U zbulua në Etiopi fabrika e sëpatës së obsidianit e 1.2 milionë vjet më parë

Një specie e panjohur e njeriut me sa duket zotëronte obsidianin, diçka që mendohej se kishte ndodhur vetëm në Epokën e Gurit.
U zbulua në Etiopi fabrika e sëpatës së obsidianit e 1.2 milionë vjet më parë

Një ekip studiuesish të lidhur me disa institucione në Spanjë, duke punuar me dy kolegë nga Franca dhe një tjetër nga Gjermania, ka zbuluar një punëtori të prodhimit të sëpave nga Obsidiani 1.2 milion vjet më parë në luginën Awash në Etiopi. Në punimin e tyre të botuar në revistën Nature Ecology & Evolution, grupi përshkruan se ku u gjetën sëpatat, gjendjen dhe moshën e tyre.

Një sëpatë obsidiane, e bërë nga një hominid i panjohur 1.2 milionë vjet më parë.
Një sëpatë obsidiane, e bërë nga një hominid i panjohur 1.2 milionë vjet më parë. © Margherita Mussi

Epoka e Gurit zgjati nga afërsisht 2.6 milionë vjet më parë, deri në afërsisht 3,300 pes, kur filloi epoka e bronzit. Historianët në përgjithësi e ndajnë epokën në periudhat e Paleolitit, Mesolitit dhe Neolitit. Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se "punishtet e kapjes" u shfaqën diku gjatë Pleistocenit të Mesëm, në Evropë - afërsisht 774,000 deri në 129,000 vjet më parë.

Punëtori të tilla u zhvilluan ndërsa krijimi i veglave evoluoi në një aftësi. Individët që zhvilluan aftësi të tilla punuan së bashku në seminare për të nxjerrë mjaftueshëm nga mjetet që u nevojiteshin atyre në zonën e përgjithshme. Një mjet i tillë ishte sëpata, e cila mund të përdoret për të prerë ose si armë.

Akumulimet e gjera të artefakteve të obsidianit në nivelin C. a,b, Pamje e përgjithshme e nivelit dhe detajeve të densitetit të artefakteve përgjatë shkëmbit MS (a) dhe pjesës (b). c,d, Pamje e përgjithshme (c) dhe detaje (d) e përqendrimit të artefaktit (kryesisht akset) në gropën e provës të vitit 2004.
Akumulimet e gjera të artefakteve të obsidianit në nivelin C. a,b, Pamje e përgjithshme e nivelit dhe detajeve të densitetit të artefakteve përgjatë shkëmbit MS (a) dhe pjesës (b). c,d, Pamje e përgjithshme (c) dhe detaje (d) e përqendrimit të artefaktit (kryesisht akset) në gropën e provës të vitit 2004. © Nature Ecology & Evolution (2023).

Dorezat bëheshin duke copëtuar copa nga një gur për të bërë një skaj të mprehtë. Ata nuk ishin të lidhur me asgjë; ato thjesht mbaheshin në dorë kur ishin në përdorim. Gurët e përdorur ishin zakonisht stralli ose, në kohët e fundit, obsidiani - një lloj xhami vullkanik. Obsidiani, edhe në kohët moderne, konsiderohet si një material i vështirë për t'u punuar, sepse është shumë i ashpër në duar. Në këtë përpjekje të re, studiuesit kanë gjetur prova të një punishteje për kapje me dorë nga obsidiani, e krijuar shumë më herët se sa është parë ndonjëherë më parë.

Studiuesit po punonin në vendin e gërmimit të Melka Kunture kur gjetën një sëpatë të varrosur në një shtresë sedimenti. Ata shpejt gjetën më shumë. Ata gjetën gjithsej 578, dhe të gjitha përveç tre ishin prej obsidiani. Datimi i materialit rreth sëpatave tregoi se ato i përkisnin afërsisht 1.2 milionë viteve më parë.

Studimi i sëpatave tregoi se të gjitha ato ishin punuar në të njëjtën mënyrë, duke treguar se studiuesit kishin gjetur një punishte të lashtë thurjeje. Gjetja shënon shembullin më të vjetër të njohur të një punishteje të tillë, dhe i pari i këtij lloji jo në Evropë. Studiuesit vërejnë se puna është bërë kaq shumë kohë më parë, saqë ata nuk janë në gjendje as të identifikojnë hominidet që i kanë krijuar.


Studimi u botua në revistë Ekologjia dhe Evolucioni i Natyrës (2023). Lexoni Artikulli origjinal.

Artikulli paraprak
Misteri i shpatës së lashtë Talayot ​​2

Misteri i shpatës së lashtë Talayot

Neni Next
Origjina e panjohur e figurinave misterioze Nomoli 3

Origjina e panjohur e figurinave misterioze Nomoli