Projekti arkeologjik zbulon gurë të gdhendur romakë pranë Murit të Hadrianit

Projekti "Zbulimi i Roman Carlisle" ka ndërmarrë një gërmim të mbështetur nga komuniteti në Klubin e Kriketit Carlisle, ku arkeologët nga Wardell Armstrong zbuluan një banjë romake në vitin 2017.

Projekti arkeologjik zbulon gurë të gdhendur romakë pranë Murit 1 të Hadrianit
Banjat romake në Bath, ku janë gjetur 'pllakat e mallkimit'. © Wikimedia Commons

Shtëpia e banjës shtrihet në zonën Carlisle të Stanwix, pranë fortesës romake të Uxelodunum (që do të thotë "fortesë e lartë"), e njohur gjithashtu si Petriana. Uxelodunum u ndërtua për të dominuar tokat në perëndim të Carlisle-it të sotëm, si dhe kalimin jetësor në lumin Eden.

Ndodhej pas barrierës Hadrianike, me Murin që formonte mbrojtjen e tij veriore dhe boshtin e tij të gjatë paralel me Murin. Kalaja u garnizon nga Ala Petriana, një njësi kalorësie prej 1,000 trupash, anëtarëve të së cilës iu dha të gjithë nënshtetësia romake për trimërinë në fushë.

Projekti arkeologjik zbulon gurë të gdhendur romakë pranë Murit 2 të Hadrianit
Muri i Hadrianit. © quisnovus/flickr

Gërmimet e mëparshme të banjës kanë zbuluar disa dhoma, një sistem hipokausti, tuba uji terrakote, dysheme të paprekura, pllaka të lyera dhe fragmente tenxheresh gatimi. Shtëpia e banjës përdorej nga ushtarët për rekreacion dhe larje, ku disa ushtarë të rangut të lartë ose elitë romake humbën xhevahiret e gdhendura ndërsa laheshin në ujërat e saj të nxehta, të cilat më pas derdheshin në kanalizime kur pastroheshin pishinat.

Gurët e çmuar të gdhendur njihen si intaglios dhe datojnë nga fundi i shekullit të 2-të ose të shekullit të 3-të pas Krishtit, i cili përfshin një ametist që përshkruan Venusin duke mbajtur një lule ose një pasqyrë dhe një diaspër të kuq-kafe me një satir.

Projekti arkeologjik zbulon gurë të gdhendur romakë pranë Murit 3 të Hadrianit
7 nga gurët gjysmë të çmuar të zbuluar nga arkeologët pranë Murit të Hadrianit. © Anna Giecco

Duke folur për The Guardian, Frank Giecco nga Wardell Armstrong tha: “Nuk mund të gjesh gurë të tillë në faqet romake me status të ulët. Pra, ato nuk janë diçka që do të ishte veshur nga të varfërit. Disa nga intaglios janë të vogla, rreth 5 mm; 16 mm është gërvishtja më e madhe. Mjeshtëria për të gdhendur gjëra kaq të vogla është e pabesueshme.”

Gërmimet zbuluan gjithashtu më shumë se 40 shirita flokësh femrash, 35 rruaza qelqi, një figurë prej balte Venusi, kocka kafshësh dhe pllaka të stampuara perandorake, gjë që tregon se banja ishte një strukturë masive e përdorur jo vetëm nga garnizoni i Uxelodunum-it, por edhe nga elita romake. pranë fortesës dhe fortesës së Luguvalium, e cila tani ndodhet nën Kalanë Carlisle.