Origjina e panjohur e figurinave misterioze Nomoli

Origjina e panjohur e figurinave misterioze Nomoli 1

Vendasit në Sierra Leone, Afrikë, po kërkonin diamante kur zbuluan një koleksion të figurinave të mahnitshme prej guri që portretizonin etni të ndryshme njerëzore dhe, në disa raste, qenie gjysmë njerëzore. Këto shifra janë jashtëzakonisht të lashta, sipas disa vlerësimeve, ndoshta që nga viti 17,000 para Krishtit.

Origjina e panjohur e figurinave misterioze Nomoli 2
Figura e gurit të sapunit “Nomoli” nga Sierra Leone (Afrika Perëndimore). © Wikimedia Commons

Megjithatë, disa aspekte të figurave, të tilla si temperaturat e larta të shkrirjes që kërkohen për t'i krijuar ato dhe prania e çelikut të manipuluar në topa krejtësisht sferikë, sugjerojnë se ato janë ndërtuar nga një qytetërim që do të konsiderohej shumë i avancuar për kohën e tij nëse do të ndërtoheshin rreth 17,000 para Krishtit.

Në përgjithësi, zbulimi ngre shqetësime magjepsëse rreth asaj se si dhe kur u bënë skulpturat Nomoli, si dhe se çfarë roli mund t'u kenë shërbyer njerëzve që i bënë ato.

Statujat përmenden në disa tradita të vjetra në Sierra Leone. Engjëjt, menduan njerëzit e lashtë, më parë banonin në qiej. Si një ndëshkim për sjelljen e tyre të tmerrshme, Zoti i shndërroi engjëjt në njerëz dhe i dërgoi në Tokë.

Figurat Nomoli shërbejnë si përfaqësime të atyre figurave dhe si një kujtesë se si ata u dëbuan nga qiejt dhe u dërguan në Tokë për të jetuar si njerëz. Një legjendë tjetër dikton se statujat përfaqësojnë ish-mbretërit dhe krerët e rajonit të Sierra Leones, dhe se njerëzit lokalë Temne do të kryenin ceremoni gjatë të cilave ata do t'i trajtonin figurat sikur të ishin udhëheqësit e lashtë.

Temne u zhvendos përfundimisht nga zona kur u pushtua nga Mende, dhe traditat që përfshinin figurat Nomoli humbën. Ndërsa legjendat e ndryshme mund të ofrojnë njëfarë pasqyre mbi origjinën dhe qëllimet e figurave, asnjë legjendë e vetme nuk është identifikuar përfundimisht si burimi i statujave.

Sot, disa vendas në Sierra Leone i shohin statujat si figura të fatit, të destinuara si kujdestarë. Ata i vendosin statujat në kopshte dhe fusha me shpresën për të pasur një korrje të bollshme. Në disa raste, në kohë të korrjes së keqe, statujat e Nomolit goditen në mënyrë rituale si ndëshkim.

Origjina e panjohur e figurinave misterioze Nomoli 3
Figura e ulur (Nomoli). Domain Publik

Ka shumë ndryshime në vetitë fizike dhe pamjen e shumë statujave Nomoli. Ato janë gdhendur nga materiale të ndryshme, duke përfshirë gur sapuni, fildish dhe granit. Disa nga pjesët janë të vogla, me ato më të mëdha që arrijnë lartësinë 11 inç.

Ato ndryshojnë në ngjyrë, nga e bardha në të verdhë, kafe ose jeshile. Shifrat janë kryesisht njerëzore, me tiparet e tyre që pasqyrojnë raca të shumta njerëzore. Megjithatë, disa nga figurat janë të një forme gjysmë njerëzore - hibride të njeriut dhe kafshëve.

Origjina e panjohur e figurinave misterioze Nomoli 4
Statuja Nomoli me pamje njerëzore dhe kafshësh, Muzeu Britanik. © Wikimedia Commons

Në disa raste, statujat përshkruajnë një trup njeriu me kokë hardhucë, dhe anasjelltas. Kafshët e tjera të përfaqësuara përfshijnë elefantët, leopardët dhe majmunët. Shifrat janë shpesh të shpërpjestuara, ku kokat janë të mëdha në krahasim me madhësinë e trupit.

Një statujë përshkruan një figurë njerëzore të hipur në anën e pasme të elefantit, me njeriun që duket të jetë shumë më i madh në madhësi se elefanti. A është ky një përfaqësim i legjendave të lashta afrikane të gjigandëve, apo është thjesht një përshkrim simbolik i një njeriu duke hipur mbi një elefant, pa pasur asnjë rëndësi përmasat relative të të dyve? Një nga përshkrimet më të zakonshme të statujave Nomoli është imazhi i një figure të madhe të rrituri me pamje të frikshme të shoqëruar nga një fëmijë.

Origjina e panjohur e figurinave misterioze Nomoli 5
Majtas: Figura Nomoli me kokë hardhuca dhe trup njeriu. Djathtas: Figura njerëzore duke hipur në një elefant, në përmasa joproporcionale. © Domeni Publik

Ndërtimi fizik i statujave të Nomolit është pak misterioz, pasi metodat e nevojshme për të krijuar figura të tilla nuk përputhen me epokën në të cilën lindën figurat.

Kur njëra prej statujave u hap, u gjet një top metalik i vogël, krejtësisht sferik, i cili do të kërkonte teknologji të sofistikuar të formësimit, si dhe aftësinë për të krijuar temperatura jashtëzakonisht të larta shkrirjeje.

Disa argumentojnë se skulpturat Nomoli demonstrojnë se ekzistonte një shoqëri e lashtë që ishte dukshëm më komplekse dhe më e sofistikuar se sa duhej të ishte.

Sipas studiuesve, sferat metalike ishin të ndërtuara nga krom dhe çeliku. Ky është një zbulim i pazakontë duke pasur parasysh se prodhimi i parë i dokumentuar i çelikut ndodhi afërsisht në vitin 2000 para Krishtit. Nëse skulpturat që datojnë në vitin 17,000 pes janë të sakta, si mund të imagjinohet që projektuesit e statujave Nomoli të përdornin dhe manipulonin çelikun deri në 15,000 vjet më parë?

Ndërsa figurat ndryshojnë në formë dhe lloj, ato kanë një pamje të qëndrueshme që sugjeron një funksion të përbashkët. Megjithatë, ky synim është i panjohur. Sipas kuratorit Frederick Lamp, figurinat ishin pjesë e kulturës dhe zakonit Temne përpara pushtimit të Mendes, por tradita humbi kur komunitetet u zhvendosën.

Me kaq shumë shqetësime dhe paqartësi, është e paqartë nëse do të kemi ndonjëherë përgjigje të qarta për datën, origjinën dhe funksionin e figurave Nomoli. Për momentin, ato janë një pamje mahnitëse e qytetërimeve të lashta që dolën përpara atyre që aktualisht banojnë në Sierra Leone.

Artikulli paraprak
U zbulua në Etiopi fabrika e sëpatës së obsidianit e 1.2 milionë vjet më parë

U zbulua në Etiopi fabrika e sëpatës së obsidianit e 1.2 milionë vjet më parë

Neni Next
Dhjetra thesare ceremoniale unike 2,500-vjeçare u zbuluan në një moçal torfe të kulluar 7

Dhjetra thesare ceremoniale unike 2,500-vjeçare të zbuluara në një moçal torfe të kulluar