Arkeologët zbulojnë një sistem të çuditshëm proto-shkrimi 42,000-vjeçar!

Një studim i ri zbuloi një sistem proto-shkrimi të sipërm paleolitik, i cili përbëhet nga tre nga shenjat më të shpeshta.

Në më shumë se 400 shpella evropiane duke përfshirë lascaux, Chauvet Altamira, Njerëzit e Paleolitit të Sipërm vizatuan, pikturuan dhe gdhendën shenja jo-figurative nga të paktën 42,000 vjet më parë dhe imazhe figurative - veçanërisht kafshë - të paktën 37,000 vjet më parë. Që nga zbulimi i tyre 150 vjet më parë, qëllimi ose kuptimi i këtyre shenjave jo-figurative u ka shpëtuar studiuesve. I ri hulumtim nga studiues të pavarur dhe kolegët e tyre profesionistë nga University College London dhe University of Durham sugjeron se si tre nga shenjat më të shpeshta - vija '|', pika '•' dhe 'Y' — funksionuan si njësi komunikimi. Autorët demonstrojnë se kur gjendet në lidhje të ngushtë me imazhet e kafshëve, rreshti '|' dhe pika '•' përbëjnë numra që tregojnë muaj dhe formojnë pjesë përbërëse të një kalendari fenologjik/meteorologjik lokal që fillon në pranverë dhe regjistron kohën nga kjo pikë në muajt hënor; ato tregojnë gjithashtu se shenja 'Y', një nga shenjat më të shpeshta në artin jo-figurativ paleolitik, ka kuptimin 'Të lindësh'.

Shembuj të përshkrimeve të kafshëve të lidhura me sekuenca pikash/vijash. Kredia e imazhit: Bacon et al., doi: 10.1017/S0959774322000415.
Shembuj të përshkrimeve të kafshëve të lidhura me sekuenca pikash/vijash. © Kredi i imazhit: Bacon et al., doi: 10.1017/S0959774322000415.

Rreth 37,000 vjet më parë njerëzit kaluan nga shënimi i imazheve abstrakte si shenjat e duarve, pikat dhe drejtkëndëshat në muret e shpellave në vizatim, pikturë dhe gdhendje në artin figurativ.

Këto imazhe, qofshin të krijuara në sipërfaqe shkëmbore në ajër të hapur, në shpella, ose të gdhendura dhe të gdhendura në materiale portative, ishin pothuajse ekskluzivisht të kafshëve, kryesisht pre barngrënëse kritike për mbijetesën në stepat e Eurazisë së Pleistocenit.

Në shumicën e rasteve është e lehtë të identifikohen speciet e përshkruara dhe shpesh karakteristikat që ato shfaqin në periudha të veçanta të vitit.

Në Lascaux rreth 21,500 vjet më parë, format e trupit dhe detajet e pelezhit u përdorën për të përcjellë informacione në lidhje me sekuencën e prerjes së disa specieve pre në muret e shpellës.

Krahas këtyre imazheve, grupe shenjash abstrakte, veçanërisht sekuenca vijash dhe pikash vertikale, forma 'Y' dhe shenja të tjera të ndryshme janë të zakonshme në të gjithë Paleolitin e Sipërm Evropian, që ndodhin vetëm ose ngjitur dhe mbivendosur mbi përshkrimet e kafshëve, siç është njohur prej kohësh. .

Në studimin e ri, studiuesi i pavarur Ben Bacon dhe kolegët e tij zbuluan se këto shenja regjistrojnë informacion në mënyrë numerike dhe referojnë një kalendar, në vend që të regjistrojnë fjalimin.

Prandaj, shenjat nuk mund të quhen 'shkrim' në të njëjtin kuptim si sistemet piktografike dhe kuneiforme të shkrimit që u shfaqën në Sumer nga viti 3,400 pes e tutje.

Autorët i referohen shenjave si një sistem 'proto-shkrimi', i cili daton para sistemeve të tjera të bazuara në shenja që u shfaqën gjatë periudhës së neolitit të Lindjes së Afërt me të paktën 10,000 vjet.

"Kuptimi i shenjave brenda këtyre vizatimeve më ka intriguar gjithmonë, kështu që u përpoqa t'i deshifroja ato, duke përdorur një qasje të ngjashme që të tjerët morën për të kuptuar një formë të hershme të tekstit grek," tha Bacon.

