Dorëshkrimi misterioz i Voynich: Çfarë duhet të dini

Tekstet mesjetare që shpërbëhen zakonisht nuk ngjallin shumë debate në internet, por Dorëshkrimi i Voynich, i cili është shumë i çuditshëm dhe i vështirë për t'u kuptuar, është një përjashtim. Teksti, i shkruar në një gjuhë që ende nuk është thyer, ka habitur studiues, kriptografë dhe detektivë amatorë për qindra vjet.

Dorëshkrimi misterioz i Voynich: Çfarë duhet të dini 1
Dorëshkrimi i Voynich. © Wikimedia Commons

Dhe javën e kaluar, pati një punë të madhe në lidhje me një artikull në Times Literary Supplement nga historiani dhe shkrimtari televiziv Nicholas Gibbs, i cili tha se kishte zgjidhur misterin e Voynich. Gibbs mendonte se shkrimi misterioz ishte një udhëzues për shëndetin e një gruaje dhe se çdo personazh i tij ishte një shkurtim i latinishtes mesjetare. Gibbs tha se kishte kuptuar dy rreshta të tekstit dhe në fillim puna e tij u vlerësua.

Por, për fat të keq, ekspertët dhe fansat gjetën shpejt të meta në teorinë e Gibbs. Lisa Fagin Davis, kreu i Akademisë Mesjetare të Amerikës, i tha Sarah Zhang të Atlantikut se nuk ka kuptim kur teksti i Gibbs deshifrohet. Ideja më e fundit për atë që thotë Dorëshkrimi i Voynich dhe nga erdhi mund të mos ketë qenë e drejtë, por nuk është as më e çmendura.

Njerëzit kanë thënë se dorëshkrimi është shkruar nga njerëzit e lashtë meksikanë, Leonardo da Vinci, madje edhe nga jashtëtokësorët. Disa njerëz thonë se libri është një udhërrëfyes për natyrën. Disa njerëz thonë se është një gënjeshtër e përpunuar. Pse Voynich ka qenë kaq i vështirë për t'u kuptuar dhe përçarës gjatë viteve? Këtu janë gjërat më të mira që duhet të dini për librin:

Është i ndarë në katër pjesë shumë të çuditshme.

Michael LaPointe shkruan në Paris Review se libri fillon me një seksion mbi barishtet. Ky seksion ka vizatime shumëngjyrëshe të bimëve, por njerëzit ende po përcaktojnë se çfarë lloj bimësh janë ato. Pjesa tjetër ka të bëjë me astrologjinë. Ka fotografi të palosshme të tabelave të yjeve që duket se duhet të përshtaten me një kalendar të njohur.

Rrotat astrologjike kanë vizatime të vogla të grave të zhveshura gjithandej, dhe në seksionin tjetër mbi balneologjinë, vizatimet lakuriq çmenden. Ka fotografi të grave të zhveshura që lahen në lëng të gjelbër, të shtyra nga avionët e ujit dhe duke mbajtur ylber me duar.

Disa studiues mendojnë se një fotografi tregon një palë vezore me dy gra të zhveshura që varen mbi to. Dhe së fundi, ekziston një seksion se si funksionojnë drogat. Ka më shumë vizatime të bimëve dhe më pas faqe shkrimi në gjuhën e paqartë të dorëshkrimit të quajtur Voynichese.

Pronarët e hershëm të dorëshkrimit gjithashtu kishin nevojë për ndihmë për të kuptuar.

Dorëshkrimi misterioz i Voynich: Çfarë duhet të dini 2
Portreti i perandorit Rudolf II. © Wikimedia Commons

Davis shkruan në blogun e saj, Manuscript Road Trip se Voynich shfaqet për herë të parë në histori në fund të viteve 1600. Rudolph II i Gjermanisë pagoi 600 dukat ari për librin sepse mendoi se ishte shkruar nga Roger Bacon, një shkencëtar anglez që jetoi në vitet 1300.

Pastaj, një alkimist nga Praga i quajtur Georgius Barschius e mori atë. Ai e quajti atë "një gjëegjëzë të caktuar të Sfinksit që sapo po zinte hapësirë". Johannes Marcus Marci, dhëndri i Barschius, e mori dorëshkrimin kur Barschius vdiq. Ai ia dërgoi një specialisti egjiptian të hieroglifeve në Romë për ta ndihmuar të kuptonte se çfarë thoshte teksti.

Dorëshkrimi misterioz i Voynich: Çfarë duhet të dini 3
Wilfrid Voynich drejtonte një nga bizneset më të mëdha të librave të rrallë në botë, por ai mbahet mend si eponimi i dorëshkrimit të Voynich. Wikimedia Commons

Dorëshkrimi humbi për 250 vjet deri në vitin 1912 kur u ble nga një librashitës polak i quajtur Wilfrid Voynich. Voynich nuk do të thoshte se kush e zotëronte dorëshkrimin para tij, kështu që shumë njerëz menduan se ai e kishte shkruar vetë. Por pasi Voynich vdiq, gruaja e tij tha se ai e bleu librin nga Kolegji Jezuit në Frascati, i cili është afër Romës.

Disa nga kriptologët më të mirë në botë janë përpjekur, por nuk kanë arritur të deshifrojnë tekstin.

Dorëshkrimi misterioz i Voynich: Çfarë duhet të dini 4
WF Friedman në 1924. © Wikimedia Commons

Sadie Dingfelder i Washington Post thotë se William Friedman, një kriptolog pionier që theu kodin e Japonisë gjatë Luftës së Dytë Botërore, kaloi vite duke kuptuar se si të lexonte dorëshkrimin e Voynich. LaPointe i Paris Review thotë se ai arriti në përfundimin se ishte "një përpjekje e hershme për të ndërtuar një gjuhë artificiale ose universale të tipit apriori".

Edhe pse askush nuk e di se nga erdhi Voynichese, kjo nuk duket të jetë e pakuptimtë. Në vitin 2014, studiuesit brazilianë përdorën një metodë komplekse të modelimit të rrjetit për të treguar se modelet gjuhësore në tekst janë të ngjashme me ato të gjuhëve të njohura. Megjithatë, studiuesit nuk ishin në gjendje ta përkthenin librin.

Datimi me karbon ka treguar se Voynich është bërë në shekullin e 15-të.

Testimi i bërë në vitin 2009 tregoi se pergamena ishte bërë ndoshta midis viteve 1404 dhe 1438. Davis thotë se këto rezultate përjashtojnë disa njerëz që thuhej se ishin autorë të dorëshkrimit. Shkencëtari anglez Roger Bacon vdiq në vitin 1292. Ai erdhi në botë deri në vitin 1452. Dhe Voynich lindi shumë kohë pasi u shkrua libri i çuditshëm.

Dorëshkrimi është në internet, kështu që ju mund ta kontrolloni atë në kohën e lirë.

Dorëshkrimi tani ruhet në bibliotekën e librave dhe dorëshkrimeve të rralla në Beinecke të Yale. Është i mbyllur në një kasafortë për siguri. Nëse dëshironi të provoni dorën tuaj në Voynich gjithmonë misterioz, mund të gjeni një kopje të plotë dixhitale në internet. Por kini kujdes: vrima e lepurit Voynich zbret shumë.