisë babilonase në Shkollën e Studimeve Orientale dhe Afrikane të Universitetit të Londrës, botuan kërkimin e tyre duke përshkruar tabletat në numrin e fundit. të revistës franceze Revue d'assyriologie et d'archéologie orientale (hapet në skedën e re) (Journal of Assyriology and Oriental Archaeology).

Tabletat përmbajnë një gjuhë të "humbur" kananite nga populli amorite.
Tabletat përmbajnë një gjuhë kananite të "humbur" nga populli amorej. © Rudolph Mayr | Me mirësjellje Koleksioni Rosen

Gjuha e humbur

Dy pllakat Amoreto-Akadiane u zbuluan në Irak rreth 30 vjet më parë, ndoshta gjatë Luftës Iran-Irak, nga viti 1980 deri në 1988; përfundimisht ato u përfshinë në një koleksion në Shtetet e Bashkuara. Por asgjë tjetër nuk dihet për ta dhe nuk dihet nëse janë marrë legalisht nga Iraku.

Krebernik dhe George filluan të studiojnë tabletat në vitin 2016 pasi studiues të tjerë i theksuan ato.

Duke analizuar gramatikën dhe fjalorin e gjuhës misterioze, ata përcaktuan se ajo i përkiste familjes së gjuhëve semite perëndimore, e cila përfshin gjithashtu hebraishten (tani flitet në Izrael) dhe aramaishten, e cila dikur ishte e përhapur në të gjithë rajonin, por tani flitet vetëm në disa komunitete të shpërndara në Lindjen e Mesme.

Pasi panë ngjashmëritë midis gjuhës së mistershme dhe asaj që dihet pak për amoritishten, Kreberniku dhe Gjergji përcaktuan se ishin të njëjta dhe se pllakat përshkruanin fraza amorite në dialektin e vjetër të bajlonit të akadishtes.

Tregimi i gjuhës amorite që jepet në tabela është çuditërisht gjithëpërfshirës. "Dy tabletat rritin ndjeshëm njohuritë tona për amoritishten, pasi përmbajnë jo vetëm fjalë të reja, por edhe fjali të plota, dhe kështu shfaqin shumë fjalor dhe gramatikë të re." thanë studiuesit. Shkrimi në pllaka mund të jetë bërë nga një skrib babilonas që flet gjuhën akadiane ose një nxënës skrib, si një "Ushtrimi i improvizuar i lindur nga kurioziteti intelektual", shtuan autorët.

Yoram Cohen (hapet në skedën e re), një profesor i Asiriologjisë në Universitetin e Tel Avivit në Izrael, i cili nuk ishte i përfshirë në hulumtim, tha për Live Science se tabletat duket se janë një lloj “Udhërrëfyes turistik” për folësit e lashtë akadian që kishin nevojë të mësonin amoritishten.

Një pasazh i dukshëm është një listë e perëndive amorite që i krahason me perënditë përkatëse të Mesopotamisë dhe një pasazh tjetër detajon frazat mirëpritëse.

"Ka fraza për organizimin e një vakti të përbashkët, për të bërë një sakrificë, për bekimin e një mbreti." Tha Cohen. “Ekziston edhe ajo që mund të jetë një këngë dashurie. … Ai me të vërtetë përfshin të gjithë sferën e jetës.”

Tabletat 4,000-vjeçare zbulojnë përkthime për gjuhën e 'humbur', duke përfshirë një këngë dashurie.
Tabletat 4,000-vjeçare zbulojnë përkthime për gjuhën e 'humbur', duke përfshirë një këngë dashurie. © Rudolph Mayr, David I. Owen

Ngjashmëri të forta

Shumë nga frazat amorite të dhëna në pllaka janë të ngjashme me frazat në hebraisht, si p.sh “na derdh verë” - "ia -a -a -nam si -qí-ni -a -ti" në amorite dhe “hasqenu yain” në hebraisht - megjithëse shkrimi më i hershëm i njohur hebraik është rreth 1,000 vjet më vonë, tha Cohen.

“Shtrihet koha kur këto gjuhë [semite perëndimore] dokumentohen. … Gjuhëtarët tani mund të shqyrtojnë se çfarë ndryshimesh kanë pësuar këto gjuhë gjatë shekujve,” tha ai.

Akkadian was originally the language of the early Mesopotamian city of Akkad (also known as Agade) from the third millennium BC, but it became widespread throughout the region in later centuries and cultures, including the Babylonian civilization from about the 19th to the sixth centuries BC.

Shumë nga pllakat e argjilës të mbuluara me shkrimin e lashtë kuneiform - një nga format më të hershme të shkrimit, në të cilën mbresat në formë pyke bëheshin në baltë të lagur me një majë shkruese - ishin shkruar në gjuhën akadiane dhe një kuptim i plotë i gjuhës ishte një çelës pjesë e arsimit në Mesopotami për më shumë se një mijë vjet.