"Duke përdorur informacione dhe imazhe të artit të shpellave të disponueshme nëpërmjet Bibliotekës Britanike dhe në internet, grumbullova sa më shumë të dhëna të ishte e mundur dhe fillova të kërkoja modele të përsëritura."

"Ndërsa studimi përparonte, unë kontaktova me miqtë dhe akademikët e lartë të universitetit, ekspertiza e të cilëve ishte kritike për të vërtetuar teorinë time."

Shembuj të shenjës 'Y' në sekuenca të lidhura me përshkrimet e kafshëve. Kredia e imazhit: Bacon et al., doi: 10.1017/S0959774322000415.
Shembuj të shenjës 'Y' në sekuenca të lidhura me përshkrimet e kafshëve. © Kredi i imazhit: Bacon et al., doi: 10.1017/S0959774322000415.

Shkencëtarët përdorën ciklet e lindjes së kafshëve ekuivalente sot si një pikë referimi për të gjetur se numri i shenjave të lidhura me kafshët e Epokës së Akullnajave ishte një rekord, sipas muajit hënor, të kohës kur ato çiftoheshin.

Ata zbuluan se një shenjë "Y" e përdorur do të thotë "lindja" dhe gjetën një korrelacion midis numrit të shenjave, pozicionit të "Y" dhe muajve në të cilët kafshët moderne çiftëzohen dhe lindin respektivisht.

"Kalendarët hënorë janë të vështirë sepse ka pak më pak se dymbëdhjetë muaj e gjysmë hënor në një vit, kështu që ata nuk përshtaten mirë në një vit," tha profesori i Kolegjit Universitar të Londrës, Tony Freeth.

"Si rezultat, kalendari ynë modern ka humbur plotësisht çdo lidhje me muajt aktualë hënorë."

"Në Mekanizmin Antikythera, ata përdorën një kalendar të sofistikuar matematikor 19-vjeçar për të zgjidhur papajtueshmërinë e vitit dhe muajit hënor - e pamundur për popujt paleolitikë."

“Kalendari i tyre duhej të ishte shumë më i thjeshtë. Ai gjithashtu duhej të ishte një 'kalendar meteorologjik', i lidhur me ndryshimet e temperaturës, jo me ngjarje astronomike siç janë ekuinokset.

"Me këto parime në mendje, Beni dhe unë hartuam ngadalë një kalendar që ndihmoi për të shpjeguar pse sistemi që Beni zbuloi ishte kaq universal në të gjithë gjeografinë e gjerë dhe në shkallë të jashtëzakonshme kohore."

"Studimi tregon se gjuetarët e Epokës së Akullnajave ishin të parët që përdorën një kalendar sistematik dhe shenja për të regjistruar informacione rreth ngjarjeve të mëdha ekologjike brenda atij kalendari," tha profesori Paul Pettitt i Universitetit Durham.

"Nga ana tjetër, ne jemi në gjendje të tregojmë se këta njerëz, të cilët lanë një trashëgimi të artit spektakolar në shpellat e Lascaux dhe Altamira, lanë gjithashtu një regjistrim të matjes së hershme të kohës që përfundimisht do të bëhej e zakonshme midis specieve tona."

“Implikimet janë se gjuetarët e Epokës së Akullit nuk jetonin thjesht në të tashmen e tyre, por regjistronin kujtime të kohës kur kishin ndodhur ngjarjet e së kaluarës dhe i përdorën këto për të parashikuar se kur do të ndodhnin ngjarje të ngjashme në të ardhmen, një aftësi që studiuesit e kujtesës e quajnë Udhëtimi mendor në kohë”, tha profesori Robert Kentridge i Universitetit Durham.

Studiuesit shpresojnë se deshifrimi i më shumë aspekteve të sistemit të proto-shkrimit do t'i lejojë ata të kuptojnë se cilin nga informacionet vlerësuan njerëzit e hershëm.

“Ndërsa hetojmë më thellë në botën e tyre, ajo që po zbulojmë është se këta paraardhës të lashtë janë shumë më të ngjashëm me ne sesa kishim menduar më parë”, tha Bacon. “Këta njerëz, të ndarë prej nesh prej shumë mijëvjeçarësh, janë papritur shumë më afër.”


Ekipit Punimi u botua në Cambridge Archaeological Journal.